2019. november 22.

Lezajlott a harmadik Műtárgybefektetési Konferencia

A műtárgy.com bemutatta A magyar művészek aukciós piaca című kiadványát is.

A kiadvány az alábbi adatsorokat tartalmazza:

• TOP50 legdrágább nem élő magyar művész rangsora 2008–2018 és 2019 első

félévére vonatkozóan

• TOP20 legdrágább élő magyar művész rangsora 2008–2018, illetve TOP10 2019 első

félévére vonatkozóan

• TOP20 legdrágább magyar fotográfus rangsora

• TOP10 legdrágább magyar nőművész rangsora

• TOP100 legdrágább hazai és nemzetközi aukción eladott magyar műalkotás

• TOP100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás

A kiadvány újdonsága a Top20 magyar fotográfus aukciós eredményeinek rangsora.

Ahogy a gyűjtők egyre inkább a kortárs alkotások piaca felé fordulnak, úgy értékelődik fel folyamatosan a fotográfia piaca is. Az Y generáció pedig már sokkal könnyebben vásárol fotográfiai alkotásokat, mint az előtte járó nemzedékek - írják.

A magyar történelem úgy alakult, hogy a két világháború között, pont akkor, amikor nagy képügynökségek alakultak, és a sajtó is megnövekedett igényt támasztott a képek iránt, számos magyar fotográfus vándorolt ki Párizsba, ami ekkor még a világ művészeti fővárosának számított. Egy részük ott is telepedett le, egy másik részük harmadik országba ment tovább, s ott folytatta fotográfusi tevékenységét.

A háború utáni korszakban a magyar fotográfusok művei csak elvétve jutottak túl a határon és bár a fotográfia iránti érdeklődés folyamatosan nőtt, ennek a nemzedékeknek a művei nem kerültek be műtárgypiacra.

Az érdeklődők pontos képet kaphatnak arról, hogy a nemzetközi piac hogyan értékeli a magyar fotográfusokat. A gyűjtők, illetve a jövendő gyűjtők szempontjából pedig az tűnik fontosnak, hogy világosabb képet kaphatnak arról, hogy a magyar fotográfusok nemzetközi piacokon megforduló munkái milyen árszínvonalon érhetők el, ezzel is segítve a döntéseiket, olvashatjuk a kiadvány előszavában Surányi Mihálytól, a Fotóművészet magazin főszerkesztőjétől.