2019. november 27.

Magyary Ágnes és Kántor Péter is a Látó-nívódíjjal kitüntetettek között

Magyary Ágnes író és Kántor Péter költő is átveheti idén a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat által megítélt nívódíjat, amelyet 28. alkalommal adnak át - közölte az MTI.

A Látó-nívódíjat először 1992-ben osztották ki, elismerve az előző Látó-évfolyam legjobbnak ítélt szerzőit. A lap szerkesztősége a folyóiratban publikált szerzők közül válogatja ki a nívódíjra érdemeseket. Huszonhét év alatt több mint 70 alkotó vehette át a vers, próza, esszé és debüt kategóriában az elismerést. A nívódíj idén az 1000 dollárral járó Jackovics-díjjal bővül, amelyet a legjobb dráma szerzőjének ítél oda a szerkesztőség.

2019-ben Kántor Péter (vers), Kész Orsolya (kritika), Magyary Ágnes (próza), Tófalvi Zselyke (debüt) veheti át a díjjal járó pénzjutalmat. A Jackovics-díjat a lap szerkesztősége Ayhan Gökhannak ítélte. A kitüntetést december 14-én adják át.

A Marosvásárhelyen havonta megjelenő folyóirat 1989 decemberében indult a jelenlegi címmel az Igaz Szó helyett, amelyet 1953-ban alapítottak. A Látó fő fenntartója a Maros megyei önkormányzat. Nyáron Vida Gábor író lett a lap főszerkesztője, aki Kovács András Ferenc költőt váltotta a főszerkesztői székben.

Címkék: kultúra irodalom

Eurimages támogatás a Műanyag égboltnak

12 órája

Az Európa Tanács filmalapja 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak.