2018. február 15.

Végre éremesélyesek vagyunk a téli olimpián

Az olimpia első hetében többször is szurkolhattunk rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak, akik most is bizonyították, hogy megéri figyelni rájuk.

Az elmúlt héten kaptunk hideget és meleget is a téli olimpiáról, Liu Shaolin negyeddöntős lett 1000 méteren, Liu Shaoangot viszont kizárták egy szerencsétlenül sikerült előzési manővert követően. Szerencsére a férfi váltó csapatában mindkettőjüktől csodás szereplést láthattunk Knoch Viktorral és Burján Csabával kiegészülve, így a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolya váltó második helyen végzett és a döntőbe jutott 5000 méteres távon. A fináléban a mieink mellett Dél-Korea, Kína és Kanada csapatai szerepelnek majd február 22-én, jövő csütörtökön.

De Liu Shaolin Sándor jó szerepléséért még egyéniben is szoríthatunk a most szombati negyeddöntőben, ahol egy futamban szerepel majd két lett versenyzővel (Roberto Puķītis és Roberts Zvejnieks), egy kínaival, (Vu Dadzsing) és egy kanadaival (Charles Hamelin).

Az Eurosport kommentátora, Rév Dániel elmondta: „Az olimpia előtt az volt a vágyunk, hogy 1980 után először érmet szerezzen a magyar csapat az ötkarikás játékokon. Eddig Magyarország összesen hat érmet szerzett a téli olimpiákon, mindet műkorcsolyában, ám az elmúlt évek eredményei alapján a nemzetközi statisztikai cégek két magyar érmet vártak. Én személy szerint nagyon szurkoltam a váltó döntőbe jutásáért, mert bár a két Liu testvér a két kiemelkedő korcsolyázónk, kevesen érdemelnének meg annyira egy olimpiai érmet, mint Knoch Viktor, aki már 12 éve is pontszerző volt Torinóban. A váltó döntőbe jutása egy óriási lépés a magyar érem felé vezető úton, a négycsapatos döntőben már bármi megtörténhet. Ami az egyéni versenyeket illeti, Liu Shaolin Sándor mindkét hátralévő számban, 500 és 1000 méteren is éremesélyes, utóbbi számban már negyeddöntőbe jutott, és a váltóbeli jó szereplés jót tehet öccsének, Shaoangnak is, aki 500-on simán döntőbe kerülhet.”