A napokban kerül a mozikba a Csillagok háborúja 8. része. Egy ideje kering a neten egy vicces cikk, amit 1979-ben az első rész megjelenése idején közölt a Dunántúli Napló. Láthatóan a vasfüggönyön inneni magyar közönség és kritikusok nagyon nem tudtak mit kezdeni az űroperával.

A Dunántúli Napló 1979. augusztus 12-es számában jelent meg a filmkritika, amellyel kapcsolatban kicsit az az ember érzése a közhelyes mondatoknak köszönhetően, mintha a szerző nem is látta volna a filmet - a képet az ezmegigyhogy mikróblog túrta elő újabban.

(Frissítés: olvasónk jelezte, hogy a Napló szerzője nem láthatta a filmet, ugyanis azt Magyarországon először csak négy nappal a cikk megjelenését követően vetítették. Azaz a cikk nem is kritika, hanem kedvcsináló volt.)

Űrhajósok, az egyik főszereplő majommal

- olvasható a képaláírás.

A korabeli plakátfestészet is érdekesen alakult a Csillagok Háborúja bemutatásakor, hiszen számos darab még csak nem is emlékeztetett a filmben feltűnő lényekre.

Készítő: Felvidéki András - player.hu
Készítő: Hetényi Tibor - player.hu

Ha szeretne több hasonló plakátot látni azt itt megteheti.

Az utóbbi kép készítőjével, Hetényi Tiborral készült 2013-ban egy interjú, amelyből kiderül, hogy a művész nem tudott az alkotásai népszerűségéről. Ugyanakkor elmondja, hogy látta a filmet:

„Óriási élmény volt, egy barátomnak a kisfiát elvittem a munkavetítésre, és két hétig ő volt a császár utána az iskolában. Érdekes egyébként, hogy a mozik előtt annak idején voltak ezek a nagy panelek, amelyre ráfestettek részleteket a filmből vagy a plakátból. Na most pont ezt, a filmben nem szereplő figurát festették fel, amikor a Csillagok háborúját bemutatták. Mindenki azt hitte, hogy látja majd a filmben. Nagyon jót szórakoztam ezen.”

A Magyar Nemzet dícséretére válljon, hogy előásták az ő 1979-es kritikájukat, amely szintén érdekes állításokat tartalmaz:

„Például a szerző úgy hitte, hogy Luke Skywalker elnyeri Leia »hercegprincesszin” kezét, Obi-Wan Kenobit pedig remete-tábornoknak titulálta, aki meggyőződése erejével parancsol ellenségeinek. C-3PO-t az Óz bádogemberéhez, R2-D2-t pedig mosógéphez hasonlította Zay László, akinek meglátásai azonban nagyjából helytállóak, 38 év távlatából is” - olvasható a kritikát újraközlő lap felvezetőjében.

Egyébként a hazai sajtó nagyrészt értetlenül fogadta a filmet, az Egy új reményt általában negatív kritikák érték, amelyről ez az összeállítás árulkodik.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.