A X. kerületi Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ és a III. kerületi Graphisoft Park Fogadóépülete nyerte el idén Budapest Építészeti Nívódíját, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Budapest egyedi arculatát lenyűgöző organikus adottságai mellett épített öröksége és jövőbe mutató modern és korszerű épületei adják. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara nyílt pályázatot hirdetett Budapest Építészeti Nívódíja 2018 címmel az építészeti és környezeti kultúra fejlődése érdekében. A pályázat célja, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében.

Budapest Építészeti Nívódíját, amely 1 millió forint pénzjutalommal, emlékplakettel és elismerő oklevéllel jár, a X. kerületi Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ létesítése nyerte el. Az építész tervezők: Vikár András DLA, Lukács István és Gál Árpád. Az idei Nívódíjat kapta még az óbudai Graphisoft Park Fogadóépület kialakítása, amely Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa és Kun Tamás építészek közös munkája.

Kiemelt dicséretben és az ehhez járó 500 ezer forintos díjazásban részesült a XII. kerületi Új Hegyvidék Galéria, a Palatinus Strandfürdő műemléki főépület, a X. kerületi Felnőtt és Gyermek Háziorvosi Rendelő és a XI. kerületi őrmezői P+R Parkoló és Pavilon.

1873. november 17-én Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget egyesítésével létrejött Budapest. A város a magyarság történetének egyik, ha nem a legsikeresebb vállalkozása. A Nívódíj átadásának ehhez a dátumhoz igazítása azt hivatott jelezni, hogy mindaz, ami ma Budapesten épül, amivel a város jövőjét is építjük, az ennek a vállalkozásnak szerves része, sőt, alapvető összetevője

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra a díjátadón, majd hozzátette, hogy a városvezetés szeretné elismerni és mindenkivel kicsit jobban megismertetni azokat a munkákat, amelyek méltóak a város történetéhez és örökségéhez, amelyek maguk is Budapest időtálló ikonikus épületei lesznek a következő évtizedekben.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze külön köszönetét fejezte ki a pályázó építészeknek és a pályázatot lebonyolító Budapest Építészeti Kamara munkatársainak.

Használjuk ezeket az épületeket és örüljünk nekik, mert értünk épültek, értünk szépek és hasznosak. Köszönjük továbbá azoknak, akik mindezt létrehozták, legyünk hálásak mindenkinek, akinek a legcsekélyebb része volt is benne.

„Vitruvius szerint az építészetnek három aspektusa van, firmitas (szilárdság), utilitas (hasznosság) venustas (szépség), amelyek nem az akarat oldaláról, hanem a megismerés és megértés irányából tárulhatnak csak fel. Ebben az értelemben a rangsorolás a Nívódíjnak nem célja, hanem talán megbocsájtható eszköze, hogy az építészet rejtett értékeit minél szélesebb rétegekkel megismertethessük” – fogalmazott beszédében Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke.

A pályaművekből készült kiállítást 2018. november 15-22. között tekinthetik meg az érdeklődők a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

SzínpadON - Néptánc, népzene az otthon kényelmében

23 órája

Az alapításának huszadik évfordulóját 2021-ben ünneplő Hagyományok Háza adventi meglepetéssel készül közönségének. A folyamatosan bővülő műsorfolyamba online tudnak bekapcsolódni a nézők.

A HangHordozók legjobbjait díjazták

2 napja

A Lámpaláng zenekar, a Bettika duo, a Resti Kornél zenekar, a Dudás-Kormos-Zelei trió, Németh Viktor és a Tramonti együttes lettek az idei díjazottak.