A idei 15. Arany Rajzszög díjakat a Teslában adták át 2017. november 3-án pénteken a 10. Graphifest nyitórendezvényeként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

November 3-án pénteken több mint kétszáz érdeklődő közönség körében nyitotta meg a kiállítást Drozsnyik Dávid és Őrdögh László, az Arany Rajzszög díjas Graphasel Design Stúdió két vezetője. A díjakat Farkas Anna tervezőgrafikus a MATT alapító tagja, Auth Attila tervezőgrafikus az ART és a MATT alapító tagja és Lőrincz Attila tervezőgrafikus az ART alapító tagja adták át.

Fotó: Drozsnyik Dávid és Őrdögh László - ART

„Az elmúlt 15 évben még nem gyűlt össze ilyen gazdag kiállítási anyag, mint az idén. Külön köszönet illeti Lőrincz Attila és Kara György tervezőgrafikusokat, akik fáradhatatlan munkája nélkül nem jöhettek volna össze az elmúlt 15 év kiállításai, ahogy az idei sem.”

– hangsúlyozta Simon Attila, a megnyitó és a kiállítás házigazdája, az ART alapító tagja.

A díjazott pályaművek az Arany Rajzszög weboldalán is megtekinthetők, de a teljes, gazdag kiállítási anyag november 12-ig díjmentesen tekinthetők meg a TESLA Budapest kiállító termében (1075 Budapest, Kazinczy u. 21/C.) hétköznap 14-20 és hétvégén 10-20 óra között.

2017 évi Arany Rajzszög-díjazottak:

Palotai Gábor életműdíj

Fotó: Palotai Gábor - ART

Szabó Márton az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díj

Szabó Márton pályaművei között megtalálható az Óbudai Danubia Zenekar koncertplakátjai csakúgy, mint a Sanghaj–Budapest Logisztikai Fórum és a Svéd Nagykövetség rendezvény plakátja, vagy a stúdiójuk karácsonyi képeslap illusztrációja.

Fotó: Szabó Márton - ART

Kovács Hunor László, Kovács Apor (Hunap) szuverén tervezőgrafikai díj

A két díjazott sokrétű közös munkái között megtalálható többek között a kézdivásárhelyi Városi Kórháznak adományból készített arculati terv javaslattól kezdve a budapesti yesyes együttesnek készült vizuális arculaton keresztül a FATER kisvállalkozásnak és az általuk kitalált Pubroll bar food-nak készült vizuális arculat is.

Fotó: Kovács Hunor László, Kovács Apor

Szegi Amondó kulturális díj

Szegi Amondó a Blendraw fejlesztőjátékkal és app-pal az első olyan fejlesztőjátékot alkotta meg, amelynek ötlete egy betűtípuson alapszik és pályaművei között számos új betűtípus alkotással találkozhatunk még, de a Budapest Táncfesztivál arculat is szerepel munkái között.

Fotó: Szegi Amondó - ART

Fölföldi Fruzsina az év pályakezdő tervezőgrafikusa díj

Fölföldi Fruzsina az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület Multúra - Meseturizmus projektjének arculatát és egy olyan illusztrált turisztikai kiadványcsomagot alkotott meg, amely a belföldi turizmust hivatott izgalmasabbá tenni a tervezőgrafika és a mesemondás ötvözésével.

Fotó: Fölföldi Fruzsina - ART

Cymetriq Studio az év tervezőgrafikai stúdiója díj

Frölich Dániel, Orosz Orsolya, Safranek Zita alkotók az arculattervezéstől kezdve számos csomagolás tervezésben jeleskedtek, mint az Aknesol arculat- és csomagolás tervezése, vagy a Natural, Schrank és Somersby Limited csomagolás tervezése.

Fotó: A díjazottak - ART

 

Az Arany Rajzszög Társaság (A-R-T) másfél évtizede alakult, hogy a 90-es években szabad alkotói útra lépő magyar grafikus művészeket, kreatív műhelyeket megmérettesse, és a széles közönség által megismerhetővé tegye nemcsak hazai, hanem a nemzetközi porondon is. Az A-R-T a hazai alkalmazott grafika kiemelkedő tehetségeinek támogatását és a vizuális kommunikáció fejlődésének segítését tűzte ki. Az A-R-T az elmúlt másfél évtizedben 72 tervezőgrafikust díjazott kiemelkedő teljesítményéért és több mint 5 000 nevezésből 3 200 válogatott munkát mutatott be a nagyközönségnek is.