2020. augusztus 17.

Ünnepi előadás tartanak Karinthy Márton emlékére

Karinthy Márton szeptember elsején lenne 71 éves. Emlékére egy ünnepi előadással készül a Hököm Project csapata, Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című darabjával.

2016-ban a Karinthy Színházban megrendezésre kerülő Purim Fesztivál egyik különleges programja volt Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című előadásának felolvasószínház jellegű produkciója.

Karinthy Márton teret engedett a fiatal, KoMod Színház névre hallgató csapatnak, akik Marci kérésére hozták létre ezt az egyedi programot. A felolvasó színház annyira sikeres volt, hogy Karinthy Márton segítségével színházi előadás született belőle. A 2016/17-es évadban a színház repertoárja közé bekerült a Gellérthegyi álmok című előadás.

Későbbiekben a Karinthy Színház stúdiója a Hököm Stúdió nevet kapta és a társulat Karinthy Mártontól megkapta a Hököm Project elnevezést, amit azóta is büszkén használnak.

A Karinthy Színház elődje, a Hököm Színpad első előadása a Szent Margit Gimnázium Dísztermében (akkori Kaffka Margit Gimnázium) volt 1982-ben. Az első bemutató Karinthy Ferenc:Gőz című egyfelvonásosa volt.

Karinthy Márton halálával megszűnt a Hököm Színpad, de a Hököm Project színházi társulat továbbviszi a nevet és új helyen folytatják a munkát. „Szeptember elsején, Karinthy Márton születésnapján búcsúzunk az előadástól és Marcitól. Ezután is büszkén viseljük a nevet, amit Tőle kaptunk. Köszönünk mindent Karinthy!” – írja a társulat.

A darabról:

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

Háború van – mindegy, hogy hányadik. Egy katonaszökevény és egy menekült lány bujkál egy gellérthegyi villában. Odakint ellenségek, a házon belül viszont csak egy férfi és egy nő, akik egymásra vannak utalva, akik próbálnak túlélni és megszabadulni a múltjuktól. Játszanak, hogy eltereljék a figyelmüket a robbantások közeledő zajáról. Eljátszanak mindent és mindenkit; a múltat és a jövőt. De hol van a határ a játék és valóság között? És mik a játékszabályok a háború közepén. A HöKöm Project előadása.

Kovács Henrietta rendező az alapvetően két szereplős drámát hat személyesre formálta át. Az előadás formailag a függetlenszínházi irányhoz hasonul, mégis sikeresen egyensúlyoz az eredeti mű klasszikus gondolatiságával, így komplexitása révén még inkább rétegezi azt. Az előadás 4 évadon keresztül futott a Karinthy Színház HöKöm Stúdiójában.