2014. május 07.

Egyre tudatosabban használják a hazai márkák a Facebookot

Február 17-én Szabó Ákos, a Thinkdigital magyarországi country managere volt a vendégünk a 90.9 Jazzy Rádióban.

Február 17-én Szabó Ákos, a Thinkdigital magyarországi country managere volt a vendégünk a 90.9 Jazzy Rádióban. Kihasználjuk-e a Facebookban rejlő potenciált? Mennyire vagyunk tudatosak, mikor a közösségi hálózaton tervezünk aktivitásokat? Többek között erről esett szó.

Szolgálati közlemény: idén januártól a könnyebbség kedvéért szöveges összefoglalót is adunk a rádióműsorhoz, és azt is jelezzük, hogy egy-egy megszólalás mettől-meddig tart, ha a zenehallgatást későbbre halasztaná. A zenelistát szintén közzé tesszük a Jazzy rajongói kedvéért:)

Alanyunk: Szabó Ákos, a Thinkdigital magyarországi country managere.

Szabó Ákos

1. megszólalás (0.00-06.32): Barát vagy ellenség?

 • Pár szó a Thinkdigitalról bemelegítésként: hat országban van jelen a sales house, görögországi a központ. Magyarországon a Facebook a fő partnerük, ennek a Thinkdigital kizárólagos értékesítési partnere a prémium felületekre vonatkozóan. A magyarországi cég 2011-ben indult el, az anyacég 2005-ben alakult meg, egyáltalán nem a Facebookra építve.
 • A portfoliót Magyarországon 2014-ben tervezik bővíteni. Ez nem kis kihívást jelent, mivel eléggé "leosztott" a piac, azaz beállt a működése. A Thinkdigital a nemzetközi megállapodások révén igyekszik terjeszkedni.
 • Kérdés: a Facebook barát vagy ellenség? (Lásd: MTE-kutatás) Ákos szerint el kell fogadni, hogy a globális szereplők megállíthatatlanok. El kell gondolkodni, hogy folytatható-e a korábbi üzleti modell, vagy valami újat kell kitalálni?

Zene: Herczeg Flóra/Például Igen - Emlékezni felejteni

2. megszólalás (10.35-16.14): Ekkora a Facebook Magyarországon

 • Az AllThingsFacebook konferencia a téma: erről írtunk beharangozót és beszámolót is.
 • Nem igaz az, hogy a Facebookot ne érdekelné Magyarország, mert kicsi piac lenne (régiós szinten nem is az). A Facebook előadókat is küldött a konferenciára, Lengyelországból.
 • Mennyire használják a hazai hirdetők sokrétűen a Facebookot? Ez változó, az adott márkától függ. Nem mindig alkalmazkodnak, de ez nem is könnyű, mert a közösségi hálózat maga is folyamatosan változik.
 • Néhány adat a Facebook hazai eléréséről: 4,8 millió havi aktív felhasználó, közülük naponta 2,6 millióan lépnek be a közösségi oldalra.
 • A mobilforradalom nem jövőidejű immár: napi szinten majdnem egymillióan nézik a Facebookot mobilról. Sokat segít az okostelefonok terjedése, de akár a Facebook népszerűsége is visszahathat az eladásokra. (A fentebb belinkelt beszámolóban pontosabb számokat is talál.)

Zene: BülBüls - Csillageső

3. megszólalás (19.05-24.52): Temessük-e a Facebookot?

 • Még mindig a konferencia a téma. A prezentációk felkerültek oldalunkra a konferencia után, ezek itt érhetőek el: http://www.mediapiac.com/konferencia/AllThingsFacebook/28/
 • Éppen a konferencia előtt a Princeton költötte a Facebook halálhírét, mire a közösségi oldal a Princeton halálhírét keltette. Hát, mi egyiket sem szeretnénk eltemetni:)
 • Ákos szerint fontos látni, hogy a Facebbok több, mint PPC-platform.

Zene: Majsai Gábor - Micsoda este volt

4. megszólalás (30.05-34.42): Kattintunk?

 • Bár vannak még kérdések, és még mindig vannak olyan márkák, amelyek "divatból" mennek a közösségi médiába, de egyre tudatosabb a brandek jelenléte.
 • Van-e "kattintás fétis" a Facebookon? Igen, valamennyire jelen van ez még a Facebookon is, a hirdetők nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a kattintásnak, mint kellene. Pedig, ahogy más display megjelenések esetében, a Facebook prémium felületeire is igaz, hogy elsősorban márkaépítési célokra alkalmasak, és nem a kattintás az egyetlen és legfontosabb interakció, amit nézni érdemes.

Zene: Kocsi Tibor/Malek Andrea - Első villamos

5. megszólalás (37.39-42.14): Egyre ügyesebben használjuk a Facebookot

 • Az amerikai példáknak kicsi a leíró ereje a magyar piacon.
 • Kihasználjuk-e a Facebookban rejlő potenciált itthon? Jó irányba mozdulnak el a hazai hirdetők, egyre szélesebb eszköztárt alkalmaznak. A tapasztalatok zöme pozitív.
 • A Facebook komplex, globális platform, az aktivitások tervezése során az eszközök egymásra hatását is figyelembe kell venni.

Zene: Soulfood - Cabrio

6. megszólalás (47.21-50.58): Ne csak appban vagy nyereményjátékban gondolkodjunk

Kapcsolódó dokumentumok