Az online munka, illetve a távmunka a reklámfilmek gyártását is elérte.

2020 őszén a Mercedes-Benz új reklámfilmjét Sanghajban forgatták. A rendező Ukrajnából irányította a felvételt, amíg Németországban az autógyártó cég vezetői valós időben kísérték figyelemmel a forgatást - számolt be róla az Origo.

Egy reklámfilm forgatására olykor 35-40 fős stábot is egy másik országba kell utaztatni, azonban ez idén korábban nem várt nehézségekbe ütközik. Nem csupán a koronavírus jelentette fertőzésveszély miatt, de a leállított repülőjáratok és határzárak miatt is.

Azonban van már olyan szoftverrendszer, amely lehetővé teszi a rendező számára, hogy nagy felbontású valós idejű képet nézhessen a forgatásról a világ bármely táján. Ehhez csupán internetelérésre van szüksége.

A szoftvert eredetileg 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a forgatásokon könnyebb legyen figyelemmel kísérni a jeleneteket. 2016-ban frissítették a rendszert, hogy bárhonnan elérhető legyen internetkapcsolat esetén. Így a program nem a világjárvány szülötte, jó pár éves használat és fejlesztés áll mögötte.

Nem csupán a reklámfilmeket forgatják ezentúl online csapattal, hanem több mozifilm is áttért erre a rendszerre. Például a Jurassic Park vagy Batman filmek forgatásán is hasonló módszereket alkalmaztak idén.

Az, hogy a filmiparban is rájöttek arra, hogy lehet távolról dolgozni, teljesen felforgathatja a szegmenst. Rengeteg plusz költségtől szabadulnak meg mind a gyártók, mind a megrendelők. Nem kell többé utazást, szállást, élelmezést fizetni, reprezentációs költségekkel számolni. Azonban ez kihatással van azokra az országokra, ahol eddig ezeket a forgatásokat tartották, mivel eleshetnek azoktól a bevételektől, amelyek a stábok helyszíni munkáitól kezdve a területbérlésekig bezárólag ezekből származhatnak.

Egyes filmesek ugyanakkor nem ennyire lelkesek a távmunkában végzett filmalkotásokkal kapcsolatban.

Jane Pollard, a BBC-nek nyilatkozó egyik brit filmes például azt mondta, szerinte a virtuális terekben, szoftverekkel támogatott forgatásoknak a nagy költségvetéssel készülő stúdiófilmek esetén van értelme. Számára ugyanis a rendezés az emberekkel való együttműködésről szól.

"Egy különös kémia megtalálásáról az emberek között, arról, hogy valami igazán fontos dolog történik emberek csoportja között, a kamera előtt és a kamera mögött" - fogalmazott a direktor. Hozzátette: a független filmgyártást ő maga pénzhiányos, ugyanakkor ötletgazdag tevékenységnek gondolja, ahol a részvételiség, a jelenlét nagyon fontos.

 

Borítókép: illusztráció