Mi történik egy átlagos tévékészülékkel az élete során, illetve mi lesz vele, ha elhagy egy háztartást? Ezekre a kérdésekre kereste a választ egy felmérés.

A Samsung 2020 májusában készült reprezentatív kutatásából többek között kiderül, hogy milyen szempontok alapján választják ki a háztartás legújabb tagját a vásárlók, hány éven át használják, mi történik vele, amikor már nincs rá szükség, illetve melyek a leggyakoribb indokok, amelyek miatt megválnak a készüléküktől.

A felmérésben résztvevők 97 százaléka rendelkezik televízióval, közülük 75 százalék kettő vagy annál több készüléket tart az otthonában.

Ajándék vagy hulladék

Egy átlagos tévékészülék élete egy háztartásban 3-5 évig tart, ez idő alatt a felhasználók számos különböző céllal használják. A televíziók elsődleges szerepe a szórkaztatás, kikapcsolódás, illetve az információszerzés. Népszerű felhasználási mód továbbá a zenehallgatás és a játék. Illetve egyre nagyobb arányban használják a fogyasztók készülékeiket otthoni sportolásra, amely lehetőséget jellemzően Magyarországon inkább a nők használnak ki.

A fogyasztók számos különböző variációból választanak a feleslegessé vált készülékeket illetően: egyharmaduk jellemzően elajándékozza a régi készüléket, főleg a fiatalabb korosztály tesz így, míg az idősebbekre jellemzőbb, hogy a már nem használt televíziót hulladékudvarba adják. Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka vásárol új készüléket régitelevízió-visszavásárlási akció keretein belül.

A technológia mellett a megjelenés is fontos

Új készülék vásárlásakor a leggyakoribb érv volt, hogy a meglévő készülék a fogyasztó véleménye szerint technológiailag elavult vagy elromlott. Az elmúlt két évben a válaszadók 36 százaléka vásárolt új televíziót.

A magyar nők többsége azért vásárol új tévét, mert a korábban használt készülék elromlott, míg a magyar férfiak inkább fejlesztés céljából ruháznak be egy-egy új darabba,

számukra fontosabb, hogy a legújabb technológiákat tudják használni.

Az új készülék vásárlásakor a technológiai adottságok fontosabb szempontok, mint az ár vagy a márka, derül ki a felmérésből. A technológiát tekintve a képélesség mellett lényegesek az olyan okosfunkciók, mint az internetkapcsolat, a különböző streamingszolgáltatások elérése, illetve az alkalmazások kezelése, véli a válaszadók 64 százaléka. Vásárláskor a magyarok számára a technológia mellett a készülék megjelenése is kiemelten fontos. A készülék megjelenését tekintve közel ötven százalék számára kiemelten fontos szempont a dizájn és az összhatás, míg a készülék keretének anyaga vagy a talp formája mindössze a válaszadók 20 százaléka számára játszik kulcsszerepet a vásárlási döntés meghozatalában.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Címkék: tévé samsung