Kövess minket!

Trending Now

COVIDŐS mémek – Idősekkel kapcsolatos mémek a járvány idején

A mémek legalapvetőbb tulajdonságai közé tartozik, hogy azonnal és jellemzően iróniával reflektálnak az aktuális eseményekre. Napjaink meghatározó eseménye kétségtelenül a COVID-19 járvány, amely az emberek mindennapjain túl a mémek „világát” is uralja. De milyen tükröt tartanak elénk, hogyan mutatják a nemzedékek együttműködését a mémek? Ennek jártunk utána!

A #kommlab (Budapesti Corvinus Egyetem) csapata a Magyarországon megjelent első hivatalos fertőzött esettől számítva egy hónapon keresztül (2020. március 4. és április 4. között) figyelte azokat a fotó és videó alapú mémeket, amelyek a vírus legveszélyeztetettebb korosztálya, pontosabban a 65 év feletti Baby Boom generáció és a koronavírus kontextusában készültek.

A kvalitatív tartalomelemzés módszer segítségével összesen 122 mémet vizsgáltunk, amelyből 82 fotó és 40 videó alapú mém került górcső alá. Facebook, Instagram és a TikTok közösségi felületeiről kerültek begyűjtésre a tartalmak, amely esetében fontos kiemelni, hogy a videó alapú mémek szinte kizárólag a TikTok-ról származtak. A mémeket az alapján kategorizáltuk, hogy azok üzenete mit tartalmaz, mire utal. Mindezek mellett egy olyan perspektívából is vizsgáltuk az összegyűjtött adatokat, hogy a 2019-ben nagy hangsúlyt kapott „OK Boomer” jelenség visszaköszön-e valamilyen formában.

Kép alapú mémek

Az első főcsoporton belül öt darab kategóriát alkottunk, amelyek a következők: animációk újragondolása, generációs különbségek, maradj otthon, sötét humor, vásárlás.

Mindegyik kategórián túl több alkategória is kialakult, többek között olyanok, mint: filmes utalások, Győrfi Pál vagy a nyugger.

Érdekes volt megfigyelni, hogy valamilyen animációs meséből származó jelenetet kiragadva is született néhány mém, amelyek közül a vizsgált időszak alatt 12 darabot sikerült összegyűjteni. Előkerült a Spongyabob, Simpson család és a Tom és Jerry is.

A jelen szituációból fakadóan, életünkben az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a vásárlás és a televízióból felénk érkező, a vírus terjedésének lelassítását szorgalmazó fontos mondat, a „Maradj otthon”. Párhuzamba vonva a vásárlás tevékenységének és az említett üzenetnek a népszerűségét, tulajdonképpen ugyanez a mémek esetében is felfedezhető. A vásárlás és a maradj otthon két nagy kategóriája volt a kép alapú mémek legsikeresebb csoportja, hiszen az összegyűjtött képek több mint a fele ezen csoportokban koncentrálódott. Mindkettő esetében előkerültek a filmes utalás és a nyugger alcsoportok, amelyek a kép alapú mémek tekintetében a legnépszerűbb alkategóriák voltak. A vásárlás kontextusában gyakori humorforrás volt a 9-12 óráig tartó idősáv, amely a 65 év felettieknek biztosít vásárlási lehetőséget a járvány idején. Természetesen nem mehetünk el a Győrfi Pál alcsoport mellett sem, hiszen az ő neve és megjelenése tulajdonképpen már összeforrt a „Maradj otthon” szlogennel, így meglehetősen gyakori eset volt, hogy az ő arca jelent meg a mémeken, amelyek többsége értelemszerűen a „maradj otthon” kategóriába kerültek.

További két nagy csoportot hoztunk létre, azonban az ezekbe tartozó mémek száma eltörpül az eddigiek mellet.

A generációs különbségek csoport mindössze 3 mémet tartalmazott, de fontos elmondani, hogy ebben az esetben került elő az egész kutatás során az egyetlen olyan mém, amelynek üzenetében kifejezetten felfedezhető az „OK Boomer” jelenség.

A sötét humor kategóriába 5 tartalmat soroltunk, mivel látva ezeket, elsőre a meghökkenés, mintsem a nevetés jut eszünkbe és szinte kivétel nélkül a halálra utaltak, hol direkt, hol kevésbé direkt módon. Az egyik ilyen mém a távolságtartást helyezte fókuszba, azzal kapcsolatban, ha az idősek nem tartják be a másfél métert, akkor nagy esélyük van másfél méterrel a föld alá kerülni.

Videó alapú mémek

A második fő kategóriában három csoportot alkottunk: időseket parodizáló videók, maradj otthon, sötét humor.

Ahogyan a kép alapú mémek esetében úgy itt is születtek további alkategóriák, amelyek szintén hasonlóan alakultak, mint a képeknél: filmes utalás és vásárlás.

Az időseket parodizáló videók csoportban a fiatalok egyértelműen lázadó szelleműnek állítják be az időseket, akiket legtöbbször valamilyen jelzésértékű ruhadarabban játszottak el, például egy fejkendő segítségével. Érdekes megfigyelni, hogy a parodizálás középpontjában legtöbbször a szabályokat figyelmen kívül hagyó és az utcára igyekvő idős honfitársaink kerültek.

A maradj otthon kategória a videó alapú mémek esetében is előkerült. Természetesen ebben a csoportban is megjelentek olyan tartalmak, amelyek során a fiatalok parodizálás útján mutatják be az időseket, de ezek esetében nagyobb hangsúlyt kap a „Maradj otthon” szlogen. Ide soroltuk Győrfi Pál és fia, Győrfi Dániel által készített videós mémet is, amellyel azóta több médium is foglalkozott.

Továbbá alkategóriaként a vásárlás is megjelenik, amely láthatóan egy visszatérő téma a képek és a videók esetében egyaránt.

A sötét humor nagyobb kategóriaként csakugyan előkerült és a képekhez hasonlóan kevesebb tartalom jelenik meg ebben a csoportban, azonban itt a halálra való utaláson túl az agresszió is megjelent, mint jellemző. Az agressziót az Indul a bakterházból kiemelt jelenettel prezentálja a mém, hiszen a videón ez a felirat olvasható: „Kormány: kérjük az időseket maradjanak otthon! Bendegúz:” a videóban Bendegúz bottal veri meg az anyós szerepében levő Horváth Terit, ezzel utalva arra, hogyan „kell” hazakergetni a korlátozásokra legyintő időseket.

A kép és a videó alapú mémek üzenetei iróniával fűszerezve, abszolút kritikus módon viszonyultak az idős társainkhoz. Szükséges kiemelni, hogy a videós mémek esetében a parodizáció nagy népszerűségnek örvendett, azonban a képekkel összehasonlítva nem jelentek meg jelentős mértékben animációs vagy Győrfi Pállal kapcsolatos tartalmak. Továbbá az a következtetés is levonható az egy hónapos kutatásból, hogy a különböző kormányrendeletekkel együtt jelentek meg a mémek.

Több esetben érzékelhető, hogy az idősek felelőtlenségére hegyezték ki a készítők a mémek üzenetét, azonban „OK Boomer” jelenség egy esetben volt felfedezhető. Az idősek lázadását bemutató tartalmak esetében megfogalmazódott bennünk egy gondolat, ami az „OK Boomer” szellemiség fordítottját jelenti. Mit is értünk ez alatt pontosan? Azt feltételezzük, hogy ebben a helyzetben valóban felszínre kerül az idősek részéről olyan viselkedés, amikor legyintenek a fiatal generációra, akik valóban segíteni akarnak. A nagymamák, nagypapák sokszor arra hivatkozhatnak, hogy ők mennyi mindent megéltek, miért pont ez a láthatatlan ellenség fenyegetné őket. Lehetséges, hogy ez is közrejátszik abban, amire a számos ironikus, gúnyos vagy kritizáló mém reflektál. Hagyják őket a fiatalok, ne oktassák ki őket. Olyan, mintha ez a fordítottság az „OK NonBoomers” jelenség lenne a részükről.

A szerző Káldy Márton.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány mesterszak első éves hallgatója. Az alapképzést ugyancsak ezen intézmény falai között végezte és a Cyberbullying témájával kapcsolatos szakdolgozata után jelen esetben az online tér egy másik szeletét vizsgálta, amelyek az idősekkel kapcsolatos mémek.

Trending Now

Klubest: Hal Melinda pszichológus lesz a protestáns újságírók vendége

A krízisek korának mentális veszélyeiről beszélgetnek az érdeklődők.

Közzétéve:

Hal Melinda klinikai szakpszichológus egy korábbi pódiumbeszélgetésen, fotó: MTI/Kovács Tamás

Hal Melinda klinikai szakpszichológus lesz a vendége a Protestáns Újságírók Szövetsége soron következő klubestjének, amelyet április 3-án, 17 órától tartanak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (XI. Budapest, Magyar tudósok körútja 3.). Az esten a krízisek kora, azaz napjaink reánk leselkedő mentális veszélyeiről lesz szó.

Tovább olvasom

Trending Now

Kampánnyal és kvízjátékkal hívják fel a figyelmet a kibertér veszélyeire

A Médiaunió Alapítvány az immár második éve futó “A kulcs te vagy” országos társadalmi célú kampányával, valamint a Digitális Szimat Kihívás nevű kvízjátékkal hívja fel a figyelmet az online térben előforduló visszaélésekre – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A szervezet közleményében azt írta, hogy

világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a digitális térben előforduló csalások száma és az így eltulajdonított összegek nagysága. Bár az európai statisztikák szerint Magyarország a kifejezetten biztonságos országok közé tartozik, megdöbbentő adat, hogy naponta három magyar család teljes megtakarítása kerül a kiberbűnözőkhöz.

Hozzátették: emellett az adathalászat is egyre nagyobb problémát jelent az óvatlanok számára.

A közlemény szerint a Médiaunió Alapítvány fennállásának 16. évében, 14. társadalmi célú A kulcs te vagy! című kampánya a pénzügyi és az adatvédelmi kihívásaira fókuszál. Célja, hogy felhívja a figyelmet a terület veszélyeire, tudatosítsa, hogy gyakorlatilag mindenki érintett, valamint edukálja a lakosságot a veszélyhelyzetek felismerésére, a helyes lépésekre. A kampányban a Médiaunió szakmai partnere a Kiberpajzs Program.

A közleményben arról is írnak, hogy a Magyar Bankszövetség és partnerei által összeállított Digitális Szimat kvízjáték bárkinek lehetőséget kínál az online önvédelmi ismeretek tesztelésére: a tudáspróba segítségével játszva megtanulhatók azok a trükkök és jelek, amelyekkel felismerhetők és kivédhetők a pénz vagy az adatok ellen irányuló egyre gyakoribb támadások.

A kvízjáték az egyik legnépszerűbb eleme az idén tizedszer megrendezett PÉNZ7 oktatási programnak, amelyen márciusban több mint 1250 iskola mintegy 200 ezer diákja vett részt – tették hozzá.

Mint írták,

a kérdéssor kitöltői diákok ezrein túl számos sportolóval, médiaszemélyiséggel és youtuberrel is összemérhetik tudásukat.

A Youtube-on több mint háromszázezer követővel rendelkező vlogger, Zsomac a kvízt végigjátszva elmondta: “Az online térben rengeteg veszély leselkedik rátok: ennek a programnak az a célja, hogy jobban megismerjétek a fenyegetéseket és nagyobb biztonságban legyetek.” A gamer a gyakori, SMS-ben érkező értesítésekről is beszélt – írták a közleményben.

“Már gyermekkoromban megtanultam, hogy idegeneknek sosem adhatunk ki személyes adatokat” – mondta a teszteket követően Domonkos Emese világbajnok kardvívó arra a kérdésre, mit nem kérhet el soha egy banki ügyintéző.

A válogatott párbajtőrös Büki Lili hozzáfűzte, hogy ha a pénzügyein túl akar az állítólagos bankos információkat, érdemes megszakítani a hívást, és felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel.

A webkártya is praktikus lehet. Ha az online piactereken ilyennel fizetünk, biztos, hogy nem veszélyeztetjük a megtakarításainkat – idézték a közleményben Szappanos Pétert, a magyar labdarúgó-válogatott és a Paksi FC kapusát.

Nyikonyuk Balázs, a televízióból megismert tizenhat éves diákvállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy miként bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg a bankárunkkal beszélünk-e: megoldásként a keresztazonosítás lehetőségét hozta fel – írták a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Az MI és a nyelvhasználat közötti kapcsolat volt az első Montágh Szalon témája

A Montágh Szalon első, szerdai eseményén a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolatról Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikussal, nyelvésszel, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójával beszélgetett a Montágh Testület elnöke, Aczél Petra.

Közzétéve:

MTI/Balogh Zoltán

Prószéky Gábor a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei előnyeinek nevezte, hogy ezek az eszközök az emberekkel ellentétben gyorsak és pontosak, azonban kiemelte, hogy “bár sokan elhiszik róluk, hogy intelligensek, azonban mégsem azok”, mivel problémamegoldó és hozzáigazodó képességük az emberekhez képest csekély.

Az amerikai OpenAI kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot, a ChatGPT gyorsítja az életünket azzal, hogy összerakja nekünk azt a szöveget, amit mi felül tudunk bírálni, ha abban a helyzetben vagyunk. A probléma viszont az, hogy nagyon sok ember nincs felülbírálási helyzetben – mondta a nyelvész.

Hangsúlyozta:

mindez etikai kérdéseket is felvet, ugyanis mivel mi felügyeljük a szövegalapú párbeszédrendszert, ezért annak a helyességéért, tartalomelemzésért is a minket terhel a felelősség.

A ChatGPT jelenleg mintegy 180 milliárd angol nyelvű szóval dolgozik, így a chatbotban angol nyelvű szóból van a legtöbb. Második helyen a francia nyelv áll mintegy 3 milliárd francia szóval, a magyar nyelv pedig a tizenkilencedik a sorban: a chatbot körülbelül 127 millió magyar szóból merít, ami “körülbelül egy wikipédiányi mennyiség” – fogalmazott a nyelvész.

A nyelvész szemléltetésképpen megjegyezte, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye 135 ezer szóból áll.

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ezek a mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellek lehetnek egy nyelv megmaradásának a tényezői a jövőben, különösen a kihalás szélén álló nyelvek esetében

– fogalmazott Prószéky Gábor.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai által fejlesztett mesterségesintelligencia-alapú szövegszerkesztő és nyelvelemző, PULI nevű szoftver egyik fontos célja, hogy olyan hazai intézmények, többek között a magyar államigazgatás szervei, továbbá bankok, biztosítók használhassák, melyek teljes joggal félnek elküldeni tartalmaikat, adataikat a világ nagy cégeinek kiszolgáltatni – hangsúlyozta a nyelvész.

A Montágh Testületet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hozta létre, célja, hogy a közmédia csatornáin kizárólag olyan műsorvezetők, riporterek, hírolvasók, narrátorok és tudósítók szerepeljenek, akik alkalmasságukkal és felkészültségükkel megfelelnek a közszolgálati televíziózás és rádiózás magas minőségi követelményeinek.

A közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testületének kiemelt feladata az anyanyelvi és a viselkedéskultúra ápolása, ezáltal a kulturális értékőrzés, valamint értékteremtés támogatása.

A Montágh Szalont a tervek szerint a jövőben kéthavonta fogják megrendezni, ahol a meghívott előadókkal többek között közéleti, kommunikációs, tudományos és sport témákban tartanak beszélgetéseket.

Borítókép: Aczél Petra, a Montágh Testület elnöke és Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikus, nyelvész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója a Montágh Szalon első eseményén a budapesti Hungarian Art and Business kortárs művészeti központban 2024. március 27-én. A rendezvény témája a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolat volt

Tovább olvasom