2020. március 29.

Elnézőbb lehet a Versenyhivatal a létfontosságú eszközök gyártóival szemben

Az Európai Versenyhatóságok Hálózata közös közleménye értelmében bizonyos létfontosságú eszközöket előállító ágazatok adott esetben könnyítésekre, vagy hatósági engedményekre számíthatnak.

Az európai versenyjog még különleges gazdasági helyzetekben is csak nagyon indokolt esetben enged eltérést a szigorú megközelítéstől, ami a versenykorlátozó magatartások minden formáját tiltja, hogy ezzel segítse elő az európai közös piac fejlődését és egységesítését.

A koronavírus (COVID-19) okozta világjárvány azonban ezen a téren is tudott újat mutatni: az Európai Versenyhatóságok Hálózata (European Competition Network – ECN), melynek a magyar versenyhatóság, a GVH is tagja, közös közleménye értelmében bizonyos létfontosságú eszközöket előállító ágazatok – mint pl. a gumikesztyű, szájmaszk, egyéb egészségügyi termékek – adott esetben könnyítésekre, vagy hatósági engedményekre számíthatnak a versenyjogi szabályok alkalmazása során. A CERHAHEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda szakértőinek segítségével tekintjük át röviden a legfontosabb újdonságokat:

Az ECN elfogadja, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel az érintett létfontosságú termékek esetében szükséges lehet független vállalkozások koordinációjára annak érdekében, hogy azok minden fogyasztóhoz eljuthassanak. Elegendő, ha arra gondolunk, micsoda kiemelt közérdek fűződik most ahhoz, hogy minden szájmaszkokat gyártó vállalkozás megfelelő alapanyaghoz juthasson, hogy a termelés minél több helyen folytatódni tudjon (normál versenykörülmények között az alapanyagok elosztása kartellnek minősülhetne).

Az ECN jelen helyzetben – csak és kizárólag a járványveszély elmúltáig – nem avatkozik közbe a szükséges, arányos és időben korlátott koordináció esetén, mivel az esetleges versenykorlátozások társadalmi haszna – így a közlemény – messze fölülmúlja az azzal okozott gazdasági károkat.

Az ECN tag hatóságok – kivételes jelleggel, teljességgel eltérve az eddigi gyakorlatuktól – biztosítják annak a lehetőségét, hogy a szóban forgó vállalkozások, amennyiben bizonytalanok magatartásuk jogszerűségét illetőleg, informális kérdésekkel fordulhassanak a versenyhatóságok felé, akik felvilágosítást adnak a tervezett kooperáció megengedhetőségét illetően.

Mindazonáltal az ECN közleményében hangsúlyozza, hogy kiemelt figyelmet tervez fordítani arra ezekben a nehéz időkben, hogy a létfontosságú termékek (szájmaszk, kézfertőtlenítő stb.) versenyképes árakon álljanak a fogyasztók rendelkezésére. Ennek érdekében az európai versenyhatóságok mindent meg fognak tenni az ezen termékeket érintő áremelő hatású kartellek, vagy erőfölényes vállalkozások esetén a túlzó, monopol árazás megakadályozására. Ez utóbbi ellen az ECN közleménye azt ajánlja ezen termék gyártóinak, hogy maximum árakat javasoljanak termékeik disztribútorainak, amely megakadályozhatja az ilyen típusú visszaéléseket.

„Ezekben a vészterhes időkben csábító lehet megkerülni bizonyos versenyszabályokat, azonban még a hatóságok engedékenyebb hozzáállása sem ad alapot kőkemény versenykorlátozásokra (kartellek, erőfölénnyel visszaélés). Éppen ezért minél hatékonyabban, de mellette jogszerűen kell alkalmazkodni a kihívásokhoz és megtalálni a megengedhető együttműködési formát” – mondja dr. Polauf Tamás, a CERHA HEMPEL partnere.

Duplázott a Wonderduck Agency

2 napja

Az eredetileg felajánlotthoz képest több mint kétszer akkora értékű védőeszköz gyűlt össze a Wonderduck-POP cégcsoport kezdeményezésére. A cél a kisebb kereskedőhelyek dolgozóinak és vásárlóinak megvédése.