Kövess minket!

Trending Now

Folytatja Magyarország lejáratását a svéd közmédia

Most a budapesti hajléktalanok helyzetéről közölt riportot sok-sok csúsztatással és valótlan állítással az SVT.

Vasárnap a magyarországi hajléktalankérdést vette nagyító alá a svéd állami SVT csatorna. Az összeállítás azonban már a felvezetőjében is hamis állításokat fogalmazott meg, ezek szerint hazánkban növekszik a munkanélküliség, és emiatt egyre több a kilakoltatás, így egyre több a fedél nélküli is. Azt is állították, hogy a hajléktalanság önmagában is bűncselekmény Magyarországon – hívta fel a figyelmet az esetre a Magyar Nemzet.

Az SVT tudósítójának két budapesti hajléktalan arról panaszkodott, hogy nem tudnak hol aludni, mert a rendőrök elzavarják őket, szállóra pedig nincs pénzük. A magyar hajléktalanellátásban egyetlen “üdítő” kivételt talált a riporter, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség szállóját, ahol szerinte azért különleges az ellátás, mert többek között ingyen fogadják az embereket.

A hangosan kormánykritikus Iványi Gábor vallási szervezete által fenntartott intézménybe – az összeállítás alapján – bárkit befogadnak, nem kell sem józannak lennie, sem két darab negatív koronavírusteszttel rendelkeznie – mutat rá a Magyar Nemzet cikke.

A riportban még megszólal a Város mindenkié nevű civil szervezet szintén hajléktalan aktivistája, aki szerint azért emelkedett harmadával a munkanélküliség, mert bezártak a vendéglátóhelyek és megszűnt a turizmus. Hogy az információ honnan való, nem derül ki.

Az anyag olyan vágóképpel zárul, amelyen a rendőrök egy lakás előtt tiltakozásképp ülő embereket visznek el, azt sugallva, hogy a kilakoltatások jelenleg is tartanak, miközben a hatályos moratóriumot nem említi.

Bár a svéd fősodratú média, így a közszolgálati televízió is általában baloldali véleményformálóktól tájékozódik, a szintén baloldali budapesti városvezetést nem faggaták ki a hajléktalanellátásról – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet írása, hozztéve: a tények is hidegen hagyták a médiumot. Példaként említi, hogy

az összeállításban bár a munkanélküliségről is szó volt, adatokat nem közöltek a szerkesztők, akik például elmondhatták volna, hogy Magyarországon a munkanélküliség 4,3 százalékos, szemben a svéd 7,7-es rátával.

A svéd tévériportot bemtató cikk szerint Svédországban általános a lakáshiány, 2020-ban az ország 290 járása közül 212-ből azt jelentették, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő számú otthon. Ha valaki nem tud saját tulajdonra szert tenni, vagy nem akar eladósodni harminc–ötven (!) évre, rendkívül nehezen jut lakáshoz még akkor is, ha stabil munkahellyel rendelkezik.

Svédországban a lakások jelentős része bérlakás, de például Stockholmban akár tíz–húsz évet is sorba kell állni egy bérleti jogért. Albérletet is nehéz kapni, ugyanis legtöbb esetben a saját tulajdon kiadása is engedélyhez kötött(!), amit általában egy-két évre adnak meg a demokrácia fellegváraként emlegetett skandináv országban – olvasható a Magyar Nemzetben, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a narrációban a riporter hangulatkeltő módon megemlíti, hogy Budapesten ötszáz lakás áll üresen, miközben ezrek élnek Budapest utcáin. Arról ugyanakkor nem beszél, hogy a 2017-es népszámlálás szerint Svédországban 33250 hajléktalan van, ez a szám pedig 2011-hez képest jelentős növekedést mutat, ami a Stockholms Stadsmission nevű civil szervezet szerint Svédország egyik legkomolyabb problémája.

Borítókép: A svéd állami tévé riportere egy budapesti hajléktalannal beszélget (képernyőfotó)

Trending Now

Hatalmas a nézettsége a Varga Judit-interjúnak (videó)

Már több százezren látták a Frizbi Hajdú Péterrel YouTube-műsor különkiadását, amelyben Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt a vendég.

Közzétéve:

YouTube/Hajdú Péter

Az egykori igazságügyminiszterrel készült interjút mostanra csaknem négyszázezren nézték meg a legnagyobb videómegosztó portálon – írja a Magyar Nemzet. A műsorban Varga Judit elárulta, családja igazsága és védelme miatt adott interjút Hajdú Péternek.

A volt igazságügyi miniszter az interjú során kifejtette:

először azzal fenyegette meg Magyar Péter, hogy ha elválik tőle, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt, majd később a munkahelyi pozícióit féltve zsarolta meg.

Legutóbb azt mondta, hogy ha Varga Judit nyilvánosság elé mer állni, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Kiderült, Magyar Péter volt feleségét a HVG újságírójának jelentkezése után is megkereste, s akkor is megfenyegette, hogy ha nem állítja le őket, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt.

Emellett Varga Judit számos, Magyar Péter által elkövetett verbális és fizikai abúzusról is beszámolt, amelynek eredményeként úgy döntött, hogy elválik a véleménye szerint nárcisztikus férfitól.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Varga Judit volt igazságügyi miniszter (Forrás: YouTube/Hajdú Péter)

Tovább olvasom

Trending Now

Az egyedül élő idősek különösen kiszolgáltatottak az online veszélyeknek

Különösen jellemző ez a 64 éven felüliekre, az egyedül élőkre és a vidékiekre.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

-A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) friss közös kutatása szerint az 50-79 éves magyarországi internetezők 97 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet – ismertette az MTI.

Bár átlagosan mintegy két órát töltenek naponta az interneten, kevesen tartoznak a digitálisan felkészültek közé, ezért jobbára bizalmatlanok és kevésbé tudatosak

– derült ki a kutatásból.

Az idősebb népesség online szokásai és a digitalizáció veszélyei című elemzés szerint az idősebb korosztály 58 százaléka naponta többször, 13 százaléka pedig szinte folyamatosan használja az internetet. A hírolvasás, e-mailezés és tájékozódás mellett a közösségi média, a chatelés és a különösebb cél nélküli böngészés tartozik a leginkább jellemző tevékenységeik közé – írták.

„Az idősebbek közel 50 százaléka fokozottan kiszolgáltatott az online veszélyekkel és csalásokkal szemben. Különösen jellemző ez a 64 éven felüliekre, egyedül élőkre és vidékiekre. Ezért mind a környezetükben élőknek, mind a szolgáltatóknak és a hatóságoknak fokozottan oda kell figyelniük rájuk, támogatniuk kell őket abban, hogy megtalálják a védekezés megfelelő formáit”

– hívta fel a figyelmet a közleményben Soós Edina, az NMHH kutatásszervezője a DIMSZ által szervezett Adatvezérelt reggeli elnevezésű rendezvényen.

Az 50-79 éves internetezők 89 százaléka egyáltalán nem szívesen adja meg az adatait az interneten, és közel ugyanennyien nem fizetnek online, inkább utánvéttel vásárolnak – közölték.

Hozzátették: a teljes célcsoport 80 százaléka tart a számítógépes vírusoktól, de a magukat körültekintő internetezőnek tartók 28 százaléka is gyakran kattint félrevezető tartalomra vagy linkre.

Az online világot a megkérdezettek fele tartja veszélyesebbnek az offline-nál, és hasonló arányban tartanak az internetes átverésektől is.

Csalás észlelése esetén a válaszadók 47 százaléka a rendőrséghez fordulna, de az informális segítségkérés (család, barátok) és a szolgáltató felkeresése is (13-13 százalék) jellemzőbb, mint a segítő szolgáltatások és online felületek igénybevétele, aminek aránya 5 százalék vagy az alatt van – olvasható a kutatásban.

Úgy folytatták, hogy félelmeik ellenére hirdetésblokkolót csak 33 százalékuk, titkosított csatornákat pedig mindössze 21 százalékuk használ.

A válaszadók legfőbb félelme az adatlopás, adathalászat, de sokan említették a számítógépes vírusokat (42 százalék) és a „csalást, átverést” (37 százalék) is – írták.  

A kutatásból az is kiderül, hogy a többség ismer és használ valamilyen online védelmet. Ezekből a leginkább elterjedt a biztonságos jelszó (78 százalék), a vírusirtó és a tűzfal használata (70-70 százalék).

A személyes adatok elrejtésének lehetőségét 45 százalékuk ismeri, a komolyabb védelmi mechanizmusok (kétfaktoros azonosítás, biometrikus azonosítás) használati aránya nem haladja meg a 20-30 százalékot ebben a korosztályban

– fűzték hozzá.

A kutatás szerint az érintettek a csalási, online támadási módok többségét ismerik, ezen belül a legtöbben az ártó szándékú hírlevéllel, a hamis termékeladással, a hamis nyereményjátékkal vannak tisztában; ezek esetében a károsultak aránya is relatíve magas, 10 százalék feletti.

Az idősek körében az SMS-ben kapott kártékony link szedi leggyakrabban az áldozatait – áll a kutatásban.

Tovább olvasom

Trending Now

Rendőröknek kellett kimenekíteniük a Hír TV stábját (videó)

Magyar Péter ugyan békés tüntetésre szólította fel a híveit, a kedd esti demonstráción jó néhányan mégis fenyegetően léptek fel a hírcsatorna munkatársaival szemben.

Közzétéve:

Futó Boglárka, a Hír TV munkatársa, forrás: Hír TV

Futó Boglárka, a Hír TV helyszíni tudósítója elmondta, hogy a csatorna Napi aktuális című műsorába próbált bejelentkezni, amikor egyre több demonstráló vette körül, és nem hagyta őt beszélni. Kollégáival később megpróbálták elhagyni a demonstrálók gyűrűjét, hogy néhány résztvevővel még interjút készíthessenek, ez azonban nem sikerült, ekkor léptek közbe a rendőrök, akik felajánlották, hogy kiviszik őket.

A Hír TV munkatársának beszámolóját itt tudja megtekinteni:

A Mediaworks munkatársa, Heiter Dávid videóját az incidensről pedig itt:

Tovább olvasom