Kövess minket!

Trending Now

Hogyan védi a UX dizájn a fogyasztókat?

A járványügyi vészhelyzetben megnövekedett a hackertámadások száma, ami ismételten felhívta a figyelmet az internetbiztonság fontosságára. A UX szerepe ebben a kérdésben is hatalmas, hiszen az erős adatvédelmet érthető és könnyen kezelhető formába kell önteni egy online termék vagy szolgáltatás esetében. Cikkünkben olyan szempontokat soroltunk fel, melyet minden webes felület tervezésekor érdemes figyelembe venni.

Gyakori tévhit, hogy minél biztonságosabb egy felület, annál bonyolultabb és annál kevésbé felhasználóbarát. Máig sokan áldozzák fel látogatóik biztonságát a jobb felhasználói élmény oltárán, pedig a két szempont összeegyeztethető. Ráadásul a rossz biztonság nem valamiféle extra szolgáltatás vagy feladat kéne hogy legyen, hanem olyan alapvetés, ami semmi esetre sem kérdőjelezhető meg. A UX tervezők szerepe ebben a kérdésben megkerülhetetlen.

A UX tervezők szerepe a weboldaltervezés során gyakran olyasmi, mint egy fordítóé: a technikai információkat olyan könnyen emészthető formában kell a felhasználók felé kommunikálniuk, amiket szinte észrevétlenül képesek értelmezni és

A biztonsággal kapcsolatban nem ritka, hogy a felhasználói visszajelzéseket figyelmen kívül hagyják. De ahhoz, hogy valóban megfeleljen a felhasználók biztonsági igényeinek, a tervezőknek meg kell ragadniuk motivációikat, viselkedésüket és elvárásaikat. Az oldalra tévedő vagy a szolgáltatást használni akaró személyek gyakran nagyon keveset tudnak a digitális biztonságról, így a tervezőknek meg kell tanulniuk előre látni a kockázatok szintjét, amelyekkel a felhasználók szembesülnek, amikor a különféle képernyőkön és szolgáltatásokban navigálnak. Minél korábban lehet a kockázatokat a tervezési folyamatban azonosítani, annál jobb.

A stakeholderek (banki rendszerek szabványai, egészségügyi szabványok stb.) figyelmen kívül hagyása vagy a véleményük késői beépítése a tervezési folyamatba megkétszerezi a kockázatot. Biztonsági réseket nyithat meg olyan termékekben, amelyeket egyébként meg lehetett volna akadályozni, vagy olyan termékeket eredményezhet, amelyek annyira nem biztonságosak, hogy alig használhatók.

Szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni a tervezés során

Titkosítás

A titkosítás olyan módszer, amellyel az érzékeny információkat oly módon lehet továbbítani, hogy az csak egy véletlenszerű karakterhalmaznak tűnik. Fontos tervezési szempont a kommunikációs funkciókkal rendelkező digitális termékekben. Az olyan alkalmazásokban, amelyekben gyakran hívásokat, szövegeket, videókat, képeket és dokumentumokat cserélnek a felhasználók (gondolhatunk itt pl. a WhatsApp-ra), a végpontok közötti titkosítás biztosítja, hogy csak a beszélgetésben részt vevő felhasználók láthassák a kicserélt adatokat.

Ez azt jelenti, hogy senki, sem az alkalmazás mögött álló vállalkozás, sem bűnözők nem láthatják az üzenetek tartalmát. Amikor a felhasználók tudják, hogy információjukat ilyen intézkedések védik, sokkal inkább hajlandók bízni a vállalat egyéb alkalmazásaiban, termékeiben is.

Hitelesítés

Fontos ellenőrizni, hogy csak a fiók tulajdonosai tudnak-e bejelentkezni – és hogy minden betolakodó blokkol -e a rendszer. A hitelesítés a leghatékonyabb módja a digitális termékek jogosulatlan hozzáférés elleni védelmének. Az olyan funkciókat, mint a felhasználónevek bekérése és a jelszóigények, a tervezési folyamat elején azonosítani és tesztelni kell.

A további biztonság érdekében kétfaktoros hitelesítés (2FA) adható hozzá. A 2FA segítségével elérhető hogy a felhasználók egyrészt beírják a felhasználónevet és a jelszót, majd egy bejelentkezési kódot is kapjanak a mobiltelefonjukra vagy e-mail címükre és így még biztosabban kizárhatók a jogosulatlan belépések.

Adatvédelem

Végső soron az adatvédelem etikai szempontot jelent a tervezők és a vállalkozások számára. Amikor a felhasználók a személyes adataikat digitális termékhez való hozzáférésért cserébe megadják, akkor a döntéshozatalnál egyúttal bizalmat szavaznak az adott adatkezelő vállalatnak, hiszen azt feltételezik, hogy az megvédi őket. Bíznak abban is, hogy a tervezők és a fejlesztők által bevezetett szolgáltatások képesek ellenállni az adattámadásoknak.

A digitális termékeket a felhasználók számára készítik a vállalatok, nem lehet tehát elvárni, hogy a felhasználó áldozza fel vagy kockáztassa az adatait a termék megszerzéséért. A felhasználók termékkel való interakciója soha nem járhat azzal a kockázattal, hogy adataikat kiszivárogtatják vagy ellopják. Sajnos nem mindig ez a helyzet.

A legtöbb számítógépes bűncselekményt a felhasználók személyes adatainak megszerzése céljából hajtják végre, ám az UX tervezői segíthetnek ezen. Ez olyan funkciók bevezetésével érhető el, amelyek pl. arra ösztönzik a felhasználókat, hogy válasszanak erősebb jelszavakat, és kerüljék a személyes adatok megosztását az online felületeken.

Például egy termék hitelesítési felületén elhelyezhető egy barátságos hangvételű üzenet, amely tájékoztatja a felhasználókat arról, hogy miért fontos erősebb jelszavakat alkalmazni. Ahelyett, hogy arra kényszerítenénk őket, hogy 12 karakterből, kis- és nagybetűkből, számból és szimbólumból álló jelszavakat hozzanak létre, az üzenet egyszerűen azt mondhatja: „Erősebb jelszóra van szüksége ahhoz, hogy adatait biztonságosan tárolhassuk”, majd akár hosszabb tájékoztatás is adható a folyamatról. Így a felhasználók jobban megértik az adatok és a magánélet védelmének szükségességét.

A felesleges biztonsági akadályok eltávolítása

Ha a termékbiztonság az összes érdekelt fél bevonásától függ, akkor a tervezőknek időt kell fordítaniuk a fejlesztőkkel és a kiberbiztonsági szakemberekkel folytatott konzultációra. A fejlesztők általában sok olyan korláttal szembesülnek, amelyek befolyásolják a tervezést. A kiberbiztonsági szakemberek segíthetnek a tervezőknek a legfrissebb biztonsági stratégiákkal, eszközökkel és a megfelelőségi előírásokkal kapcsolatban.

A biztonsági szakértőkkel folytatott konzultáció, és a biztonsági intézkedések során össze nem egyeztetett túl sok elvárás végül azt is eredményezheti, hogy a termék túl nehezen hozzáférhető és emiatt a felhasználók inkább máshova fordulnak. Az olyan homályos üzenetek, mint például: „Az internetkapcsolat nem biztonságos”, nem segítenek a helyzeten, mert csak arra motiválják a felhasználóknak, hogy megkerüljék a védelmükre szolgáló biztonsági funkciókat.

Social engineering

Az összes digitális biztonsági támadás közül a social engineering, a személyek figyelmetlenségének, információhiányának vagy más gyengeségének kihasználása az egyik leggyakoribb formája. Ez a világszerte elkövetett jogsértések közel 90% -át teszi ki, és inkább a megtévesztés művészetére támaszkodik, mint a kifinomult technikai képességekre.

Az adathalászat (ami leggyakrabban az e-mailekben fordul elő) erősen támaszkodik a social engineering stratégiákra, hogy megijessze, nyomást gyakoroljon és megzavarja a felhasználókat érzékeny információk és nehezen megkeresett pénz átadására bírva őket. Az adathalász támadások elleni védelem érdekében a tervezők biztonsági fórumokat hozhatnak létre, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy értesítsék a weboldal vagy hírlevél tulajdonosát, ha valami szokatlan dolgot észlelnek, vagy akár figyelmeztetéseket tehessenek közzé más felhasználók számára.

A tervezőknek is figyelniük kell a biztonságra

A biztonságba fordított összes erőfeszítésre ellenére is adódhat probléma, egy figyelmen kívül hagyott biztonsági rés komolyan veszélyeztetheti a digitális termékek biztonsági integritását.

Minden létrehozott termékhez száz (akár több ezer) tervezési elemből áll. A tervezés és fejlesztés során pedig tucat kommunikációs csatornát használnak a projektben résztvevő szakemberek. A stratégiai dokumentumokhoz kapcsolódó linkeket több félnek is elküldjük, legyen szó külsős szakemberekről, egy kapcsolódó szolgáltatás tulajdonosairól vagy bárkiről, aki a tervezésben részt vesz. Az elosztott csapatok egyre inkább a felhőalapú tervezőeszközöktől függenek.

Ha a tervezők nem tesznek óvintézkedéseket munkájuk és kommunikációjuk védelme érdekében, a támadók megtalálják a szervezeti gyenge pontokon való beszivárgás módját.

Ez többféle védelmi réteg együttes alkalmazásával védhető ki, például saját VPN létrehozásával, kiberbiztonsági képzésen való részvétellel, valamint az eszközkezelési és kommunikációs irányelvek bevezetésével.

Trending Now

Prőhle Gergely lesz a vendég a protestáns újságírók következő klubestjén

Létezik-e a keresztény Európa? – a Protestáns Újságírók Szövetsége rendezvényének résztvevői erre a kérdésre keresik majd a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatójával.

Közzétéve:

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője egy evangélikus óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A május 8-án, szerdán délután 5 órától a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.) tartott esemény meghívója szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője mellett meglepetésvendégként egy ismert borász is bemutatkozik.

A szervezők az ingyenes rendezvényre mindenkit várnak, de a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a prusz@lutheran.hu címen vagy ezen a linken.

Az klubest plakátja:

Tovább olvasom

Trending Now

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzésében, amelynek részleteit tudatták az MTI-vel.

Közzétéve:

Flickr

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának közlése szerint

a föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon.

A Global Audience & Content Evolution (Glance) 71 országra kiterjedő és a 2022-es tévénézési szokásokat feltérképező adatai alapján elmondhatjuk, hogy itthon még mindig sokat ülünk a “doboz” előtt, míg a világ más pontján ez nem ennyire népszerű szórakozási forma. 2016-ot követően három óra alá esett a világ lakosságának napi tévénézési ideje.

A legnagyobb csökkenést az észak-amerikai földrészen mérték, ahol az ezredfordulón még több mint napi négy órát tévéztek, ám a 2014-ben mért 4,5 órás csúcs után meredek zuhanás következett be, s végül 2022-re három alá csökkent a tévé előtt töltött órák száma

– derült ki a kutatásból.

Azt írták, míg Amerika északi felén lassanként elfordultak a televíziótól, addig Dél-Amerikában mind népszerűbbé vált a tévénézés: a 2000-es évek elejére három óra fölé emelkedett a napi fogyasztási idő, 2022-ben pedig – a mérések kezdete óta – a legmagasabb értéken zárt, 3 óra 38 perccel.

Tudatták azt is, hogy Európa népessége a kilencvenes évek közepétől legalább három órát fordított erre a tevékenységre, ez 2014-re négy órára emelkedett. A Covid-19 világjárvány ideje alatti kiugró értékektől eltekintve, Európában is csökkenő trendet figyelhettünk meg az utóbbi években. A kontinensek sorrendjében egyébként Ausztrália és Óceánia található az utolsó helyen, a déli földrész metropoliszaiban mindössze 1 óra 46 percet tévéznek átlagosan naponta.

Az elemzésből kiderült, hogy

2022-ben Európában csökkent a legnagyobb mértékben a tévénézésre fordított idő, átlagosan húsz perccel.

Leginkább a grúz lakosság fordult el a képernyőtől, hiszen 41 perccel kevesebb ideig követték figyelemmel a műsorokat egy átlagos napon, mint egy évvel korábban. Az izlandi lakosság tartja a negatív világrekordot: a 12 és 80 év közöttiek egy átlagos napon alig több, mint fél órát néztek tévét.
A tévénézésre fordított idő európai rangsorában a magyarok mindig élen jártak. 2022-ben a negyedik helyen végeztünk, hazánkat mindössze Bosznia-Hercegovina, Románia és Szerbia előzte meg.

Világviszonylatban is előkelő a helyezésünk (nyolcadik), még annak ellenére is, hogy előttünk végzett a rangsorban Dél-Amerikából a Dominikai Köztársaság (5 óra 15 perc), a Közel-Keletről Szaúd-Arábia (5 óra 2 perc), az afrikai kontinensről Kamerun (5 óra 12 perc), míg Ázsiából Üzbegisztán (5 óra 3 perc) – írták.

Kiemelték:

Európában egyedül a magyar tévénézők tartottak ki a képernyők jelentette tájékozódási és szórakozási lehetőségek mellett, vagyis ugyanannyi időt szenteltek a tévének 2022-ben is mint 2021-ben: átlagosan 4 óra 51 percet.

Az elemzés szerint a legnézettebb műsorok versenyére a világ sok országában rányomta bélyegét a különböző dráma- és vígjáték-sorozatok jelenléte, ám Európában más a helyzet, itt a szórakoztató reality műfaj került túlsúlyba. Belgiumban, Bulgáriában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában és hazánkban is első helyen végeztek a tehetségkutató műsorok és egyéb reality formátumok (Got Talent, The Masked Singer, Big Brother Famosos, Sztárban sztár leszek!).

A hírműsorok a német nyelvterületeken kerültek az élre, Ausztriában a Zeit im Bild 1, Németországban és Svájcban pedig a Tagesschau végzett az első helyen. Magyarországon viszont a tíz legnézettebb műsor 60 százaléka tehetségkutató, vagy valamilyen, a reality műfajába tartozó showműsor volt – közölték.
Kitértek arra is, hogy amennyiben az egyes országok legnézettebb sportműsorát tekintjük, a FIFA labdarúgó-világbajnokság nézettsége csak a negyedik volt a világon 2022-ben, az amerikai foci az Egyesült Államokban, Kínában az olimpiai férfi 1000 méteres gyorskorcsolya szám, valamint Indiában a házigazda részvételével zajló Asia Cup krikett verseny messze megelőzte.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

A kibervédelmi intézet nevével élnek vissza csalók

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók – közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.

Közzétéve:

Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy csalók olyan telefonhívásokat kezdeményeznek, amelyekben – a szervezetre hivatkozva – „érzékeny” adatok megadását kérik.

Ennek senki ne tegyen eleget!

– írták.

Az NBSZ NKI soha nem keres meg magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el személyes adataikat – közölték.

Mint olvasható, a hamis telefonhívás, más néven „vishing”, olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatot.

A „vishing” tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja, és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait.

A csalók a hívószám-hamisítást (spoofing), az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikáját használják. Ennek lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, amely ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma – olvasható a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleményében.

Tovább olvasom