Az #énitthonmaradok kampány részeként a Facebook Magyarország olyan izgalmas, fontos és kreatív kezdeményezést gyűjtött össze, melyek egyaránt érdekesek lehetnek a fogyasztók és a média számára.

Talán sosem volt még nagyobb szükség a közösségi médiára, mint most, amikor a kapcsolattartáshoz és szociális élet legalapvetőbb formáihoz is kénytelenek vagyunk valamilyen digitális eszközt igénybe venni. A Facebook Magyarország által összegyűjtött listán olyan tételek szerepelnek, melyek segítenek elviselni a COVID-19 világjárvány miatt megnövekedett otthon eltöltött időt.

A Facebook célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és támogassa őket közösségek felépítésében. Fogyasztóként sokszor bele sem gondolunk, hogy a platform mennyi eszközt kínál ennek elősegítéséhez – a néhány embert számláló Messengeres csoportoktól kezdve a különböző webhelyeket kiegészítő közösségeken és az élő műsorok alatt folytatott beszélgetéseken át az ezres követőbázissal rendelkező csoportokig rengeteg lehetőségből válogathatunk.

A Covid-19 világjárvány elleni védekezésben a fenti eszközök közül néhány különösen fontos, hiszen lehetőséget biztosítanak társadalmi kezdeményezések létrehozására biztosítják a csatornát a bajbajutottakon való segítséghez is.

Az alábbi listában szereplő szolgáltatások a járvány okozta helyzet problémáira kínálnak megoldást, legyen szó az étkezésről, a pszichológiai szaktanácsadásról vagy akár csak a szórakozásról:

Karanténkalács

A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhozszállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban. Mivel mindenki egyszerre szeretne bevásárolni és sosem volt még nagyobb igény az emberi érintkezés elkerülését biztosító szolgáltatásokra, sok áruház csak hetekkel későbbre tud időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.

Gyermekpszichológiai mini-előadások díjmentesen

Egyre nagyobb az igény a család- és gyermekpszichológiai szolgáltatásokra is, hiszen a bezártság, a gyermekek kielégítetlen mozgás- és energiaigénye erős fejtörést okoz a családok számára. Bojti Andrea gyermekpszichológus egyhónapos, ingyenes előadássorozatot indított Facebook-oldalán. A foglalkozásba minden kedden és csütörtökön este 18:00-tól lehet bekapcsolódni, és a pszichológus arra is lehetőséget biztosít, hogy a nézők döntsenek a témákról – szavazás segítségével.

Pensum - Koronavírus okozta krízishelyzetben munka nélkül maradtak

A koronavírus terjedése a globális és helyi gazdaságokra is maradandó hatást gyakorol, Magyarországon százezres nagyságrendekben szűnhetnek meg munkahelyek. A Pensum csoportot hozott létre, melyben a járvány hatására munka nélkül maradtak adhatnak fel álláskereső hirdetéseket és oszthatnak meg ezekkel kapcsolatos információkat egymás között.

Maradj Otthon Fesztivál

A kezdeményezés célja, hogy a közönségnek a karantén alatt se kelljen lemondania a zenei és egyéb szórakozásokról, így az oldalon a szervezők rendszeresen mutatnak be koncerteket, DJ-szetteket és közönségtalálkozókat. A héten elindult a Maradj Otthon Challenge is: minden este 7 órakor egy-egy művész beszél az otthonában arról, hogy hogyan tölti ezeket a napokat, és a szabályok betartására buzdítja a rajongókat.

#HáziMenza

A Nosalty által indított csoport azért jött létre, hogy az otthonmaradók egyik legalapvetőbb problémájára kínáljon megoldást: mit főzzek ma? A gyors és egyszerű receptekből az érdeklődők költséghatékonyan főzhetnek egészséges ételeket akár a hét minden napján.

Szépművészeti Múzeum

Ha nem tudsz múzeumba menni, a múzeum megy el hozzád. A Szépművészeti Múzeum a Covid-19 járványra adott válaszként vadonatúj kezdeményezést indított a Facebookon - virtuális kiállításokon tekinthetjük meg a múzeum tárlatát Rembrandtól Rubensen keresztül a japonizmusig.