Az intézmények 86 százalékánál előfordult már, hogy durvábban vagy mérsékelten, de korlátozták a vélemény szabad kinyilvánítását.

Már eddig is sejthettük, hogy a szólásszabadságra nagy veszélyt jelent az egyre nagyobb teret hódító úgynevezett "cancel culture", amelynek célja korlátozni azokat a véleményeket, amelyek a balliberális ideológiával ellentétesek. Most viszont egy brit think tank kutatás adatokkal támasztotta alá azt, mennyire káros ez a jelenség a vélemény szabadságára - ismerteti a V4NA hírügynökség.

A kutatást a Civitas végezte el, és arra a következtetésre jutottak, hogy a "cancel culture" fenyegető hatással van a szólásszabadságra az egyetemeken. Jim McConalogue, a Civitas vezető kutatója elmondta, hogy a kutatás eredménye azt mutatta, hogy összességében

az egyetemek 86 százalékán volt már példa arra, hogy súlyos vagy mérsékelt szigorításokat vezettek be a szólásszabadságra vonatkozóan.

McConalogue szerint az alapprobléma az, hogy a diákok és az akadémikusok nem fejezhetik ki a véleményüket szabadon az intézményekben éppen azokban az ügyekben, amelyek meghatározzák a mindennapjaikat. Ilyen témának számít például a nemiség, a vallás vagy a választások.

A jelenség elől pedig nem menekültek meg a nagy, híres egyetemek sem. Visszásságot találtak Cambridge-ben, Oxfordban és a St. Andrews-ban is – sőt, ezek az egyetemek egyenesen a vörös zónába kerültek. Ez azt jelenti, hogy ezekben az intézményekben súlyosan korlátozzák a szólásszabadságot például azzal, hogy

nem engednek felszólalni olyan személyeket, akiknek a diákok szerint politikailag helytelen véleménye van.

A vörös zónába a vizsgált egyetemek 35 százaléka tartozik. A Civitas az ő esetükben már egyenesen azt javasolja, hogy a kormánynak kellene szabályoznia az ottani helyzetet, hogy véget vessenek a cenzúrának. A sárga zónába 70 egyetem tartozik, itt a Civitas szintén beavatkozást javasol, de csak a diákokkal foglalkozó hivatal részéről. A zöld zónába 19 intézmény került be.

Borítóképünk illusztráció

Nem akarják nőknek hívni a nőket - itt az útmutató ellene

2021. január 15.

Egy útmutatót adott ki a sajtónak a Women´s Liberation Front (WoLF) nevű szervezet többek között arról, hogy hogyan írjanak a nőkről anélkül, hogy megpróbálnák eltörölni vagy a háttérbe szorítani őket - írja a V4NA.