A börtön ablakába

Hatalmas kampánnyal érkezik a közszolgálati M3. És igen, bajom van vele. Mégpedig az, hogy tökéletesen illeszkedik a befelé és visszafelé forduló trendbe.

Szerintem akkor is börtönrács...

A hagyománnyal nincsen bajom, a túláradó nosztalgiával van. Hogy múltbéli sportsikerekből és ötven éve majdnem korszerű előadóművészekből élünk. (És ez nem csak az új adó sara: a kereskedelmi zenecsatornákon ugyanígy megállt az idő, mert erre volt igény. Sajátos módon ott épp a közszolgálati MR2 Petőfi hozott némi friss fuvallatot, még ha önkényesen válogatva is.) Hogy magyar ízekben gazdag karácsonyt kívánunk óriásplakáton. Persze ezzel sincs baj (posztoltam eleget a Kézműves Magyar Ízekről, pálinkáról, csokoládéról magam is, mert ezek jók), de ha oda vezet, hogy a karácsonyi elviteles menüben távol-keleti hallevest, egzotikus kacsát és sushitálat kínáló szakosított éttermet (lásd: Papírtigris) tetemre hívják a „rajongók” a Facebookon, hogy ugyan ki merészelne Magyarországon karácsonykor sushit enni, az aggasztó. A provincializmus, a be- és elzárkózás, a múltban élés, a görcsös igazodás nem tesz jót.

Még egy kicsit vissza a tévéhez. Amikor retró gyerekcsatorna volt tervben, még tapsikoltam is neki. Egyrészt magam is azokon a rajzfilmeken nőttem fel, és már én is elég öreg vagyok ahhoz, hogy „ezek a mai” animációk olykor megbotránkozással és értetlenséggel töltsenek el. Ugyanakkor biztosan van bennük korszerű, nevelő tartalom, amely a mai világ kihívásaira készíti fel a fiatalokat. Mint ahogy a japán animében mindig is erősebb volt a karakterfejlődés, mint a nyugati rajzfilmekben. Szóval még ez sem fekete-fehér, legfeljebb fura. De hogy pont most, pont a közszolgálat húzza elő a Kádárapánkidejébenmindenjobbvolt-kártyát...

Ha már börtön, meg ünnep, akkor egy kis vidámság a szürkezónából. Szemtelenül szaporodnak a spamek, növesztenék a hajamat, férfiasságomat, mellemet naponta, és az így megszépülve megkeresett pénzem rögtön el is kaszinózhatnám. Viszont egyrészt már ékes magyarsággal megfogalmazott, dizájnos üzenetek érkeznek a korai, ASCII- és Google Translate-alapú katasztrófák után, másrészt örvendetesen aktualizálnak is: a postaládámat (kéretlenül) ellepték a mikulásnak álcázott csinos lányok. Íme, egy ünnepi válogatás:

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

23 órája

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

1 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

1 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.