A kalap maradhat

A Sony is beszállt a vállalati kulcs-kompetenciákra fókuszáló sztriptízbe. Oligopólium-alapú piac jöhet, ahol minden területen csak a legjobbak maradnak talpon?

Folytatódik a márkák karcsúsítása, a kulcsterületekre, kiemelt erősségekre való fókuszálás. Ahogyan az IBM lepasszolta a konkurensek által szorongatott személyi számítógépek gyártását az üzleti hardverek és szolgáltatások kedvéért, a Nokia tokkal-vonóval eladta a Microsoftnak a modern kori nevét megalapozó mobiltelfon-üzletágat, és a mobilitás egyéb, a tudásbázisa alapján könnyebben nyerhető aspektusaira koncentrál (hálózati infrastruktúra, térképek és a meglévő licencekre és a fejlesztői kapacitásokra alapozott „fejlett technológiák”, mely a felhőalapú számítástechnikától kezdve az anyagtudományokig alkot), most a Sony is beállt a sorba.

A japán cég három fókuszterületet jelölt meg: képalkotás, játékok és mobil. Ebben a koordináta-rendszerben pedig nem volt helye a VAIO márkanév alatt forgalmazott PC-knek, így menniük kellett. (A márkanevet az új tulajdonos továbbviszi.)

Haladni a korral nem mindig elegendő (VAIO Tap 11; forrás: Sony Media Library)

A (közel)jövő izgalmas kérdése lehet, hogyan alakul majd a verseny az egyes szektorokban. A jelek arrafelé mutatnak, hogy egy-egy szűkebb szegmensben monopóliumok vagy oligopóliumok alakulhatnak ki (pl. iOS-Android-(Windows), Apple-Samsung, Ericsson-Cisco, xBox-PS…), és a legnagyobb játékosok mellett legfeljebb távol-keleti copycat cégek nyüzsögnek majd az olcsó termékekkel, miközben a nagy szereplők egymástól (és a specializált kisebbektől) vásárolják majd a technológiákat, amelyek felépítik a rendszereket. Szélesebb vertikummal pedig – hagyományaik okán – egyes távol-keleti cégek rendelkeznek majd, illetve olyan új óriások, amelyek egy-egy igen jövedelmező terület bevételére építve vásárolhatják be magukat szinte bármibe, amit izgalmasnak találnak. Utóbbira a legerősebb példa talán a Google, önjáró autótól holdprogramig.

Akárhogyan is, kicsit jónak lenni nem lesz elég. Általánosan használhatónak bizonyulhat a Jack Welch által megalkotott GE-stratégia: elsőnek vagy másodiknak lenni valamennyi piacon, ahol versenyzünk. És ezt vagy úgy érjük el, hogy mindenkinél jobbak vagyunk egy tág területen, vagy addig vetkőzünk, amíg csak a versenyképes kalapunk marad rajtunk: az az egy-két niche, amit kompetenciáink révén uralni tudunk.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2020. február 20.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.