A kalap maradhat

A Sony is beszállt a vállalati kulcs-kompetenciákra fókuszáló sztriptízbe. Oligopólium-alapú piac jöhet, ahol minden területen csak a legjobbak maradnak talpon?

Folytatódik a márkák karcsúsítása, a kulcsterületekre, kiemelt erősségekre való fókuszálás. Ahogyan az IBM lepasszolta a konkurensek által szorongatott személyi számítógépek gyártását az üzleti hardverek és szolgáltatások kedvéért, a Nokia tokkal-vonóval eladta a Microsoftnak a modern kori nevét megalapozó mobiltelfon-üzletágat, és a mobilitás egyéb, a tudásbázisa alapján könnyebben nyerhető aspektusaira koncentrál (hálózati infrastruktúra, térképek és a meglévő licencekre és a fejlesztői kapacitásokra alapozott „fejlett technológiák”, mely a felhőalapú számítástechnikától kezdve az anyagtudományokig alkot), most a Sony is beállt a sorba.

A japán cég három fókuszterületet jelölt meg: képalkotás, játékok és mobil. Ebben a koordináta-rendszerben pedig nem volt helye a VAIO márkanév alatt forgalmazott PC-knek, így menniük kellett. (A márkanevet az új tulajdonos továbbviszi.)

Haladni a korral nem mindig elegendő (VAIO Tap 11; forrás: Sony Media Library)

A (közel)jövő izgalmas kérdése lehet, hogyan alakul majd a verseny az egyes szektorokban. A jelek arrafelé mutatnak, hogy egy-egy szűkebb szegmensben monopóliumok vagy oligopóliumok alakulhatnak ki (pl. iOS-Android-(Windows), Apple-Samsung, Ericsson-Cisco, xBox-PS…), és a legnagyobb játékosok mellett legfeljebb távol-keleti copycat cégek nyüzsögnek majd az olcsó termékekkel, miközben a nagy szereplők egymástól (és a specializált kisebbektől) vásárolják majd a technológiákat, amelyek felépítik a rendszereket. Szélesebb vertikummal pedig – hagyományaik okán – egyes távol-keleti cégek rendelkeznek majd, illetve olyan új óriások, amelyek egy-egy igen jövedelmező terület bevételére építve vásárolhatják be magukat szinte bármibe, amit izgalmasnak találnak. Utóbbira a legerősebb példa talán a Google, önjáró autótól holdprogramig.

Akárhogyan is, kicsit jónak lenni nem lesz elég. Általánosan használhatónak bizonyulhat a Jack Welch által megalkotott GE-stratégia: elsőnek vagy másodiknak lenni valamennyi piacon, ahol versenyzünk. És ezt vagy úgy érjük el, hogy mindenkinél jobbak vagyunk egy tág területen, vagy addig vetkőzünk, amíg csak a versenyképes kalapunk marad rajtunk: az az egy-két niche, amit kompetenciáink révén uralni tudunk.

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

2 napja

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

2 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

2 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.