Időközben a nagyvilágban…

Innovációelfogadás, keresletkövetés, dinamizmus – mi lesz a siker kulcsa az ipari termelésben és a menedzsmentben a közeljövőben?

Igen okos írást olvastam a McKinsey honlapján. Arról szól, milyen szempontok alapján választják ki mostanában a gyártóközpontok helyét. Már nem csak a munkaerő költsége döntő, mint a kilencvenes évek outsourcing-láza idején, nem is csupán a kontroll, mint a nagy visszatelepüléseknél („reshoring”) volt megfigyelhető az évezred elején, hanem sokkal összetettebb szempontok szerint optimalizálnak a cégek.

A tanulmány számos faktort vizsgál (pl. az energiatermelés és -fogyasztás világtérképének átrendeződése a válság, a megújuló és a palagáz-forradalom, az energiatárolási megoldások fejlődésének hatására; az olyan diszruptív technológiák, mint a 3D nyomtatás, a robotika fejlődése, a digitális vállalatirányítási rendszerek), és arra jut, hogy a kereslet közelsége (bizony, Ázsia), valamint az innováció elfogadási és terjedési sebessége – a beszállítók körében, az oktatási rendszerben is – (bizony, megint Ázsia) lesznek a döntő faktorok a gyárak elhelyezésében. Vagyis nem a bérszínvonal, az adórendszer, az úthálózat, vagy számos más olyan tényező, amire mifelénk optimalizálni szokás, miközben nemzetközi cégek összeszerelő üzemeit szeretnénk magunkhoz édesgetni.

Kissé populista, de látványos illusztráció következik: alant a KELLO és az Amazon raktárát láthatjuk.

(KELLO kép: MTI/Máthé Zoltán)

A feltörekvő piacok még egy olyan kihívást is tartogatnak, ami szembemegy az egyszerűsítést támogató hagyományos vezetői irányvonallal: szétszóródott, a korábbiaknál egyenként kisebb gyártókapacitásokat, és az egyes részpiacok igényeit kiszolgálandó sokkal többféle termékvariációt igényelnek majd. Ehhez pedig az új dinamikát magukévá tevő új vezetőkre is szükség lesz majd.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ

2020. február 13.

A szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Németh Ottó távozik a Henkeltől

2020. február 13.

Új igazgatót neveztek ki a Henkel magyarországi Beauty Care üzletág lakossági területének irányítására. Szak Zsuzsanna 2020. február 1-től tölti be a pozíciót.

A fiatalok a legmotiváltabb munkavállalók

2020. február 13.

A Monster állásportál és a TNS intézet tanulmányában több, mint 2000, különböző generációkat képviselő embert kérdeztek arról, hogy mi az, ami a munkával kapcsolatban fontos számukra.

Az IGN Hungary az Atmediával szerződött

2020. február 12.

Az amerikai alapítású videó játékokra és szórakoztatófilmek híreire, tesztjeire szakosodott weboldal magyar verziójának, az IGN.hu reklámértékesítésével bővült a multimédiás kereskedőház online portfóliója.