Időközben a nagyvilágban…

Innovációelfogadás, keresletkövetés, dinamizmus – mi lesz a siker kulcsa az ipari termelésben és a menedzsmentben a közeljövőben?

Igen okos írást olvastam a McKinsey honlapján. Arról szól, milyen szempontok alapján választják ki mostanában a gyártóközpontok helyét. Már nem csak a munkaerő költsége döntő, mint a kilencvenes évek outsourcing-láza idején, nem is csupán a kontroll, mint a nagy visszatelepüléseknél („reshoring”) volt megfigyelhető az évezred elején, hanem sokkal összetettebb szempontok szerint optimalizálnak a cégek.

A tanulmány számos faktort vizsgál (pl. az energiatermelés és -fogyasztás világtérképének átrendeződése a válság, a megújuló és a palagáz-forradalom, az energiatárolási megoldások fejlődésének hatására; az olyan diszruptív technológiák, mint a 3D nyomtatás, a robotika fejlődése, a digitális vállalatirányítási rendszerek), és arra jut, hogy a kereslet közelsége (bizony, Ázsia), valamint az innováció elfogadási és terjedési sebessége – a beszállítók körében, az oktatási rendszerben is – (bizony, megint Ázsia) lesznek a döntő faktorok a gyárak elhelyezésében. Vagyis nem a bérszínvonal, az adórendszer, az úthálózat, vagy számos más olyan tényező, amire mifelénk optimalizálni szokás, miközben nemzetközi cégek összeszerelő üzemeit szeretnénk magunkhoz édesgetni.

Kissé populista, de látványos illusztráció következik: alant a KELLO és az Amazon raktárát láthatjuk.

(KELLO kép: MTI/Máthé Zoltán)

A feltörekvő piacok még egy olyan kihívást is tartogatnak, ami szembemegy az egyszerűsítést támogató hagyományos vezetői irányvonallal: szétszóródott, a korábbiaknál egyenként kisebb gyártókapacitásokat, és az egyes részpiacok igényeit kiszolgálandó sokkal többféle termékvariációt igényelnek majd. Ehhez pedig az új dinamikát magukévá tevő új vezetőkre is szükség lesz majd.

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

1 napja

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

1 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

1 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.