Innováció és trendek a BrandZ listán

Attól, hogy tech-cég vagyunk, még nem kényelmesedhetünk el. És ha európaiak?

A BrandZ lista kapcsán az összeállítók már sok okosságot leírtak, mi meg lehoztuk, itt ni. Viszont érdemesnek láttam pár keresetlenebb gondolatot is megosztani. Jó hír kettő is van: egyrészt márkát építeni megéri, másrészt nem csak technológiai céggel lehet nagyra törni. (A dobogóhoz persze nem árt, de valamelyik szerényebb helyezéssel is megelégedne a többség.) A rosszabb hír, hogy a blogon is sokszor megénekelt innováció viszont nem spórolható meg. Akkor sem, ha tech cégek vagyunk, és korábban felültünk egy vagy több jó ötletre, irányra, modellre (lásd az Apple vagy az eBay sorsát), viszont más területen is sokat hozhat. Így például a luxus ruházati márkák közül a Burberry viselt dolgaival, kereskedelmi, digitális újításaival már itt is sokat foglalkoztam, és szépen hozza is az eredményt. Vagy ott van a Ford üzemanyagcellázása. Utóbbi kapcsán: metatrendekre (egészségmegőrzés, környezetvédelem, városiasodás…) felülni mindig egyértelmű döntésnek tűnik, ugyanakkor a lista készítői mintha önhatalmúlag túl is értékelnének egyes elemeket. Vagy csak én vagyok picit szkeptikus.

Ami még innováció: a márkakiterjesztés. Mit tudunk adni, ami túlmutat az alapajánlatunkon? Apró műhelytitok, hogy a márka szolgáltatói kiterjesztése kapcsán a jövő heti konferenciánkra meg szerettük volna nyerni előadónak a Nike képviselőjét – ez logisztikai okokból nem jött össze, viszont a rangsorban szépen hasítottak, nem kis részben a Nike+ révén. (Itthon még számos alkalommal megénekelt nagy kedvenc a Futóblog, és mindenféle futós aktivitásuk is. Aggódni azért nem kell, találtunk más erős és érdekes márkákat a témában.)

Olyan szemmel is érdemes lehet megnézni a listát, különösen így választások előtt, hogy Európa miben erős rajta: luxuscikkek, (prémium) autók, szépségápolás, és részben a ruházat. (Utóbbi meg az IKEA a példa arra, hogy budget vonalon is tudunk, ha akarunk, és ha megtaláljuk a jó üzleti modellt.) Ezen túl inkább a saját kategóriájukban (erős) középmezőnyben vannak versenyzőink, mint (B2B és B2C) technológiai cégek között az SAP vagy a Siemens, kereskedelemben a Tesco, bankban az ING vagy biztosításban az AXA és az Allianz. Előttük hagyományosan az amerikaiak és újabbkeletűen az ázsiaiak. Úgy érzem, - a hagyományok mellett - ezen a ponton csatolunk vissza az innovációhoz.

Tájékoztató napot tart a Nemzeti Filmintézet

6 órája

Öt filmes hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet, a részletekről február 6-án tájékoztató napot tart az intézmény - hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Magyarországra látogat Jo Nesbø

2020. január 17.

Magyarországra látogat a skandináv krimik világsztárja, Jo Nesbø! Az Animus kiadó által meghívott hírességgel a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2020. április 24-én találkozhatnak a rajongók.

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

2020. január 17.

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Az elsődlegesen szakmai és érdekvédelmi fórum a dokumentumfilmmel foglalkozó szakemberek képviseletét látja el - írja az MTI.