Milyen is a kreatív márkázás?

A PIAF szerint a már bevált receptek hozzávalóinak újrakeverése, a trendek követése és a márkaértékekre fókuszálás a kulcs.

Elérhető a PIAF Prágai Nemzetközi Reklámfesztivál rövidlistája, a magyar jelöltekről már írtunk is a Márkamonitoron. Kifejezetten tetszik a fesztivál megközelítése, hogy a márka életútját végigkövetik a kategóriákkal, de itt most csak eggyel foglalkoznék részletesen, a Kreatív márkázás (Creative branding) nevűvel.

Nagyon szép a leírása: arra való képesség, hogy megragadjon egy aktuális trendet vagy társadalmi jelenséget, pontosan megbecsülje vagy akár maga teremtse meg a keresletet, piaci résre bukkanjon, egyedi és vonzó tulajdonságokkal ruházza fel a márkát – és tudja, hogyan adja ezt át a célcsoportja számára. Olyan esettanulmányokat hoznak példaként, mint (megosztó) nagy kedvencem, a Kofola újrabevezetését, a Skoda átpozicionálását Nagy-Britanniában, vagy a huszonéveseket felelős alkoholfogyasztásra buzdító kampányt a Heinekentől.

Az idei rövidlistások széles körből kerültek ki (kiskertől B2B-ig). Közös elemeik a közösségi média, az integrált kampány, a bevonódás, és többször előkerül a társadalmi felelősség kérdése is.

A Swisscom megbízásából a Samsung Galaxy S4 bevezetésére komoly buzz- és szerzettmédia-potenciállal rendelkező kampányt hozott össze a Heimat Werbeagentur GmbH. A termék egy egyedülálló tulajdonságára (szemmozgás-követés) építve ötvözték az outdoor, az esemény, a vírus és a social kampányok elemeit, és egészen izgalmas dolgot hoztak össze. Minden elemében benne van az „ezt láttuk már” érzés (pl. a fogyasztókat dolgoztató automaták, nyilvános téren történő furcsa események), de egybegyúrva mégis izgalmas.

Az Auchan The Selfscan Report (ügynökség: serviceplan) az áruházlánc felelős imázsára (állítólag ilyen van neki, nem tudom, ezt nálunk mennyire próbálják kommunikálni) erősít rá azzal, hogy a fenntarthatósági jelentést applikációval olvasható vonalkódok formájában, egyetlen pénztári számlára nyomtatja ki. Egyrészt rengeteg papírt megspóroltak, másrészt 1,5 millióval többen néztek bele a jelentésbe, mint 2011-ben. (A 2011-es példányszám 2800 volt – nyilván a legtöbbeknek nem kedvelt olvasmánya a fenntarthatósági jelentés.)

A Getty Images The Feed nevű fejlesztése (R/GA London) a közösségi médiában éppen pörgő eseményeket követi, és biztosít hozzájuk képanyagot. (Az ötlet tetszik, csak felveti azt a problémát, hogy mi van, ha éppen nem történik semmi említésre méltó? Az oldal egyelőre béta, és egy hónapja nem is volt rajta frissítés…)

A Heineken pedig a már hivatkozott felelősség-kampányát folytatta, most celebbel (Armin van Buuren), saját zenével és „social first” megközelítéssel, „Dance More, Drink Slow” szlogennel (Red Lion Communications Divisione Publicis). A vállalat arra is ígéretet tett, hogy 2014-es marketingbüdzséjének 10 százalékát a felelős alkoholfogyasztás kommunikálására fordítja. Ez azért elég menő.

A jelek szerint nincs nagyon új a nap alatt: meglévő ötletek és aktuális trendek mixeléséből, a márkánk kulcsértékeit szem előtt tartva lehet díjesélyes kampányt főzni. Ha szeretné megtudni, a divatos irányzatok közül nálunk mi működhet hatékonyan és hogyan, akkor szerény javaslatom a május 29-ei Márkaépítés 2014 – Tartalmas márkák konferenciánk. Program, részletek, jelentkezés errefelé.

Folytatódik a Starbucks kampánya

1 órája

November elején helyezték ki országszerte a Starbucks üzletekben azokat a fehér dobozokat, amelyekbe olyan könyvadományokat várnak, amelyek segíthetnek megszerettetni az olvasást a diáksággal.

Új főszerkesztő az Indexnél

1 órája

A szerkesztőség eddigi irányítója, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztőként folytatja, az újság vezetését Dull Szabolcs veszi át.

Megvannak 2019 legjobb honlapjai

21 órája

A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyen összesen 183 nevezés érkezett.

Ismét cégfelvásárlásra készül az Est Media

22 órája

Indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett az Est Media Nyrt. a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. többségi üzletrészére.