Milyen is a kreatív márkázás?

A PIAF szerint a már bevált receptek hozzávalóinak újrakeverése, a trendek követése és a márkaértékekre fókuszálás a kulcs.

Elérhető a PIAF Prágai Nemzetközi Reklámfesztivál rövidlistája, a magyar jelöltekről már írtunk is a Márkamonitoron. Kifejezetten tetszik a fesztivál megközelítése, hogy a márka életútját végigkövetik a kategóriákkal, de itt most csak eggyel foglalkoznék részletesen, a Kreatív márkázás (Creative branding) nevűvel.

Nagyon szép a leírása: arra való képesség, hogy megragadjon egy aktuális trendet vagy társadalmi jelenséget, pontosan megbecsülje vagy akár maga teremtse meg a keresletet, piaci résre bukkanjon, egyedi és vonzó tulajdonságokkal ruházza fel a márkát – és tudja, hogyan adja ezt át a célcsoportja számára. Olyan esettanulmányokat hoznak példaként, mint (megosztó) nagy kedvencem, a Kofola újrabevezetését, a Skoda átpozicionálását Nagy-Britanniában, vagy a huszonéveseket felelős alkoholfogyasztásra buzdító kampányt a Heinekentől.

Az idei rövidlistások széles körből kerültek ki (kiskertől B2B-ig). Közös elemeik a közösségi média, az integrált kampány, a bevonódás, és többször előkerül a társadalmi felelősség kérdése is.

A Swisscom megbízásából a Samsung Galaxy S4 bevezetésére komoly buzz- és szerzettmédia-potenciállal rendelkező kampányt hozott össze a Heimat Werbeagentur GmbH. A termék egy egyedülálló tulajdonságára (szemmozgás-követés) építve ötvözték az outdoor, az esemény, a vírus és a social kampányok elemeit, és egészen izgalmas dolgot hoztak össze. Minden elemében benne van az „ezt láttuk már” érzés (pl. a fogyasztókat dolgoztató automaták, nyilvános téren történő furcsa események), de egybegyúrva mégis izgalmas.

Az Auchan The Selfscan Report (ügynökség: serviceplan) az áruházlánc felelős imázsára (állítólag ilyen van neki, nem tudom, ezt nálunk mennyire próbálják kommunikálni) erősít rá azzal, hogy a fenntarthatósági jelentést applikációval olvasható vonalkódok formájában, egyetlen pénztári számlára nyomtatja ki. Egyrészt rengeteg papírt megspóroltak, másrészt 1,5 millióval többen néztek bele a jelentésbe, mint 2011-ben. (A 2011-es példányszám 2800 volt – nyilván a legtöbbeknek nem kedvelt olvasmánya a fenntarthatósági jelentés.)

A Getty Images The Feed nevű fejlesztése (R/GA London) a közösségi médiában éppen pörgő eseményeket követi, és biztosít hozzájuk képanyagot. (Az ötlet tetszik, csak felveti azt a problémát, hogy mi van, ha éppen nem történik semmi említésre méltó? Az oldal egyelőre béta, és egy hónapja nem is volt rajta frissítés…)

A Heineken pedig a már hivatkozott felelősség-kampányát folytatta, most celebbel (Armin van Buuren), saját zenével és „social first” megközelítéssel, „Dance More, Drink Slow” szlogennel (Red Lion Communications Divisione Publicis). A vállalat arra is ígéretet tett, hogy 2014-es marketingbüdzséjének 10 százalékát a felelős alkoholfogyasztás kommunikálására fordítja. Ez azért elég menő.

A jelek szerint nincs nagyon új a nap alatt: meglévő ötletek és aktuális trendek mixeléséből, a márkánk kulcsértékeit szem előtt tartva lehet díjesélyes kampányt főzni. Ha szeretné megtudni, a divatos irányzatok közül nálunk mi működhet hatékonyan és hogyan, akkor szerény javaslatom a május 29-ei Márkaépítés 2014 – Tartalmas márkák konferenciánk. Program, részletek, jelentkezés errefelé.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2 napja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

2020. július 9.

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.