Mit üzen a média?

A múlt heti Médiapiac konferencia márkaépítési szempontból is szolgált hírekkel, tanulságokkal.

A korábbi évekhez képest meglepően optimista hangulat uralkodott a résztvevő médiapiaci vezetők körében. Szinte egyöntetűen arról számoltak be, hogy 2013-ban növekedtek a bevételeik: a regionális központokban már a Magyarország fejlécű Excel-sorba is tologatnak pénzeket az FMCG- és OTC-gyártók, míg az alacsony hirdetési tarifák a kkv-kat is elkezdték bevonzani a piacra.

Érdekes volt egymás után meghallgatni a két nagy kereskedelmi televízió vezetőit is. Míg az RTL-csoportnál kifejezett cél a nézőközönség fiatalítása, a TV2 – összhangban a 18-59-es célcsoport bevezetésével – elsősorban az 50 feletti korosztály megtartására fókuszál, melynek hátterében a vásárlóerő-megfontolások állnak.

A médiainnovációs szekció kerekasztal-beszélgetésének résztvevői a piaci szereplők együttműködését szorgalmazták: ahelyett, hogy egyszerűen kipipálnánk a médiaterv pontjait, az ügyfél üzleti problémájának közös megoldására kellene törekedni. Ehhez két dolog fontos: a bizalom, és a közös nyelv megtalálása. Utóbbi területen a kutatóügynökségek lemaradását ítélték a legsúlyosabbnak.

Ha már kutatás: a Kutatás konferencián a Samsung képviselője mutatta be a cég SmartLab programját. A Samsung célja, hogy 2020-ra a világ 5 legnagyobb márkája közé kerüljenek (jelenleg a nyolcadikak), és ehhez a fogyasztók mindenkinél jobb megismerését tekintik az útnak. A SmartLab egy online közösség, amely gyors visszacsatolást képes nyújtani kommunikációtervezéshez, termékelőnyök definiálásához, pozicionáláshoz, illetve etnográfiai jellegű kutatásokkal rengeteg insightot generál. A megoldás érdekessége – tanulság a cégek, egyúttal intő jel a piackutatók számára -, hogy a Samsung csak a toborzásban és a kiértékelés kvantitatív részében támaszkodik ügynökségekre, maga a megoldás házon belül valósult meg.

És ami még márka: a vacsora kísérőprogramjaként – számos kiváló bor mellett – megismerkedtem egy egészen friss pálinkamárkával is. Bár maga a főzde 1944 óta üzemel, Szóráth néven csak tavaly ősszel debütáltak. A tölgyfahordós aszútörkölyüket erősen ajánlom. :)

Kutatást készített az IKEA

45 perce

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 órája

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

5 órája

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

5 órája

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.

Pr-ügynökséget választott a GLAMI

1 napja

A megbízás magába foglalja a márka sajtóközpontjának létrehozását, üzemeltetését, a márkaismertség növelését, a marketingkommunikáció szakértői támogatását, valamint a pr-aktivitások tervezését és megvalósítását.

Beindul a sörháború?

1 napja

Verseny, szabályozás, fogyasztói jólét – de ki fizeti az utolsó kört a kocsmában?