Pénzügyek

Pénz éppen van, csak nem biztos, hogy ott és arra. Monetáris konferencia-impressziók.

Azzal kezdődött, hogy a Médiapiac konferencián a médiavezérek úgy értékelték, visszapattantunk a gödör aljáról, szabad szemmel is érzékelhető némi növekedés a bevételekben.

A Smartmobil 2014-en pedig sok szó esett a felhasználók fizetési hajlandóságáról. Erről írtam egy összefoglalót a Márkamonitoron, teasernek talán elég az az adat, hogy a lakosság kb. 10%-a fizet multimédiás tartalomért (beleértve a mozit, DVD-t, digitális zenét).

Két adalék, ami a cikkben nem szerepel:

Említést tettek egy zenei alkalmazásról (Stageit), amelyen élőben közvetíthetik a művészek az akár otthon tartott koncertjeiket. A „belépődíj” megosztásából, és – főleg – a borravalókból akár ezer, vagy tízezer dolláros nagyságrendű bevétel is összejöhet a művészeknek. A dolog pikantériája, hogy a technológiai és üzleti modell szinte tökéletesen megegyezik a „felnőtt” webcam-oldalakéval. (OK, más a ruházat és a „játékszerek”.) V.ö.: Az egyik leggazdagabb magyar, Gattyán György anno úgy nyilatkozott, ő voltaképpen nem pornóban utazik, hanem egy nagyteljesítményű streaming-megoldást kínál, ami pont ott találta meg a fizetőképes keresletet.

A másik elgondolkodtató eset a Ustream példája: ők most kénytelenek „prostituálódni”, nagyvállalatok számára eladni a terméket, hogy megfelelő bevételük legyen. Ezzel párhuzamosan kicsit gyengül a világmegváltó szerep érzete (a szolgáltatás nem csekély szerepet játszott az Occupy mozgalomban, az arab tavaszban vagy az ukrán eseményekben), de bizonytalan időzítésű eseményekre nem lehetett volna például reklámalapú modellt építeni.

És ha már technológiai cégek: a Napi Gazdaság startup-konferenciáján egyfelől elhangzott, hogy nem kevés pénzt áldoznak a szektorra: a Jeremie alapokban startupokra – magántőkével együtt – 130 milliárd forint áll rendelkezésre, ez GDP-arányosan az EU-átlag háromszorosa. A 2014-20-as költségvetési ciklusban pedig további 160 milliárd forintnyi európai forrás áll majd rendelkezésre a szektor számára. Másfelől a vállalkozók kimondták, hogy a sok pénz nem biztos, hogy megfontolt befektetési döntésekhez vezet, továbbá alááshatja a startupokban rejlő, problémamegoldó, gyorsan haladó vállalkozói gondolkodást, és a „gyors bukás” kultúráját is.

No mindegy, úgyis tudjuk, hogy ő a pénz:

Vesper Lynd: I'm the money (Casino Royale)

December nyerő hónapnak számít

1 napja

Legutóbb a nyári időszak hozott szerencsét az Ötös- és Hatoslottó játékosainak, a téli szünet közeledte pedig jó ómen lehet az újabb főnyereményre.

Jónak lenni jó! - Már majdnem 40 millió forint gyűlt össze

2 napja

Megközelíti a 40 millió forintot a közmédia jótékonysági kampányában összegyűjtött összeg, amelynek idei kedvezményezettje a már 30 éve koraszülöttek mentését és szállítását végző Peter Cerny Alapítvány - írja az MTI.

Bízunk Péntek 13 szerencsehozó erejében

2 napja

Péntek 13-nak majdnem minden harmadik magyar különleges erőt tulajdonít, amely sokkal inkább pozitív, mint negatív a számukra – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által készített online felmérésből.

Pályázattal jön a Biztonságos Internet Nap 2020

2019. december 12.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.

Megújulnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai

2019. december 12.

2020. január 4-étől megújuló látványvilággal és tartalommal debütálnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai a Duna Televízió képernyőjén. A Hatoslottó élő számhúzása is átkerül a közmédia csatornájára.