Pénzügyek

Pénz éppen van, csak nem biztos, hogy ott és arra. Monetáris konferencia-impressziók.

Azzal kezdődött, hogy a Médiapiac konferencián a médiavezérek úgy értékelték, visszapattantunk a gödör aljáról, szabad szemmel is érzékelhető némi növekedés a bevételekben.

A Smartmobil 2014-en pedig sok szó esett a felhasználók fizetési hajlandóságáról. Erről írtam egy összefoglalót a Márkamonitoron, teasernek talán elég az az adat, hogy a lakosság kb. 10%-a fizet multimédiás tartalomért (beleértve a mozit, DVD-t, digitális zenét).

Két adalék, ami a cikkben nem szerepel:

Említést tettek egy zenei alkalmazásról (Stageit), amelyen élőben közvetíthetik a művészek az akár otthon tartott koncertjeiket. A „belépődíj” megosztásából, és – főleg – a borravalókból akár ezer, vagy tízezer dolláros nagyságrendű bevétel is összejöhet a művészeknek. A dolog pikantériája, hogy a technológiai és üzleti modell szinte tökéletesen megegyezik a „felnőtt” webcam-oldalakéval. (OK, más a ruházat és a „játékszerek”.) V.ö.: Az egyik leggazdagabb magyar, Gattyán György anno úgy nyilatkozott, ő voltaképpen nem pornóban utazik, hanem egy nagyteljesítményű streaming-megoldást kínál, ami pont ott találta meg a fizetőképes keresletet.

A másik elgondolkodtató eset a Ustream példája: ők most kénytelenek „prostituálódni”, nagyvállalatok számára eladni a terméket, hogy megfelelő bevételük legyen. Ezzel párhuzamosan kicsit gyengül a világmegváltó szerep érzete (a szolgáltatás nem csekély szerepet játszott az Occupy mozgalomban, az arab tavaszban vagy az ukrán eseményekben), de bizonytalan időzítésű eseményekre nem lehetett volna például reklámalapú modellt építeni.

És ha már technológiai cégek: a Napi Gazdaság startup-konferenciáján egyfelől elhangzott, hogy nem kevés pénzt áldoznak a szektorra: a Jeremie alapokban startupokra – magántőkével együtt – 130 milliárd forint áll rendelkezésre, ez GDP-arányosan az EU-átlag háromszorosa. A 2014-20-as költségvetési ciklusban pedig további 160 milliárd forintnyi európai forrás áll majd rendelkezésre a szektor számára. Másfelől a vállalkozók kimondták, hogy a sok pénz nem biztos, hogy megfontolt befektetési döntésekhez vezet, továbbá alááshatja a startupokban rejlő, problémamegoldó, gyorsan haladó vállalkozói gondolkodást, és a „gyors bukás” kultúráját is.

No mindegy, úgyis tudjuk, hogy ő a pénz:

Vesper Lynd: I'm the money (Casino Royale)

Okostelefonra válthatnak az ügyfélszolgálatok

5 órája

Az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézés átterelődhet a digitális térbe - hívta fel a figyelmet a Netlock hitelesítésszolgáltató a közleményében.

Petíciót indítottak a civilek

2019. augusztus 16.

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.

Traveling rovatot indított a Startlap

2019. augusztus 16.

Tartalmaikkal a valódi élményeken alapuló utazási tippek iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, méghozzá a témában jártas, közkedvelt utazók, bloggerek bevonásával.