Sofi

Rendhagyó kultúrposzt, de van benne KGB-s médiás vonatkozás is. És miért nem jelentős a korrupció Észtországban?

A Nemzetközi Könyvfesztivál idei díszvendége egyik nagy kortárs kedvencem, Sofi Oksanen volt. (Annyira kortárs, hogy majdnem egykorúak vagyunk. Sidenote: mit érdemel az a szervező, aki 2014-ben képtelen használható formában feltenni a fesztiválja programját a saját honlapjára?)

Diával ugyan vita tárgya köztünk, hogy jó író-e: szerinte írástechnikailag nem igazán, én meg ehhez annyit értek, mint kezdő kóstoló a borhoz: ízlik vagy sem, és van-e hatása. Jelentem, ő mindkét szűrőn átmegy nálam. Olyan világokba vezet be a regényeivel, amelyek eszünkbe sem jutnának (a táplálkozási zavarok, az agorafóbiás leszbikusok, vagy a Finnországba szakadt észtek világába), és olyan helyzetekbe, amelyeket ismerhetünk ugyan, mégis megrázóak (mint a nők elleni erőszak a szovjet korszak kezdetén és a kilencvenes évek vadkeleti maffiavilágában).

A sajtóbeszélgetésen kiderült, hogy nagyon tudatosan dolgozik:

  • igyekszik szétválasztani az írásra, utazásra és találkozásokra szánt idősávokat
  • olyan témákról ír, amelyek érdekfeszítőek számára, valamilyen szinten személyes vagy családi élményekből táplálkozik, és rengeteg háttérkutatást végez
  • nem hagyja figyelmen kívül a befogadót, de nem is akar mindenkinek megfelelni
  • ugyanakkor a fordításokat szem előtt tartja: nem használ például lefordíthatatlan címeket
  • és ehhez hasonlóan jól kezeli a színdarabok és a regények viszonyát (avagy hogyan lesz az íróból a színpadon fényképész).

Legutóbbi könyvéhez rengeteg propagandaanyagot olvasott, amiről annyit mondott: „sohasem jól megírt”. Beszámolt a szovjet idők egyetlen, külföldön is hozzáférhető észt nyelvű lapjáról is, amely a KGB projektje volt: egyrészt dezinformációt terjesztett a disszidens észtek között, másrészt fenyegetést. Mivel előfizetés nélkül is megkapták, azt az üzenetet hordozta: tudjuk, hol laksz. Külön cinikus volt az eltűnt személyek rovat, ahol családtagok nevében keresték azokat a menekülteket, akiket szem elől tévesztettek. Oksanen ennek kapcsán azt is elmondta: a finnek egyszerűen nem tudták ezt kontextusba helyezni, számukra ez egy hiteles újság volt, és még a hirdetések is meghatották őket… Állítja viszont, hogy néhány korábbi kiváltságost és pár elszegényedett területet leszámítva nincs szovjetnosztalgia Észtországban, és már az orosz ajkú fiatalok is észtnek tartják magukat. A sok finn és skandináv befektetés hatására pedig tisztább a közélet és alacsonyabb a korrupció szintje, mint az orosz és olasz befektetők jellemezte környező államokban.

Szó esett még a – manapság megkerülhetetlen – skandináv krimiről is, amihez valamiért nem tudott felnőni a finn. Cserébe ők nagyon erősek történelmi regényekben – míg az észtek inkább non-fiction-ben néznek szembe a múlttal. Skandináv sajátosság még a sok írónő – arányuk arrafelé 50 százalék feletti, pedig ez nem kvótás terület.

A Fesztivál díszvendégeként Oksanen megkapta a Budapest Nagydíjat is, olyan szerzők után, mint Kertész Imre, Salman Rushdie, Sławomir Mrożek, Mario Vargas Llosa, Günter Grass, Jorge Semprún, Umberto Eco, Bret Easton Ellis, Ljudmila Ulickaja, Amos Oz, Per Olov Enquist és Michel Houellebecq.

(Fotó: Toni Härkönen)

Petíciót indítottak a civilek

2 napja

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.

Traveling rovatot indított a Startlap

2 napja

Tartalmaikkal a valódi élményeken alapuló utazási tippek iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, méghozzá a témában jártas, közkedvelt utazók, bloggerek bevonásával.

Hat magyar film versenyez Szarajevóban

2019. augusztus 15.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Elektronikus zenei pályázatot írt ki a Hangfoglaló Program

2019. augusztus 15.

A támogatás a ″klasszikus″ induló formációkhoz hasonlóan öt új dal felvételére, lemez megjelentetésére, klip készítésére és fellépésekre fordítható, illetve a kollégium által kijelölt mentor fix díjazására.