A real time marketing halott (?)

Egy reklámnak mindössze 6 másodpercnyi ideje van arra, hogy beszippantsa, bevonja, a márka/termék iránt elkötelezetté tegye a „célszemélyt”. Aki ezt az időablakot nem tudja kihasználni, a semmibe szórja a pénzét. Valami ilyesmit állítanak az RTM (real time marketing – valósidejű marketing) hívei.

 

Egy reklámnak mindössze 6 másodpercnyi ideje van arra, hogy beszippantsa, bevonja, a márka/termék iránt elkötelezetté tegye a „célszemélyt”. Aki ezt az időablakot nem tudja kihasználni, a semmibe szórja a pénzét. Valami ilyesmit állítanak az RTM (real time marketing – valósidejű marketing) hívei.

A gondolat jó, éppen a megfelelő pillanatban, a megfelelő személynek célba juttatni a marketingüzenetet szép is lenne, csak éppen az a baj, hogy egyetlen embernél nagyobb célközönség esetében elég nehéz megtalálni a közös nevezőt. Az Oreo annyit emlegetett (és irigyelt) kampánya esetében a közös nevező a Super Bowl és egy váratlan áramszünet volt. Közös érdeklődés, hasonló élethelyzet – rendben. Az azonban, hogy egy éve alatt egyetlen, hasonlóan sikeres valósidejű kampányt sem sikerült összehozni sokat elmond.

Az RTM kockázatos dolog. Ha bejön, akkor nagyot szól, ha nem jön be kínos. A profi RTM spontánnak tűnik, de valójában profi munka. (Erről jut eszembe Müller Tamás „Ok, csörögjetek ránk;)” valósidejű magánakciója amivel ugyan jóval megelőzte korát, de mivel ez teljesen egyéni kezdeményezés volt, munkáltatója egyáltalán nem örült neki.) Az RTM újfajta gondolkodást és nagyon gyors döntéseket igényel. Itt nem működik, hogy minden pont, vagy vessző miatt beinduljon a megbízó és az ügynökség közötti több hetes tilitoli.

Azt az érzésem, hogy a real time marketing csak egy rövid idejű fellángolás volt. Nyilván lesznek még ilyen gyors és sikeres akciók, de nem ezek fogják meghatározni a következő évek marketingjét. Szerencsére a már jó bevezetett hárombetűs rövidítést nem kell eldobni. Egyesek máris a Right Time Marketingről beszélnek, vagyis az olyan marketingről, ami a megfelelő tartalmat a megfelelő vásárlónak a megfelelő platformon a megfelelő időben szállítja.

Hurrá, sikerült újra feltalálni a tartalommarketinget!

A cikk szerzője Pécsi Ferenc

Nézze meg Pécsi Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Ezért zár be a magyar Playboy

3 órája

A modern férfi kép- és szerepminták változása, valamint a kiadó új célkitűzései állnak a Playboy bezárásának hátterében.

Az RTL Klub vitte a 45. hetet

4 órája

A kereskedelmileg fontos célcsoportban a 45. héten az RTL Klub műsorait választotta a nézők elsöprő többsége. A csatorna heti átlagos főműsoridős eredménye több mint duplája riválisának.

Együttműködést kötött a Sixt és a Wizz Air

1 napja

Együttműködési megállapodást kötött a Wizz Air és a Sixt, melynek keretében az autókölcsönző kedvezményes autóbérlést és egyéb átfogó szolgáltatásokat kínál a Wizz Air utasainak.

Három elsőfilmest támogat a Filmalap

1 napja

A Filmszakmai Döntőbizottság Szilágyi Fanni, Fazekas Máté és Dér Asia Inkubátor Programban készülő alkotásainak szavazott meg filmgyártási támogatást.

Fiatal vállalkozóknak segít a NAV

1 napja

2019-ben először vesz részt a Fiatal Vállalkozók Hete – Karrier&Üzleti Show-n kiállítóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely tavaly indította el a kezdő vállalkozások támogatására hivatott Mentor Programját.

Személyi változások az ATV-nél

1 napja

Az ATV népszerű arca, Krug Emília múlt héten egy időre elköszönt a nézőktől. Szülési szabadsága alatt A nap híre című műsorban Lampé Ágnes, az Egyenes Beszédben pedig Simon András látja el a műsorvezetői feladatokat.