A real time marketing halott (?)

Egy reklámnak mindössze 6 másodpercnyi ideje van arra, hogy beszippantsa, bevonja, a márka/termék iránt elkötelezetté tegye a „célszemélyt”. Aki ezt az időablakot nem tudja kihasználni, a semmibe szórja a pénzét. Valami ilyesmit állítanak az RTM (real time marketing – valósidejű marketing) hívei.

 

Egy reklámnak mindössze 6 másodpercnyi ideje van arra, hogy beszippantsa, bevonja, a márka/termék iránt elkötelezetté tegye a „célszemélyt”. Aki ezt az időablakot nem tudja kihasználni, a semmibe szórja a pénzét. Valami ilyesmit állítanak az RTM (real time marketing – valósidejű marketing) hívei.

A gondolat jó, éppen a megfelelő pillanatban, a megfelelő személynek célba juttatni a marketingüzenetet szép is lenne, csak éppen az a baj, hogy egyetlen embernél nagyobb célközönség esetében elég nehéz megtalálni a közös nevezőt. Az Oreo annyit emlegetett (és irigyelt) kampánya esetében a közös nevező a Super Bowl és egy váratlan áramszünet volt. Közös érdeklődés, hasonló élethelyzet – rendben. Az azonban, hogy egy éve alatt egyetlen, hasonlóan sikeres valósidejű kampányt sem sikerült összehozni sokat elmond.

Az RTM kockázatos dolog. Ha bejön, akkor nagyot szól, ha nem jön be kínos. A profi RTM spontánnak tűnik, de valójában profi munka. (Erről jut eszembe Müller Tamás „Ok, csörögjetek ránk;)” valósidejű magánakciója amivel ugyan jóval megelőzte korát, de mivel ez teljesen egyéni kezdeményezés volt, munkáltatója egyáltalán nem örült neki.) Az RTM újfajta gondolkodást és nagyon gyors döntéseket igényel. Itt nem működik, hogy minden pont, vagy vessző miatt beinduljon a megbízó és az ügynökség közötti több hetes tilitoli.

Azt az érzésem, hogy a real time marketing csak egy rövid idejű fellángolás volt. Nyilván lesznek még ilyen gyors és sikeres akciók, de nem ezek fogják meghatározni a következő évek marketingjét. Szerencsére a már jó bevezetett hárombetűs rövidítést nem kell eldobni. Egyesek máris a Right Time Marketingről beszélnek, vagyis az olyan marketingről, ami a megfelelő tartalmat a megfelelő vásárlónak a megfelelő platformon a megfelelő időben szállítja.

Hurrá, sikerült újra feltalálni a tartalommarketinget!

A cikk szerzője Pécsi Ferenc

Nézze meg Pécsi Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A pénzügyi tudás még értékesebbé válik

1 perce

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vlogsorozatával és játékosan tanító vigyázz#KáPé mobilapplikációjával már az előző tanévben megkezdte a digitális átállást.

Medenceszoba, betegszoba, trambulinterem

3 órája

Gyerekek egy csoportja rajzolt álomházakat, hogy segítsék a lakhatási problémákkal küzdő és hajléktalan embereket egy civil szervezet adománygyűjtő kampányában.

Összefogásra hív a Retro Rádió

2 napja

A Retro Rádió meghirdette az összefogás pillanatát: ma este 7 órakor egy emberként tapsolhatja majd az ország a legendás Queen sláger, a We will rock you ütemét.

Magyar Nemzet: Korlátozza a hírlapterjesztést a posta

2020. április 3.

A napilapok szombati lapszámait az ország bizonyos pontjain csak a következő munkanapon kézbesítik a Magyar Posta munkatársai – olvasható a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazgatósága közleményében.