2005. 6. szám | Hirdetés

MC Media a határon innen és a Greyen túl

Ügynökségi portré az MC Media médiaügynökségről

Független médiaügynökség, amely a kreatívügynökségek helyett elsősorban az ügyfeleknek felel - így működik az MC Media. Vajon milyen előnyei és milyen hátrányai származnak ebből a hagyományos médiaügynökségi felálláshoz képest?

„Egy médiaügynökség, amely egy befektetetési bróker szemlélete szerint működik" - így jellemezte az MC Mediát ügyvezető igazgatója, Mondok Árpád. Ezzel szemben egy átlagos médiaügynökség egy nagykereskedő filozófiáját követi. Ez a megkülönböztetés a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg a médiaügynökségek többsége a kreatívcégeknek vásárol, addig az MC Media közvetlenül a megrendelőknek tartozik beszámolási kötelezettséggel.
A cég tulajdonosa, a Grey Global Group (amely ettől az évtől a WPP-csoport tagja) az 1920-as évek Amerikájából indult el. A 70-es évek közepén, a médiaválaszték bővülésével együtt kezdtek elterjedni a kizárólag médiával foglalkozó cégek, így a MediaCom is levált anyavállalatáról, és elkezdte önálló hálózatát építeni. A MediaCom ma Európában a második legnagyobb médiaügynökségi láncolat, amely 30 országban összesen 35 irodát tart fenn. A csoport kötelékében világszerte 75 országban több mint háromezer alkalmazott dolgozik.

A magyarországi indulás
Magyarországon az MC Media önálló cégként 1997-ben alakult meg. De ezt megelőzően is jelen volt már, hiszen 1990-től a Grey-csoporton belül működött. „Nyolc évvel ezelőtt hat emberrel és a Greytől kapott hat ajándék ügyféllel indultunk el. Ma 32 fős csapattal és 28 ügyféllel dolgozunk" - fogalmazott Mondok Árpád.
A csoport színre lépésekor kialakított struktúra találkozott az ügyfelek igényeivel, így a kezdet kezdetén megálmodott koncepció fő irányvonalán azóta sem kellett változtatni. Nem volt ez másként a magyarországi indulást követően sem. A helyi iroda mint afféle független médiaügynökség tevékenykedik. Ez egyet jelent azzal, hogy az MC Mediának nincsenek hagyományos értelemben vett ügynökségi partnerei. Persze számos kreatívcéggel dolgozik együtt, így természetesen a Greyjel is, de a kapcsolat egyikkel sem szorosabb, mint a másikkal. „A magyar cégen belül a regionális jelleg rendkívül erős, és ennek megtartására igen nagy hangsúlyt fordítunk. Ez már csak azért is fontos, mert meggyőződésünk, hogy helyi kihívásokra kizárólag ezzel a szemlélettel lehet valóban releváns válaszokat adni" - mondta Mondok Árpád. Hozzátette, hogy a koncepció már a kezdetekkor is előnyt jelentett, hiszen az ügyfelek számára nagyon hamar nyilvánvalóvá vált a különbség.


Az MC Media magyarországi eredményei

„Két dologra vagyunk különösen büszkék az elmúlt évek eredményei közül" - fogalmazott Mondok Árpád. Az ügynökség életében az egyik legnagyobb esemény a közelmúltból, hogy 2005. január 1-jétől a magyarországi és a horvátországi MediaCom régiós hub építésébe kezdett. Ez a gyakorlatban részben a két iroda szoros együttműködését jelenti, másrészt pedig azt, hogy a magyar MC Media felügyeli a hálózat horvátországi részlegének működését.
A magyar MC Media munkájának másik elismeréseként értelmezhető az ügyvezető igazgató szerint, hogy 2005. június 1-jétől a magyar MediaCom a régió 11 országában koordinálja a hatékonysági kutatások továbbfejlesztését.


A hálózaton belül, mégis sokkal inkább önállóként működő ügynökség rendelkezik néhány „természetes ügyféllel", az azonban a legerősebb túlzással sem állítható, hogy a megrendelések faxon érkeznek az MC Mediához. „Ilyen értelemben nem érvényesek ránk a nagy hálózatokra igaz sajátosságok" - fogalmazott az ügyvezető igazgató. A magyarországi irodában az ügyfeleket tekintve is igen erős a regionális irány. A UPC vagy a Sanoma például csak nálunk dolgozik együtt a MediaCom-hálózat tagjával. A médiaügynökség ügyfelei között található ezenkívül a Master Foods, a HVB, a Nokia és a Procter & Gamble. A magyarországi cég sikereinek megbecsüléseként a hálózat 2004-ben az MC Media budapesti szakembereit bízta meg a MediaCom horvátországi irodájának létrehozásával, valamint a régió kommunikációshatékonyság-elemző eszközeinek fejlesztésével, ami - ahogy Mondok Árpád mondta - számukra munkájuk valódi elismerését jelenti.
A független médiaügynökség koncepciója az a jutalékrendszer is, amelyet az MC Media budapesti irodájában a kezdetektől alkalmaznak, és amely elsődlegesen nem a médiaköltések százalékában fejeződik ki. „Ahol ez csak lehetséges, a mi díjazásunk ügyfeleink kommunikációs és üzleti eredményességétől függ. Ez a rendszer, amellett hogy teljesen logikus, erősíti a bizalmat az ügyfelek oldalán is" - fogalmazott Mondok Árpád. Hiszen az MC Media arra törekszik, hogy a megrendelők ne csupán arra használják a médiaügynökséget, hogy rajtuk keresztül olcsó kontaktot vásároljanak, hanem az optimális marketingbüdzsé kialakításában is vegyenek igénybe segítséget. A fogyasztó és a termék ismerete, valamint hogy e két elem összekapcsolása milyen kommunikációs befektetéseket igényel, elsősorban ez az a tudás és tapasztalat, amelynek átadásában sokat segít a hálózat többi tagja.

Statisztikai módszerek
De a bizalmat erősítő filozófia nem merül ki a díjazás meghatározásában. „Meggyőződésem, hogy az ügyfelek nem bíznák a médiaügynökségre egyes tevékenységeiket, ha nem lennének száz százalékig biztosak abban, hogy azokat az ügynökség szakemberei jobban megoldják majd, mint ők maguk házon belül. Mivel azonban a médiaügynökségen belül zajló munka korántsem a munkafolyamat vonalának végén helyezkedik el, éppen ezért míg pont kerül egyegy dolog végére, addig rengeteg visszacsatolásra van szükség" - magyarázta Mondok Árpád.
Ezért alakítottak ki a MediaCom hálózatának technológiáját helyi viszonyokra adaptálva olyan termékeket, mint a Business Planner, amely gyűjti és értékeli a marketing- és a kereskedelmi tevékenység legfontosabb jellemzőit, valamint ezek viszonyát a versenytársakéhoz képest, illetve mint az Economiser modell, amely statisztikai módszerekkel képes a főbb teljesítménymutatókat előre jelezni a marketingaktivitás függvényében, egyben értékelve is az egyes eszközök relatív hozzájárulását a sikerességhez. Ennek alapja viszont az a csapat, amely képes mindezeket a mindennapokban kézzelfogható előnyökké alakítani.


Mondok Árpád
Az MC Media Hungary és a MediaCom Central Europe Zagreb ügyvezető igazgatója 15 évvel ezelőtt kezdte szakmai pályafutását. Nyolc éve dolgozik jelenlegi vállalatánál. Ezt megelőzően a Young & Rubicam médiaigazgatójaként tevékenykedett. Szakmai életútja az Infomédiánál (a TNS Media Intelligence elődjénél) indult el, ahol szaksajtóelemzéssel foglalkozott, majd később a Zenith médiatervezőjeként dolgozott.

Balog Olga
Az MC Media Hungary non-tv vásárlási igazgatója 12 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Ebből hat évet jelenlegi munkahelyén töltött el. Szakmai karrierje Mondok Árpádhoz hasonlóan az Infomédiánál (a TNS Media Intelligence elődjénél) kezdődött, ahol sales managerként dolgozott. Később a Young & Rubicam médiaigazgató- helyetteseként tevékenykedett. Ezután a Reader's Digestnál helyezkedett el mint sales executive, amit követően a TV3 sales directorává nevezték ki.


Lemondott Trump szóvivője

6 órája

Stephanie Grisham szóvivő visszatér a keleti szárnyba, hogy Melania Trump kabinetfőnöke legyen.

Hallgassa otthonában a koncerteket és mozogjon!

7 órája

Az MTVA Archívuma több felületét tette ingyenessé az elmúlt hetekben, legutóbb a komolyzenei koncertek szerelmeseinek kedvezett. De a közmédia közös otthoni tornára is buzdítja a nézőket.

Médiacéget alapított Harry herceg és Meghan Markle

12 órája

Az Archewell a házaspár új brandje lesz, amely filmes és televíziós produkciókkal foglalkozik majd, magában foglal egy multimédiás oktatóbirodalmat, valamint egy egészséges életmóddal foglalkozó honlapot.

Díjmentes kiszállítással segít az ÁRKÁD

14 órája

A X., XIV., XV., XVI., XVII. kerületekben élő 65 év feletti lakosoknak szeretne segíteni az alapvető élelmiszerek, higiéniai eszközök és gyógyszerek beszerzésében.

Iskoláknak adományozott laptopokat az ALDI

1 napja

Az áruházlánc mintegy tízmillió forint értékben adományozott számítógépet hazai általános iskolák, középiskolák és diákotthonok részére az online tanulás támogatása céljából.