2005. 6. szám | Editorial

Százzal a leállósávon

Ausztrián át autóztam hazafelé nyáron. Graz környékén szélesítették az autópályát, a közlekedés egyetlen sávra korlátozódott. A dugóban sokszor húsz-harminc percig nem mozdultak az autók. Vártunk. Autóztam később Magyarországon is. Az M3-ast javították Gödöllő környékén. Az útszűkület előtt több kilométeres sorban torlódtak össze az autók. Mellettük pedig, a leállósávon százas tempóban süvítettek el polgártársaink, akik szerint a többiek csak azért álldogállnak, mert az a hobbijuk, és kifejezetten örömüket lelik benne. Az előttem araszoló kocsi úgy döntött, ő is a leállósávon robogókkal tart. Kivágott jobbra, fékcsikorgás, az érkező BMW félig az aszfalton, félig a füvön fékezve állt meg. A kocsiból kivágódott két olyan fiatalember, akit leleményes népünk egyszerűen izomagyúnak nevez, és rárontott az előbbiekre. A további részleteket mellőzném, végül is nem történt karambol, emberhalál, sőt később se verték agyon egymást, bár a résztvevőkben megvolt az affinitás.
A közlekedés ethosza nagyon egyszerű a Kárpát-medence közepén: előzz jobbról, balról, akárhonnan, ha embertársad sávot váltana, akadályozd meg abban bármi áron, ha besorolna egy mellékutcáról, csak a testeden keresztül, szorítsd le az útról, gáncsold el, harapd el a torkát.
Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az együttműködés, a pillanatnyi előnyökről való esetleges lemondás hosszú távon a csoport minden egyede számára hasznos. De a mi éghajlatunkon ez valamiért nem működik, inkább belehajtunk mindahányan a bedugult kereszteződésbe, udvariaskodjon a labanc.
Nem hoznék most fel régi ügyeket a lapkiadás területéről, hogy az együttműködési készség hiánya milyen károkat okozott már ennek a szakmának. Az utóbbi időben azonban szaporodnak a biztató jelek.
Tavaly kiadók jelentős csoportja az MLE koordinálásával finanszírozta az első közös kutatást a sajtóhirdetés hatékonyságáról. Utána - ugyancsak együttes erőfeszítéssel - színvonalas konferenciát is rendeztünk e témában. Az idén az összefogás folytatódik A hatékony sajtóhirdetés II. konferenciával. Az előző évben jórészt kutatók és kiadók számoltak be a legfrissebb vizsgálati eredményekről, az idén viszont partnereink, ügyfeleink jutnak szóhoz: médiaügynökségek, kreatívügynökségek, hirdetők szakemberei beszélnek mindennapi praxisukról, a sajtóval mint médiumtípussal kapcsolatos tapasztalataikról, ötleteikről, módszereikről. Előre borítékolható, hogy az egész napos eszmecsere valamennyiünk számára tanulságos lesz.
A közös kiadói erőfeszítésnek valószínűleg egy másik gyümölcse is beérik a következő hetekben. Az MLE - és a maga szerény eszközeivel a Lapkiadás - jó ideje igyekszik elérni, hogy a lapokat terhelő áfa mértéke a kedvezményes 5 százalékos mértékre csökkenjen. Ennek érdekében foglalkoztunk - többek között - az olvasás helyzetével, a funkcionális analfabetizmus terjedésével, bemutattuk a fiatalok olvasásra nevelését célzó programokat, a sajtótámogatás és a lapokra kirótt áfa gyakorlatát az európai országokban. Lapzártánk idején még nem szavazott a parlament a jövő évi adórendszerről, de november első hetében mindannyian megtudjuk, milyen eredményt hoztak erőfeszítéseink. Bizakodva várjuk. Miként a sajtóban dolgozók munka-, illetve vállalkozási viszonyaival kapcsolatos problémák törvényi rendezését, amelyekre ugyancsak ezekben a hetekben várható megnyugtató megoldás. Remélhetőleg mindannyiunk számára hasznos tapasztalatokat szerzünk az összefogás eredményességéről, a leállósávon előzés hazai gyakorlata helyett.


Szakács László

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

6 órája

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

2 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2020. február 14.

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.