2005. 6. szám | Marketing

Új küllem, új tartalom

Médiafigyelő helyett Marketing&Media

Átalakult a finn tulajdonú lapkiadó, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. gondozásában megjelenő Médiafigyelő. A tíz éve piacon lévő kiadvány új, Marketing&Media néven, megváltozott és kibővült tartalommal kerül az olvasóihoz. Újdonság az is, hogy a magazin szerkesztőbizottságába tanácsadóként nagyvállalatok és ügynökségek vezető szakemberei, valamint a tudományos élet képviselői kerültek be.

„Kéthetente első kézből." Ez a szlogenje az idén szeptemberben megújult Médiafigyelő című szaklapnak, amely ma már Marketing&Media címen jelenik meg. Nyomárkay Kázmér lapigazgató-főszerkesztő - egyben a kiadó több kiadványának is vezető embere - azt mondja, a korábbival ellentétben olyan címet választottak, amely azonnal tájékoztatja az olvasót a lap tartalmáról. A régiről ugyanis többen úgy tartották, hogy az ugyancsak a Sanoma gondozásában megjelenő Figyelő márkakiterjesztése, mások pedig sajtófigyelő kiadványnak gondolták.

Tíz év után
A Médiafigyelő egyébként tíz éve látta meg a napvilágot. Előbb hírlevélként, majd 2001-től magazinként igyekezett az olvasók igényeit kiszolgálni. „Tíz év azonban hosszú idő, ez idő alatt a magyar piac is alapvetően megváltozott. Ezért döntöttünk úgy ez év elején, hogy új néven, új layouttal, megújult tartalommal jelentkezik - magyarázza Nyomárkay Kázmér. - Kézenfekvőnek tűnt, hogy a megújult lappal szeptemberben induljunk, a nyári szünet után ilyenkor kezdődik a főszezon. Ez idő alatt alakítottuk ki az új és végleges tartalmat, és az új layout is ekkor készült. Az arculati elemeket - miként más szakmai és üzleti lapok esetében - külső cég, a Republic of Art ügynökség alkotta meg. Különösen kiemelkedő szerepe volt a munkában Fabricius Gábor kreatívszakembernek." Ami a koncepciót illeti, Nyomárkay Kázmér azt mondja, régi olvasóikat - a médiás szakembereket - megtartva a vállalati marketingesek felé kívánnak nyitni. Jóllehet a Kreativval nem kívánnak versenyezni, hiszen véleményük szerint az elsősorban a reklámügynökségeknek szól.
Huszár Csaba, a lap marketingese azt mondja, a Médiafigyelő korábban is foglalkozott a médiás tartalom mellett marketinges témákkal, de kevésbé hangsúlyosan. A változtatásnál fontos szempont volt, hogy a lapon belül nagyobb nyomatékot kapjanak a marketinges mondanivalók, ezzel is jobban kiszolgálva az olvasótáboruk jelentős résztét alkotó nagyvállalati marketingszakembereket.

Kutatás és átalakítás
„Az átalakítást kutatás előzte meg" - indokol a Marketing&Media főszerkesztője. A visszajelzések szerint az olvasók magazinosabb tartalmakat, marketinges témákat hiányoltak a lapból. Kiderült az is, hogy a cím félrevezető, a lap ismertsége csekély, és bár a táblázatok informatívak, de nem felhasználó-, olvasóbarát a tálalásuk. Mindezek nyomán a kétheti gyakorisággal piacra kerülő magazin a kiadó szándékai szerint friss hangvételű, változatos tartalmú, átfogó szakmai körképet adó és megjelenésében is professzionális lesz. A lap tartalmi alappilléreit a címbeli szektorok aktuális tendenciáit bemutató összefoglaló jellegű cikkek, friss hírek, kutatási eredmények, piaci elemzések és mutatók alkotják. Szerkesztőségi oldalakat másfélkétszeres mennyiségben közöl a magazin a Médiafigyelőhöz képest. Bővülnek a nemzetközi információk is, és szintén tartalmi újdonság a 12 oldalas Barométer melléklet, amely 2006 januárjától külön is lefűzhető lesz. A kiadvány a TNS Media Intelligence-szel kötött exkluzív szerződés alapján máshol nem elérhető adatokat közöl a korábbinál könnyebben kezelhető táblázatokban.
Megváltozott a lapot készítő stáb összetétele is. Juhász Péter, aki korábban szerkesztőként és szerzőként dolgozott a magazinnál, felelős szerkesztői pozíciót tölt be ezentúl. Nőtt a szerkesztőség létszáma, és létrejött egy szakemberekből álló tanácsadó testület is, amely a tervek szerint negyedévente ülésezik, értékeli a megjelent lapszámokat, és javaslatokat tesz a célközönséget érdeklő témák közlésére. E grémiumban a nagyvállalati oldalról Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója, Nagy Bálint, a T-Com kommunikációs igazgatója és Gál László, a Beiersdorf marketingigazgatója vesz részt. A médiát Várdy Zoltán, a Tv2 kereskedelmi igazgatója, Módos Márton, az Inforádió ügyvezető igazgatója, May József, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. hirdetési igazgatója és Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi vezetője képviseli. Az ügynökségek részéről Barna Tamás, a Republic of Art ügyvezetője és Macher Szabolcs, az OMD ügyvezetője működik közre a testület munkájában. A csapatot dr. Bauer András, a Budapesti Corvinus Egyetem marketing tanszékének vezetője erősíti. A Marketing&Media online is olvasható a FigyelőNet alrovataként és közvetlenül is elérhető a www.marketingmedia.hu webcímen. A látogatók itt friss híreket találhatnak, a jelentősebbekről a magazin hírrovata is beszámol majd.

Új márkát építenek
A lap átalakításának kampányára sok gondot fordít a szaklap kiadója. Így nemcsak sanomás kiadványok adnak erről hírt, hanem a lap célközönsége által hallgatott rádiócsatornák, az Inforádió és a Gazdasági Rádió, illetve az Index.hu és a FigyelőNet is helyt ad a megújulás reklámjának. Ugyanakkor szakmai konferenciákon is hirdetik azt, többek között a Top 200 Gálán kiemelt szerep jutott a marketing és média szektornak. Sőt, az átalakítás bevezetéseképpen az első új lapszámot még a régi fedőborítóval kapták meg az olvasók, azt „lehámozva" viszont az új borító mögött már az új tartalom, új koncepció, új layout szerepelt. Huszár Csaba azt mondja, a kampány célja kettős: az új név bevezetése, a brand építése és az értékesítettpéldány- szám növelése. „Mivel a célcsoportunk jól meghatározható és elérhető nagyvállalati marketinges szakemberekből, marketingigazgatókból, menedzserekből, category, brand managerekből, valamint média-, reklámügynökségek, piackutató cégek és médiavállalkozások vezető szakembereiből áll, ezért erőteljes DM-kampányokkal kívánjuk az előfizetett példányok számát növelni. Többkörös DM- és direkt e-mail kampányokkal, amelyet telemarketinggel támogatunk meg. A megújítást sajtóhirdetésekkel kommunikáljuk a szaklapokban, gazdasági napilapokban, bannerekkel a fontosabb gazdasági és szakmai portálokon, szpotokkal a rádiókban, illetve a szakmai műsorokban és az új főszerkesztő személye köré szervezünk PR-tevékenységet" - tájékoztat Huszár Csaba.

Segít az okos digitális platform

11 órája

A Toyota Mobilitási Alapítvány az Eifelregion Bitburg-Prüm térséggel és más partnerekkel közösen indít el egy platformot a segítségre szorulók támogatására.

Lazuló távolságtartás

18 órája

A saját és a családtagjaink iránt érzett aggodalom a koronavírus miatt alábbhagyott - derül ki az ACG Reklámügynökség és a Gemius Hungary Kft. felméréséből.

Vizet szüntess!

1 napja

A MediaMarkt összegyűjtötte a mosás takarékossági tudnivalóit.

Ágazati vizsgálatot indít a GVH

1 napja

A GVH-hoz beérkezett jelezések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek.

Turisztikai programot indít Magyarkanizsa

2 napja

A település a helyi és a magyarországi turistákat célozza meg, és velük szeretné megismertetni a történelmi és természeti kincsekben gazdag vidéket.