2005. 6. szám | Marketing

Új küllem, új tartalom

Médiafigyelő helyett Marketing&Media

Átalakult a finn tulajdonú lapkiadó, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. gondozásában megjelenő Médiafigyelő. A tíz éve piacon lévő kiadvány új, Marketing&Media néven, megváltozott és kibővült tartalommal kerül az olvasóihoz. Újdonság az is, hogy a magazin szerkesztőbizottságába tanácsadóként nagyvállalatok és ügynökségek vezető szakemberei, valamint a tudományos élet képviselői kerültek be.

„Kéthetente első kézből." Ez a szlogenje az idén szeptemberben megújult Médiafigyelő című szaklapnak, amely ma már Marketing&Media címen jelenik meg. Nyomárkay Kázmér lapigazgató-főszerkesztő - egyben a kiadó több kiadványának is vezető embere - azt mondja, a korábbival ellentétben olyan címet választottak, amely azonnal tájékoztatja az olvasót a lap tartalmáról. A régiről ugyanis többen úgy tartották, hogy az ugyancsak a Sanoma gondozásában megjelenő Figyelő márkakiterjesztése, mások pedig sajtófigyelő kiadványnak gondolták.

Tíz év után
A Médiafigyelő egyébként tíz éve látta meg a napvilágot. Előbb hírlevélként, majd 2001-től magazinként igyekezett az olvasók igényeit kiszolgálni. „Tíz év azonban hosszú idő, ez idő alatt a magyar piac is alapvetően megváltozott. Ezért döntöttünk úgy ez év elején, hogy új néven, új layouttal, megújult tartalommal jelentkezik - magyarázza Nyomárkay Kázmér. - Kézenfekvőnek tűnt, hogy a megújult lappal szeptemberben induljunk, a nyári szünet után ilyenkor kezdődik a főszezon. Ez idő alatt alakítottuk ki az új és végleges tartalmat, és az új layout is ekkor készült. Az arculati elemeket - miként más szakmai és üzleti lapok esetében - külső cég, a Republic of Art ügynökség alkotta meg. Különösen kiemelkedő szerepe volt a munkában Fabricius Gábor kreatívszakembernek." Ami a koncepciót illeti, Nyomárkay Kázmér azt mondja, régi olvasóikat - a médiás szakembereket - megtartva a vállalati marketingesek felé kívánnak nyitni. Jóllehet a Kreativval nem kívánnak versenyezni, hiszen véleményük szerint az elsősorban a reklámügynökségeknek szól.
Huszár Csaba, a lap marketingese azt mondja, a Médiafigyelő korábban is foglalkozott a médiás tartalom mellett marketinges témákkal, de kevésbé hangsúlyosan. A változtatásnál fontos szempont volt, hogy a lapon belül nagyobb nyomatékot kapjanak a marketinges mondanivalók, ezzel is jobban kiszolgálva az olvasótáboruk jelentős résztét alkotó nagyvállalati marketingszakembereket.

Kutatás és átalakítás
„Az átalakítást kutatás előzte meg" - indokol a Marketing&Media főszerkesztője. A visszajelzések szerint az olvasók magazinosabb tartalmakat, marketinges témákat hiányoltak a lapból. Kiderült az is, hogy a cím félrevezető, a lap ismertsége csekély, és bár a táblázatok informatívak, de nem felhasználó-, olvasóbarát a tálalásuk. Mindezek nyomán a kétheti gyakorisággal piacra kerülő magazin a kiadó szándékai szerint friss hangvételű, változatos tartalmú, átfogó szakmai körképet adó és megjelenésében is professzionális lesz. A lap tartalmi alappilléreit a címbeli szektorok aktuális tendenciáit bemutató összefoglaló jellegű cikkek, friss hírek, kutatási eredmények, piaci elemzések és mutatók alkotják. Szerkesztőségi oldalakat másfélkétszeres mennyiségben közöl a magazin a Médiafigyelőhöz képest. Bővülnek a nemzetközi információk is, és szintén tartalmi újdonság a 12 oldalas Barométer melléklet, amely 2006 januárjától külön is lefűzhető lesz. A kiadvány a TNS Media Intelligence-szel kötött exkluzív szerződés alapján máshol nem elérhető adatokat közöl a korábbinál könnyebben kezelhető táblázatokban.
Megváltozott a lapot készítő stáb összetétele is. Juhász Péter, aki korábban szerkesztőként és szerzőként dolgozott a magazinnál, felelős szerkesztői pozíciót tölt be ezentúl. Nőtt a szerkesztőség létszáma, és létrejött egy szakemberekből álló tanácsadó testület is, amely a tervek szerint negyedévente ülésezik, értékeli a megjelent lapszámokat, és javaslatokat tesz a célközönséget érdeklő témák közlésére. E grémiumban a nagyvállalati oldalról Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója, Nagy Bálint, a T-Com kommunikációs igazgatója és Gál László, a Beiersdorf marketingigazgatója vesz részt. A médiát Várdy Zoltán, a Tv2 kereskedelmi igazgatója, Módos Márton, az Inforádió ügyvezető igazgatója, May József, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. hirdetési igazgatója és Vidus Gabriella, az RTL Klub kereskedelmi vezetője képviseli. Az ügynökségek részéről Barna Tamás, a Republic of Art ügyvezetője és Macher Szabolcs, az OMD ügyvezetője működik közre a testület munkájában. A csapatot dr. Bauer András, a Budapesti Corvinus Egyetem marketing tanszékének vezetője erősíti. A Marketing&Media online is olvasható a FigyelőNet alrovataként és közvetlenül is elérhető a www.marketingmedia.hu webcímen. A látogatók itt friss híreket találhatnak, a jelentősebbekről a magazin hírrovata is beszámol majd.

Új márkát építenek
A lap átalakításának kampányára sok gondot fordít a szaklap kiadója. Így nemcsak sanomás kiadványok adnak erről hírt, hanem a lap célközönsége által hallgatott rádiócsatornák, az Inforádió és a Gazdasági Rádió, illetve az Index.hu és a FigyelőNet is helyt ad a megújulás reklámjának. Ugyanakkor szakmai konferenciákon is hirdetik azt, többek között a Top 200 Gálán kiemelt szerep jutott a marketing és média szektornak. Sőt, az átalakítás bevezetéseképpen az első új lapszámot még a régi fedőborítóval kapták meg az olvasók, azt „lehámozva" viszont az új borító mögött már az új tartalom, új koncepció, új layout szerepelt. Huszár Csaba azt mondja, a kampány célja kettős: az új név bevezetése, a brand építése és az értékesítettpéldány- szám növelése. „Mivel a célcsoportunk jól meghatározható és elérhető nagyvállalati marketinges szakemberekből, marketingigazgatókból, menedzserekből, category, brand managerekből, valamint média-, reklámügynökségek, piackutató cégek és médiavállalkozások vezető szakembereiből áll, ezért erőteljes DM-kampányokkal kívánjuk az előfizetett példányok számát növelni. Többkörös DM- és direkt e-mail kampányokkal, amelyet telemarketinggel támogatunk meg. A megújítást sajtóhirdetésekkel kommunikáljuk a szaklapokban, gazdasági napilapokban, bannerekkel a fontosabb gazdasági és szakmai portálokon, szpotokkal a rádiókban, illetve a szakmai műsorokban és az új főszerkesztő személye köré szervezünk PR-tevékenységet" - tájékoztat Huszár Csaba.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2020. február 20.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.