2007. 10. szám | Editorial

A dinnyetermesztés és a média világa

Valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekel, mégis elárulom, hogy gyerekkoromban a dinnye volt a kedvenc gyümölcsöm. Ma már kevesen tudják, de a dinnye kerek, sötétzöld héjú, belül sötétpiros, fölöttébb kellemes ízű csemege volt. Akkoriban a tehetségtelen futballistára még azt mondta a pályák népe: annyi gömbérzéke sincs, hogy egy görögdinnyét hazavigyen.
Ilyesmit manapság legfeljebb a rögbipályákon mondanak. Az egykor dinnye néven ismert gyümölcsöt növénynemesítők szorgos generációi formálták olyanná, amilyennek a mai balsorsú fiata­lok ismerik: hosszúkás, kívül zöld-fehér csíkos, belül halvány­rózsaszín, gyanús állagú növényi származékká. A termelők bizonyára örömmel fogadták a változást, korunk dinnyéje jobban tűri a szárazságot, a kártevőket, a szállítás viszontagságait, olcsób­ban termeszthető, mint hajdani elődje. A számtalan előny mellett azért van egy apró hátránya: emberi fogyasztásra mérsékelten alkalmas.
Valami ilyesmi történt, történik ma a média világában. Egykor a lapokat írni-olvasni-beszélni tudó emberek készítették, talán nem mind Kosztolányi, de majdnem. Rádió, televízió mikrofonja mögé nem ültettek pösze, dadogó riportert.
Valami különös átalakulás megy végbe a szavak, a nyelv szintjén, a jelentés nélküli semmi próbál jelentőségteljes valaminek látszani. Ha megkérdeznénk a kereskedelmi megatévék mega­vezetőit, milyen megaeszközökkel teremtenek megaértéket megaműsoraikkal, talán megamondanák? Ugyan. (Megaugyan?)
Ronaldo Messit válassza, mondja a sportriporter. Nem választja? István, a király. István a király. Aki érzékeli a különbséget, az tudja, miről beszélek, aki nem, annak úgyis hiába magyarázom. Az író(féle) ember legfontosabb munkaeszköze nem a toll vagy a számítógép, hanem a nyelv, az édes anyanyelvünk, amelyet nem lenne szabad nap mint nap széles nyilvánosság előtt meggyaláznunk.
Ôsz van, mozgalmi szezon, szótagolva olvasó futballrajongók járnak-kelnek a városban, kezükben petíciókkal. Ha valaki végre írna egy petíciót, miszerint minden, az alany és az állítmány egyeztetésére képtelen újságíró, a vessző és a pont használata iránt mélyen közömbös webszerkesztő, suksükölve közvetítő sportriporter azonnal monnyon le, rögtön vele demonstrálnék. Tán még egy kukát is felgyújtanék nyomatékul.
Szeptember vége felé járunk, a néphit szerint Lőrinc már bele­kukkantott a dinnyébe. Ha nem vigyázunk, belekukkanthat a médiába is, néphittől függetlenül.


Szakács László

December nyerő hónapnak számít

1 napja

Legutóbb a nyári időszak hozott szerencsét az Ötös- és Hatoslottó játékosainak, a téli szünet közeledte pedig jó ómen lehet az újabb főnyereményre.

Jónak lenni jó! - Már majdnem 40 millió forint gyűlt össze

2 napja

Megközelíti a 40 millió forintot a közmédia jótékonysági kampányában összegyűjtött összeg, amelynek idei kedvezményezettje a már 30 éve koraszülöttek mentését és szállítását végző Peter Cerny Alapítvány - írja az MTI.

Bízunk Péntek 13 szerencsehozó erejében

2 napja

Péntek 13-nak majdnem minden harmadik magyar különleges erőt tulajdonít, amely sokkal inkább pozitív, mint negatív a számukra – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által készített online felmérésből.

Pályázattal jön a Biztonságos Internet Nap 2020

2 napja

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.

Megújulnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai

2019. december 12.

2020. január 4-étől megújuló látványvilággal és tartalommal debütálnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai a Duna Televízió képernyőjén. A Hatoslottó élő számhúzása is átkerül a közmédia csatornájára.