2007. 10. szám | Marketing

A német óriás fejleszt és felvásárol

Az új média az Axel Springernél is stratégiai fejlesztési irány

Az Axel Springer konzervatív üzletpolitikát folytat, mérsé­kelten kockázatvállaló. Ám tavaly elérkezettnek látta az időt, hogy az új médiában is pozíciókat szerezzen. Ha egy ilyen méretű, piaci súlyú, tőkeerejű vállalkozás a stratégiai fejlesztések mellett dönt, az alighanem rövid idő alatt érdemi változásokat eredményez a piacon.

munkatársunktól szerk@lapkiadas.hu


Európa legnagyobb sajtóbirodalma, az Axel Springer a rend­szerváltás hajnalán, 1989-ben jelent meg Magyarországon. Portfóliója – amely kezdetben a Tvr-hét műsorújságból, a Kiskegyed női magazinból és a Lakáskultúrából állt – közel két évtized leforgása alatt száznál több címre növekedett, de a társaság nyom­dákkal, fotóügynökséggel, központi szerkesztőséggel és saját terjesztési hálózattal is rendelkezik.
A hagyományos lapkiadásban piacvezető kiadó az új média területén kevésbé látványosan fejlődött, bár így is 27 weboldalt működtet, az oldalletöltések száma megközelíti a napi kétmilliót.
„Az Axel Springer a többi nagy kiadóhoz képest valóban lassabban mozdult az új média területén – ismeri el Palánki Zsolt, a cég infor­matikai és újmédia-igazgatója. – Az új piacokon mindig meg­fon­toltan lép, keresi a szinergiákat, az alapüzletághoz való kap­cso­lódási lehetőségeket. A múltban történt nagyobb akvizíciók – mint például a Világgazdaság, az Autó-motor, a Manager Magazin megvásárlása – jelzik, a printpiacon szívesen invesztál, de más te­rületeken – mint például az új média – megfontoltan terjesz­ke­dik. Így persze a 2000-es évek elején az internetes lufi kipuk­ka­ná­sá­nak sem vált »részesévé«. Az Axel Springer jobban szereti az organikus növekedést, saját termékeit úgy fejleszteni, hogy azok a lehető legrövidebb időn belül profitábilisak legyenek.”
Az Axel Springer-leányvállalatok mindenütt ezt az átgondolt, a piachoz körültekintően alkalmazkodó stratégiát követik. Az anya­cég is hosszasan kivárt, ám a tavalyi év közepén Berlinben megtörtént az első látványos lépés: az Axel Springer köz­pontjában nemzetközi újmédia-osztály jött létre. Azóta a német óriás komoly befektetési hajlandóságot mutat, például megvásárolta Csehország vezető autósportálját, az Auto.cz-t, illetve tulajdonrészt szerzett a ZANOX.de online ügynökségi, technikai szolgáltatói funkciók fejlesztésével és online marketinggel foglalkozó cégben, miként az auFeminin.com-ban, Európa legnagyobb női portáljában is, amelyet naponta közel tizenötmillió látogató keres fel, és amely már öt országban van jelen helyi mutációval.
„A magyarországi menedzsment a 2007-es év elején az intenzív fejlesztések mellett döntött. A nemzetközi újmédia-osztály létrehozása és a felvásárlások, valamint a zajló folyamatok segítik a helyi fejlesztéseket, új lehetőségeket teremtenek a nemzetközi együttműködések területén is, és az organikus fejlesztést is átemelték egy másik dimenzióba – mondja Palánki Zsolt –, az Axel Springer most már hajlandó pénzügyi invesztícióra, a marketingfejlesztések üzleti fejlesztésekké alakulnak át.”

Tartalmi platformok
Magyarországon elsősorban a meglévő portfólió tartalmi platformjain lépnek előre, így például október 2-ától megújul a Világgazdaság Online, valamivel később pedig a meglévő öt megyei hírportál. További három megyében, Hevesben, Komárom-Esztergomban és Tolnában is elindulnak a hírportálok, ezzel teremtve meg e területeken is a többi Axel Springer-megyében meglévő megyei portfólió biztosította lefedettséget. A hírportálok kifejlesztését Palánki Zsolt azzal magyarázza, hogy megjelent egy olyan olvasói réteg, amely nem forgat nyomtatott magazint, napilapot, interneten keresztül tájékozódik, informálódik. A printfüggetlen portálok ennek a körnek kínálnak helyi híreket és különféle szolgáltatásokat, közösségi fórumokat.
Természetesen a hirdetői igények minél szélesebb körű olvasóközönség elérésével való kiszolgálása is a célok között sze­re­pel. A helyi portálokat az integrált szerkesztőségek hozzák létre. Minden megyei lap szerkesztőségében vannak online szer­kesz­tők. A híreket, cikkeket, képi információkat a rovatok stábja és a speciális tematikus szakszerkesztőségek állítják elő, az online szerkesztők pedig kiszerelik, becsatornázzák azokat. Megyei szin­ten tartalmi kérdésekben a nyomtatott lapok főszerkesztői felelnek minden megjelenésért.
Palánki Zsolt az Axel Springer hazai weboldalai között két csoportot különböztet meg: „Egyes site-ok mögött van valódi üzleti, árbevételi modell, mint például a VG.hu, a Világgazdaság gazdasági napilap weboldala vagy a női portfólió, amelybe a Nana, a Mindmegette és az Astronet is tartozik. Ezeket folyamatosan fejlesztjük, már ma is nyereségesen működnek. Míg vannak web­oldalak, amelyeket marketingcélból tartunk fenn.”
A megyei napilapok honlapjai (azaz a „napilapnevű” oldalak, amelyeket nem szabad összetéveszteni a printfüggetlen megyei portálokkal) ebben a stratégiai rendszerben marketingsite-tá válnak, amelyeken a helyi hírportálok hírei, szolgáltatásai is megjelennek, és a nyomtatott lap elektronikus formában lesz ol­vas­ható. A kapcsolati információk közreadását, online interjúk ké­szítését, hirdetési tarifák és különböző akciók kommunikálását szolgálják a jövőben.

Különböző modellek
A „szolgáltatói oldalak” néven számon tartott Axel Springer-weblapok között nagy különbségek vannak mind a működési modell, mind az eredményesség szempontjából. A Karrierklub.hu jól működő oldal, de ez lényegében a Világgazdasághoz kap­cso­ló­dó termék, egy két és fél éves projekt eredménye. Indításakor az volt a cél, hogy a nyomtatott lapban relevánsan megjelenjenek állás és képzés típusú hirdetések és tartalmak. Ehhez rendelték hoz­zá a Karrierklub.hu oldalt és a megyei állásportálokat, hogy a ki­adónak legyen egy cross-mediás ajánlata, amelyben a print és az online is jelen van, hiszen ez újabb platformot jelent az olvasók és a hirdetők számára. E területen az anyavállalat németországi szin­ten erős pozíciókat birtokol a StepStone.de révén. Ez segítheti a ma­gyarországi további fejlesztéseket.
Az utazási piacon szolgáltató Mienkavilag.hu nem rendelkezik print „felmenővel”. Az Axel Springeré a brand, de a kínálatban található tartalom máshonnan jön. Pályáztatják az utazási iro­dákat, amelyek utakat, repülőjegyeket, biztosítást és más, ezek­kel összefüggő szolgáltatásokat kínálnak. Az oldal jutalékos árbevételt termel.
Jelenleg minden területen intenzív fejlesztés folyik. A magyar­országi Axel Springer-cégeknél körülbelül ötven ember – szer­kesz­tők, designerek, értékesítők, termékmenedzserek, prog­ra­mozók – foglalkoznak az új média fejlesztésével és működ­tetésével.
A kiadócsoport mintegy 27 milliárd forintos árbevételéből azonban még öt százaléknál jóval kevesebb az online aktivitásból származó bevételek aránya, de az előrelépést jelzi, hogy az Axel Springer már csatlakozhatott a MOHI-hoz (Magyar Online Hirdetési Index).
A hazai médiapiac óriása tehát érdemi lépésekre szánta el magát. A németországi fejlemények tükrében az sem kizárt, hogy az Axel Springer itthon is felvásárlásokba kezd. Palánki Zsolt erre vonatkozó információkat érthető okokból nem kívánt megosztani velünk, mindössze annyit mondott: „Mindenre nyitottak vagyunk. Az idei évtől az új média stratégiai fejlesztési irány lett, amit józan ésszel, szinergiakereséssel fogunk megvalósítani.”


Palánki Zsolt a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán szerzett diplomát, később rendszerfejlesztési, projektmenedzsment- és menedzsmentismereteket is tanult. Tizenöt éve dolgozik az Axel Springernél, 1996 óta informatikai igazgató, 2000-től az internetes fejlesztések irányítása, az új média is a felügyelete alá tartozik.

Magyarországra látogat Jo Nesbø

1 napja

Magyarországra látogat a skandináv krimik világsztárja, Jo Nesbø! Az Animus kiadó által meghívott hírességgel a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2020. április 24-én találkozhatnak a rajongók.

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete

1 napja

Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Az elsődlegesen szakmai és érdekvédelmi fórum a dokumentumfilmmel foglalkozó szakemberek képviseletét látja el - írja az MTI.

Karácsonyra élményt adtunk és kaptunk

2 napja

Soha korábban annyian nem vettek élményt, mint 2019 utolsó negyedévében – ezzel a Bónusz Brigád fennállása óta a legjobb utolsó negyedévét zárta.

BBC premier a Da Vinci TV-n

2 napja

Michael Mosley brit orvos és újságíró új műsorában élősködőkkel fertőzi meg magát, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat vizsgálhassa.