2007. 11-12. szám | Portré

„Egy nagyobb hajó lassabban indul el és nehezebben áll meg”

Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója

Szülei mindketten a Műegyetemen diplomáztak. „Azt mondták, a Közgázt később is elvégezhetem, de előbb legyen egy rendes diplomám.”
Ám a mérnöki pálya sosem vonzotta igazán. „Megtanultam, merre kanyarodik az áram a drótban, mit csinálnak a bitek, hogyan működik a mobiltelefon, volt bőven matematika és fizika, de hiányzott az emberi oldal.” Hamarosan két egyetemre (nem) járt egy időben. „Ha a Műszakin nem voltam órán, a Közgázra hivatkoztam, és vi­szont. De megtanultam, a lexikális tudást lehet logikus gondolkodással pótolni.”
Közben élni is kellett valamiből. „A Digitel 2002 olyan informatikusokat keresett, akik ismerik a Windows 95-öt. Négyen jelentkeztünk, az állásinterjú előtti estén sike­rült is letölteni az operációs rendszert, hogy legalább megnézzük, mi az.” Heti két dél­utánt dolgozott, és megkereste az ösztöndíja négyszeresét. „Megismertem egy multi­cég kultúráját, megértettem, hogyan működik a szervezet. Megtanultam, ha egy főnök hülyeséget beszél, nem feltétlenül hülye, csak nincs jól informálva.”
Lefordította a Nemzeti Sportnak egy képarchiváló rendszer útmutatóját, aztán ott ra­gadt, és részt vett a Nemzeti Sport Online elindításában. „Ez volt hazánkban az el­ső napilapos online oldal. Este 6-7 órára jártunk dolgozni, eleinte hajnali négyig töl­tö­gettük a site-ot, végül a lap nyomdába adásával egy időben mi is végeztünk a munkával.” A Nemzeti Sportot felvásárló Ringier-nél IT-igazgató lett. „Ez volt az utolsó döfés az in­formatikai karrierembe. Tervez­het­tem egy hatalmas hálózatot, amely ma is működik. Az üzemeltetés viszont nem ér­dekelt.”
A Ringier megvette a Magyar Hírlapot, és 2001-ben létrejött három lapigazgatói pozíció. „A Nemzeti Sportnál épp nem volt senki, aki jól ismerte volna a terméket és az embereket. Jobbnál jobb évek következtek. Ma is hálás vagyok mindenkinek, akivel együtt dolgozhattam, meg a főnökeimnek, mert szabadságot engedtek. Komoly tanulóévek voltak ezek, gyorskurzuson tanultam a médiát.”
„Porckorong-operáció után feküdtem otthon, amikor felhívtak, hogy a Ringier kiadót vett Szerbiában. Itthon épp átszervezés volt, lehetett előrelépni 27 évesen. Kimentem Belgrádba körülnézni, és úgy kerültem haza Zürichen keresztül, hogy már szerbiai ügyvezető voltam.”
„Az első hat hónap verejtékes volt. 2003 márciusában gyilkolták meg a szerb mi­nisz­ter­elnököt, még látszottak a NATO-bombázások nyomai. A kiadónál nem volt marketing, HR, a hirdetés két adminisztrátorból állt, akik kivették a faxból a megrendelőket. A szerb Blic akkor a negyedik helyet foglalta el a piacon, példányszáma 140 ezerről 70 ezerre esett vissza 2003-ban. Múlt pénteken, mielőtt hazajöttem, 360 ezer példányt nyomtunk.”
„Bejártam és megszerettem az egész Balkánt. Soha semmiféle nemzetiségi jellegű atrocitás nem ért. Belgrád multikulturális város, rengeteg a külföldi.”
Az ukrajnai Ringier zöldmezős beruházással indult. „Egy rosszul megtervezett lap­indítás után menesztették az előző ügyvezetőt. Úgy ingáztam Szerbia és Ukrajna között, mint hajdan a két egyetem között, csak lógás helyett napi 12-14 órát töltöttem munkával. A repülőtereken várakozva is telefonáltam vagy e-mailekre válaszol­tam.”
Magyarországi kinevezése gyorsan jött. „Ismerem a céget, bár ez már nem az a ki­adó, amelyiket 2003 végén elhagytam. Egy nagyobb hajó lassabban indul és nehe­zeb­ben áll meg. Egy ilyen méretű kiadó úttörő már nem lehet, de azért lehet frissí­te­ni. A rozsdásodó izmokat kell újra munkára fogni.”
„Senkivel nem fogok másképp beszélni, mert ügyvezető igazgató lettem. De biztosan elő fognak fordulni olyan helyzetek, amikor ügyvezetőként a tulajdonos érdekeit kell képviselnem, és ezt a helyi menedzsmentnek el kell majd fogadnia.”
„A Blikknek, a Nemzeti Sportnak voltak jobb évei. De tudomásul kell venni, hogy a piac vál­tozik. Svájcban azt várják, hogy a lefelé mutató trendek felfelé mozduljanak el.”


Mihók Attila a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumban tett érettségit kö­vetően, 1994-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen. Egy évvel később a Bu­da­pesti Közgazdaság-tudományi Egye­te­m­re is beiratkozott. Első munkahelyi tapasztalatait tanulás mellett sze­rez­te. Másod­éves volt a Műegyetemen, ami­kor 1996-tól részmunkaidős IT-me­ne­dzser lett a Digitel 2002 Rt. buda­pesti köz­pontjában. Egy évvel később isme­ret­ség révén kapcsolatba került a Nemzeti Sport kiadójával, ahol -- még mindig egye­temi tanulmányai mellett -- IT-me­ne­dzser és az online osztály vezetője lett. Első, mérnök-informatikusi dip­lo­má­ját 1999-ben szerezte a Műegyetemen, és még abban az évben IT-igazgatóvá nevezték ki a Nemzeti Sportot 1998-ban megvásároló Ringier-nél. Ezt a pozícióját 2001-ig töltötte be, amikor a kiadó sportdivíziójának lapigazgatója lett. Ugyanabban az évben szerezte meg közgazdászdiplomáját is. Három sikeres év után, 2004-ben lehetőséget kapott, hogy a Ringier szerbiai kiadójának ügyvezetőjeként Belgrádban foly­tas­sa karrierjét. 2006 augusztusától, ez­zel a tisztséggel párhuzamosan a Ringier ukrán leányvállalatának is ügy­ve­zető igazgatója lett. Bár ottani utódját már keresik, 2007 végéig Kijevben is ő felel az üzleti eredményekért. Mihók Attila a magyarországi Ringier Kiadó Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját november 1-jétől vette át. Négy év külszolgálat után több időt tölthet bel-budai otthonában, ahol felesége mellett két és fél éves Eszter lánya várja.

Az újrahasznosítást támogatja a Coca Cola

16 órája

Egyedi kupakokkal támogatja a Coca Cola A Coca-Cola az üdítőital-csomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését, visszaválthatóságát célzó kormányzati kezdeményezést.

Új autóbuszokat vett a Volán

18 órája

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 29 új, emelt padlós, szóló autóbusz áll forgalomba nyár végéig - írta az MTI.

Díjat kapott a Huawei

20 órája

Kiemelkedő munkáltatói tevékenységéért díjazta a Top Employer Institute a Huawei Technologiest.

Sophia Loren is a Netflixhez igazol

22 órája

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait - írja az MTI.

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

1 napja

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.