2007. 11-12. szám | Hirdetés

Ingyenes lapok a magyar piacon

A hatékony sajtóhirdetés IV.

Hegedűs István, a Budapesti Piac ügyvezető igazgatója prezentációjában egy igen jelentős terület legfrissebb számait mutatta be. „Szinte az egész országban, a legkisebb településektől a legnagyobbig mindenütt találkoznak az emberek ingyenes terjesztésű lapokkal (a szakzsargonban: intlapok), ám ez a szegmens méltatlanul kevés figyelmet kap még a szakmai fórumokon is” – mondta az előadó.
Mindmáig nem született olyan felmérés, amely lehetővé tette volna az ingyenes lapok piacának összesítését. Az érintett kiadók idén nyáron maguk láttak hozzá a feladathoz: a Budapesti Piac és az MTG Metro Gratis a négy nagy regionális kiadóval, az Axel Springerrel, az Inform Médiával, a Lapcommal és a Pannon Lapok Társaságával összefogva mérte fel a piacot.
„Miért fontos ez a szegmens?” – tette fel a kérdést az előadó. Több érvet is felhozott. Évek óta ez a legolvasottabb lapcsoport, az öt legnagyobb példányszámú auditált kiadványból három ingyenes. A tíz legolvasottabb lap között országos viszonylatban két, Budapesten pedig négy ingyenes terjesztésű található. Az olvasottság 2003 előtti állapotát a felmérés nem érintette, így azt most nem tudjuk megmondani, mikor vált a legolvasottabb lap­csoporttá az ingyenes lapok szegmense.
A konferencián bemutatott vizsgálat 582 intlapra terjedt ki. „Ez nagyon nagy szám, de még mindig nem foglalja magában az összes ingyenes terjesztésű lapot, a teljes kör legalább 1500 címet jelent” – tette hozzá Hegedűs István. A felmérésben lapnak tekintették azokat a kiadványokat, amelyek a lapnyilvántartásban sze­repelnek, azaz a vizsgálatba nem vonták be az áruházi katalógusokat és az egyéb reklámhordozó, de „címtelen” kiadványokat.
A megjelenés gyakorisága szerint a szegmensben a heti-, a két­heti és a havilapok a meghatározók, ezek jelentik az összes cím közel 90 százalékát. A legkedveltebb formátum az A/4-es. Az összpéldányszám alapján a hetilapok a dominánsak, havi 30 milliós darabszámmal. (A kategóriában Budapest részesedése meghaladja a 40 százalékot.) Az ingyenes lapok összpéldányszáma egy átlagos hónapban közel 49 millió, ez éves szinten mint­egy 587 millió ingyenes terjesztésű lappéldányt jelent. Háztartásokra lebontva pedig 12 darab kiadványt havonta, ami nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít, így a szegmensben vélhetően még jelentős tartalékok vannak. A területi megoszlás igen differenciált.
A terjesztési mód szerinti összesítés azt mutatja, a döntő többség a klasszikus postaládás terjesztést alkalmazza. Ez a hagyományos és a leginkább ellenőrizhető eljárás, de a szektor a terjesztési módszerekben is meglehetősen innovatívnak mutatkozik.
A címek terjesztési területek szerinti megoszlása azt jelzi, hogy a szegmensben a városok és az agglomerációk dominálnak, ám elképzelhető, hogy a kistelepülések kiadványai sok esetben nem kerültek be a felmérésbe.
Az ingyenes lapok valamivel több mint fele tartalmaz valamilyen szerkesztőségi jelegű tartalmat (cikket, tévéműsort). Ha a terjesztett példányok alapján nézzük, ez az arány már 70 százalékos. A lapok fejlesztésének fő iránya a szerkesztőségi tartalom megjelenése, ez egyértelműen hozzájárul a sikerességükhöz.
A vizsgálatban szereplő lapok 2006-os összesített net net hirdetési árbevétele meghaladja a 13,3 milliárd forintot (de a teljes szegmens felmérése akár 25 százalékkal magasabb eredményt hozhat).
Az ingyenes terjesztésű lapok tehát jelentősen növelik a nyomtatott sajtó részarányát a magyar reklámpiacon: velük a nyomtatott sajtó árbevétele voltaképpen magasabb, mint a televíziók 72 milliárdos árbevétele, így a reklámtorta legnagyobb szeletét valójában a sajtó hasítja ki.
Hegedűs István azzal zárta prezentációját: ez egy igen érzékeny szegmens, amely növekedésben van. „A 2006–2008-as időszak a belföldi fogyasztásban ugyan három szűk esztendőnek minősül, de éppen emiatt növekednek az ingyenes terjesztésű lapok, hiszen tömegelérésben rendkívül hatékony médiának számítanak.”

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

13 órája

Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben.

Nyilvános az 5G-s frekvenciaárverés résztvevőinek listája

2019. szeptember 13.

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Kávéházi élmény az otthonunkban

2019. szeptember 13.

Magyarországon is elérhetővé vállnak a Nestlé STARBUCKS at Home termékek. A magyarországi kiskereskedelmi és online forgalmazás szeptemberben indul.

Több mint 15 ezer néző a Film Maratonon

2019. szeptember 12.

Hatalmas sikerrel zárult tegnap este a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton, ahol több mint 100, főként felújított filmklasszikust, köztük 21 frissen restaurált magyar filmet mutatott be a közönségnek a Magyar Nemzeti Filmalap.

Nemzetközi elismerést kapott a BorsodChem Zrt.

2019. szeptember 12.

A kínai érdekeltségű kazincbarcikai vegyipari társaság, a BorsodChem Zrt. rangos nemzetközi elismerést kapott, a cég a fenntarthatósági munkájáért elnyerte az EcoVadis Arany medálját - írja az MTI.