2007. 4. szám | Hirdetés

Még elegendő tartalék van a hirdetési újságokban

Fejleszt a Budapesti Piac

Az idén tizenöt éves Budapesti Piac felvásárolta a Pest Megyei Piac című újságot. A hirdetések mellett szerkesztőségi tartalmat is szolgáltató lap a két kiadvány összevonásával a fővárosi agglomeráció teljes területén, 78 településen juthat el hetente immáron összesen 2,7 milliónyi olvasóhoz. A Budapesti Piac bő tíz éve a régió legolvasottabb lapjának számít. A kiadó az akvizíció után további fejlesztéseket tervez. A hirdetési újságok piacának helyzetét, a hasonló profilú kiadványok jövőjét Hegedüs István, a Budapesti Piac információs hetilap ügyvezető-főszerkesztője értékelte.

A Pest Megyei Piac megszerzése új fejlődési pályára állíthatja a Budapesti Piacot. „Az utóbbi tizenöt évben egyre többen költöztek ki Budapest vonzáskörzetébe – a fővárosiak száma ez idő alatt csaknem 13 százalékkal csökkent. A vonzáskörzet területén jelenleg 730 ezer ember él. A fejlődés irányát jellemzi, hogy például az egykor kis faluként számon tartott Telki lakossága másfél évtized leforgása alatt megnégyszereződött. A kiadónak a tervezett fejlesztéseknél ezeket az urbanizációs mozgásokat kell figyelembe vennie” – avatott be az év elején lezajlott fejlesztések hátterébe Hegedüs István, aki azt is megemlítette, a 2004 óta megjelenő, a főváros vonzáskörzetének 45 településére kéthetente eljutó Budapesti Piac Plusz márka létrehozását is ezek az előzmények indokolták.

Tartalom is kell
Hegedüs István szerint a reklámok mellett szerkesztőségi tartalommal is előrukkoló lapok száma meglehetősen alacsony a piacon. Az ügyvezető-főszerkesztő ezt azzal magyarázza, hogy a hirdetési újságok túlnyomó többsége a magas példányszám miatti tetemes nyomdaköltség következtében eleve nem tervez a nem értékesíthető, csupán szerkesztőségi tartalomszolgáltatás céljára meghagyott oldalakkal. „Szemléltetésképpen: egy 850 ezres példányszámban nyomott hirdetési újság egyetlen oldala 1,7 tonna tömegű. A kiadványok terjesztése szintén rendkívül költséges. A mindennapok gyakorlata ezzel szemben azt bizonyítja, az olvasóközönség egyre jobban igényli a közérdekű információt, szerkesztőségi tartalmat is nyújtó hirdetési újságokat” – tette hozzá Hegedüs István, aki Budapesti Piac sikerét az ilyen jellegű tartalom folyamatos szolgáltatásával is magyarázza.
A Budapesti Piac ügyvezető-főszerkesztője szerint az elmúlt tizenöt év tapasztalatai egyértelműen a hagyományos, pénzért kapható lapok, kiadványok népszerűségének csökkenését, eladási görbéjének folyamatos esését mutatják, míg az ingyenes újságokra épp ennek az ellenkezője igaz. „Az ingyenes hirdetési újságok közkedveltsége, olvasótábora töretlenül nő – ezzel pedig a piacra újonnan belépő kiadványok tulajdonosi köre is tökéletesen tisztában van. A hirdetési újságok presztízsnövekedését az is alátámasztja, hogy egyre több helyi napilap portfóliójának már önálló részei ezek a kiadványok. Az internet-előfizetés költségét leszámítva gyakorlatilag ingyenesen hozzáférhető online tartalmak mellett ezek az újságok érik el leghatékonyabb módon az olvasókat” – mondta Hegedüs István. Az ügyvezető-főszerkesztő szerint az ilyen kiadványokon keresztül a többnyire vékony pénztárcájú hazai fogyasztó is színes, nívós szerkesztőségi tartalmat kaphat kézhez, a közvetlen, postaládás terjesztésnek köszönhetően igen kényelmesen, hiszen egy lépést sem kell tennie érte. Elmondása szerint a hasonló típusú lapok a magas keresetű, ám racionálisan gondolkodó, takarékos külföldiek körében a tengerentúlon és Nyugat-Európában is egyre közkedveltebbek.
Az Egyesült Államokba jóval előbb betört a hirdetési újságok divatja: itt már a hetvenes évek közepe óta a mindennapi élet részei az akciós kuponokat tartalmazó kiadványok. „E lapok népszerűsége abban is áll, hogy a fogyasztók szeretik az ingyenességet, és hozzászoknak a rendszeresen kézhez kapott kiadványokhoz” – mondta Hegedüs István. 


LEAFLET MONITOR

A GfK Hungária Piackutató Intézet Leaflet Monitor nevű szolgáltatása a kiskereskedelmi hálózatok által rendszeresen megjelentetett, célzott lakossági termékkommunikációt tartalmazó kiadványok, akciós újságok adatainak összegyűjtésével és feldolgozásával foglalkozik. „Gyakorlatilag »folyamatos pillanatképet« adunk a piacról” – mondta el kérdésünkre a szolgáltatásról Kui János, a GfK Hungária kereskedelmi kutatás területének vezetője. A szakember úgy nyilatkozott, nem publikus, mely áruházláncok és kereskedelmi egységek milyen példányszámban juttatják el reklámkiadványaikat a lakossághoz, annyit azonban elárult: a néhány tízezrestől az egy-kétmilliósig terjedő nagyságrendekről beszélhetünk megjelenésenként. Kui János több tízmilliárd forintos nagyságrendűre taksálja a kereskedelmi láncok által kiadott akciós újságokra fordított költéseket.Azonnali eredmény
Az ügyvezető-főszerkesztő arra is rámutatott, hogy a többnyire kis- és középvállalkozásokból álló, éves szinten reklámokra néhány tízmillió forintot áldozni tudó hirdetői réteg is tisztában van az ilyen termékek előnyeivel – ez a kör a fogyasztók hatékony elérése mellett a hamar megtérülő költségek miatt favorizálja ezeket a lapokat. „A hirdetés eredményessége legkésőbb két héten belül jelentkezik, de gyakran alig három nap elteltével már kézzelfogható az eredmény, s mindez lényegesebben kedvezőbb áron, mintha valamelyik tömegmédiumban hirdetne a megrendelő. Erre kiváló példa a Budapesti Piac: számos vállalkozás a hirdetésekre szánt éves keretének 75 százalékát nálunk költi el” – magyarázta Hegedüs István.
A Budapesti Piac ügyvezető-főszerkesztője szerint az utóbbi tíz évben egyre többen láttak fantáziát hirdetési újságok létrehozásában. Jelenleg országosan körülbelül ezer, a fővárosban pedig ötven kiadvány van jelen a piacon, becslései alapján ezek éves árbevétele összesen mintegy húszmilliárd forint körül lehet. Hegedüs István a hirdetési lapok piacán a térítéses sajtótermékek példányszámának, népszerűségének visszaesésével párhuzamosan további ingyenes újságok megjelenését prognosztizálja, ám úgy látja, ezek közül csak a reklámanyagok mellett szerkesztőségi tartalmat is közlők számíthatnak tartós sikerre – a szimpla hirdetési prospektusokra ez nem vonatkozik.
Hegedüs István kérdésünkre azt is elmondta, hogy az idei év egyértelműen a Budapesti Piac tartalmi, arculati fejlesztésének, újragondolásának jegyében telik majd. „Az internetes megjelenés és a lapterjesztés területén is elő fogunk rukkolni újdonságokkal. Erről elöljáróban csak ennyit árulhatok el, de biztosak lehetnek benne, nagy durranás lesz” – tette hozzá.


SZUPERINFÓK

A térítéses hirdetési újságok piacának meghatározó szereplője, az Expressz Magyarország Zrt. 2004. június 1-jétől szerzett többségi tulajdont a Szuperinfó országos franchise-hálózatot irányító és működtető Szuperinfó Magyarország Kft.-ben. „A Szuperinfó lapcsalád ingyenes, egyedi, posta- és gyűjtőládás terjesztésű országos, régióspecifikus hirdetési hetilap. Budapesten 4 övezeti, vidéken 60 önálló változatban jelenik meg – olvashatjuk az Expressz Zrt.
honlapján. – (…) A lapcsalád budapesti változata, a Budapesti Szuperinfó egyedi terjesztési rendszerével két hét alatt 654 ezer háztartásba jut el, ezenfelül valamennyi budapesti postahivatalban, több száz ügyfélváróban, nagy irodaházak recepcióján és a McDonald's éttermeiben is megtalálható.”
A helyzet pikantériája, hogy a kiadó csak a franchise-hálózatot irányító cégben lett többségi tulajdonos, a láncolat tagjai továbbra is önállóan működnek. Így történhetett meg, hogy a „saját megyéikre” nagyon odafigyelő regionális kiadók elkezdték felvásárolni a helyi Szuperinfókat. Ebben a folyamatban élen járt az Északkelet-Magyarországon meghatározó Inform Média, de már a dunántúli Pannon Lapok Társasága (PLT) is megjelent e reklámlapszegmensben a Vas megyében napvilágot látó Szuperinfó megvételével. A PLT a postaládás terjesztés piacán is teret hódít, a DM Hungary cég többségi tulajdonrészét a Budapesti Piactól vásárolta meg.

Petíciót indítottak a civilek

2019. augusztus 16.

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.

Traveling rovatot indított a Startlap

2019. augusztus 16.

Tartalmaikkal a valódi élményeken alapuló utazási tippek iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, méghozzá a témában jártas, közkedvelt utazók, bloggerek bevonásával.

Hat magyar film versenyez Szarajevóban

2019. augusztus 15.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Elektronikus zenei pályázatot írt ki a Hangfoglaló Program

2019. augusztus 15.

A támogatás a ″klasszikus″ induló formációkhoz hasonlóan öt új dal felvételére, lemez megjelentetésére, klip készítésére és fellépésekre fordítható, illetve a kollégium által kijelölt mentor fix díjazására.