2009. 1-2. szám | Lapkiadás

Amelie és a többiek

Kötni, horgolni nem csak a nagymama szeret

A harmincas években Tündérujjak néven jelent meg az a kézimunka-magazin, amelyet 1957-től Fürge Ujjak címmel vehettek kézbe a magyar nők. A fél évszázad elteltével, tavaly októberben nevet váltott, Amelie-re átkeresztelt kiadvány egyeduralma a mai napig töretlen maradt ezen a lappiacon, igaz, főként külföldi sajtótermékekkel kell csak felvennie a versenyt.


Váradi Piroska   |   szerk@lapkiadas.hu


A névváltozással egy időben maga a kiadvány is megszépült, korszerűbb lett. Hol van már az ötvenes évekbeli fekete-fehér kötés-, horgolás- és hímzésmintákat bemutató újság! Ahogy az idő haladt, a nyomdaipar fejlődött, úgy lett egyre színesebb a külső megjelenés.
Egy nagy múltú lap nevét megváltoztatni nem kis bátorság, hosszasan elmélkedtek rajta – árulta el Bottyán-Lengyel Gabriella, a lapot megjelentető Geomédia Kiadó Zrt. lapigazgatója. Az átkeresztelést az indokolta, hogy meglehetősen devalválódott a Fürge Ujjak név, gyakran ironizáltak rajta, a humor forrásává vált. Másrészt korszerűbb nevet szerettek volna adni a magazinnak, amely eddig a középkorúakat és az idősebeket célozta meg, mostantól ugyanis a fiatalabbakat is meg szeretnék nyerni.
Azt persze nem hiszik, hogy ettől most sokan elkezdenek kötni-horgolni – tette hozzá Bottyán-Lengyel Gabriella. Ám a kötött soha nem megy ki a divatból, és az Amelie-t divatlapként többen fogják forgatni. Az új formával a kiadvány beolvadhat a női nevet viselő magazinok közé, miközben a címoldalon jelzik, ez „a megújult Fürge Ujjak”.
A lap fő profilja továbbra is a kézimunka és a kreatív hobbi. A női névre azért esett a választás, mert a hasonló kiadványoknak is ilyen címük van, ezzel is utalva a célközönségre. Hogy miért pont Amelie? „Ezer variációt végigvettünk, és ez a név volt az, amelyik az előzetes kutatásaink során úgymond »mosolyt« csalt az arcokra, amelyik pozitív visszajelzéseket váltott ki. Talán köze volt ehhez az Amélie csodálatos élete című filmnek is, ezért döntöttünk mellette” – árulta el a lapigazgató.
A többi kézimunkalap általában német eredetiből készül, míg az Amelie mögött hazai szakmai bázis áll: divattervezők, kötők, kézimunkázók, akik segítik az effajta kreativitás elkötelezettjeit.

Új célközönség
A névcserével egyidejűleg külsőségeiben is megváltozott a lap. „Teljesen új ötleteket szedtünk össze, hogy elkészítsük a divat- és kreatív anyagot” – mondta lapunknak Tiszttartó Johanna, aki 2008-ban vette át a magazin szerkesztését. Egészen új csapattal dolgoznak, fotósokkal, asszisztensekkel, sminkesekkel és fodrászokkal. Ezzel elsősorban a fiatalabb, igényesebb korosztály ízléséhez igazodnak. „Próbálunk a Fürge Ujjak múltjára is tekintettel lenni, egy kicsit visszafogottabb, mégis modern címlapot összeállítani. Ez vonatkozik természetesen a belső fotókra is” – árulta el a főszerkesztő.
Eddig a női ujjak voltak a középpontban, mostantól pedig maga a nő. A tartalom hasonló maradt, tizennyolc modellt mutatnak be hónapról hónapra, amelyek elkészíthetők a pontos leírás segítségével. Mellette tizenöt kreatív terméket kínálnak, ami magában foglalja a régi hagyományoknak megfelelően a nép­művészetet a hímzéseken keresztül, a horgolást, az apróbb, könnyen megvalósítható otthonteremtő, díszítő ötleteket.
A rovatrendszer aránylag keveset változott. Eddig is létezett egészségrovat, de például teljesen új a környezetvédelemmel foglalkozó blokk. A konyharész szintén átalakult. Receptes oldal korábban is volt a lapban, ám most már ki lehet venni belőle. A kreatív rovat úgyszintén kivehető, összegyűjthető, és kicsit játékosabb is, afféle kedvcsináló a fiatalab­baknak. A közkedvelt kreatív hobbitevékenységeknek is több oldalt szentelnek, és fázisfotókkal segítik a könnyebb kivitelezést. A lakberendezés, az ékszerek, kiegészítők készítése, valamint a megunt holmik felújítása a főbb témakörök, de emellett számos ötletet adnak azoknak, akik magukat, illetve családtagjaikat, barátaikat saját készítésű tárgyakkal szeretik megörvendeztetni.
„Az idősebb korosztálynak ez a változtatás nem okoz problémát, nemcsak azért, mert gyakorlottabbak, hanem mert az új dolgokra minden korosztály pozitívan reagál, ha azok szépek, a látvány kellemes, és ötletes a végeredmény. Lehet, hogy a mai fiatalok nem kézimunkáznak, nem kötnek-horgolnak, mert sajnálják rá az időt, amiből egyre kevesebb van a mai rohanó világban, de egy nagymama, édesanya még kapható arra, hogy akár egy tizen-huszon éves ifjú hölgy kedvéért kötőtűt ragadjon” – mondta Tiszttartó Johanna.
A célközönség eddig a negyvenes–hatvanas korosztály volt, most már a húszas éveikben járókra is számítanak. Ezért is próbálnak kisebb, könnyebben elkészíthető darabokat is belecsempészni a kínálatba, hátha kedvet kap egy fiatalabb lány is a kreatív munkára.
A layoutot is átalakították. Új betűtípust alkalmaznak, és javítottak a lap kezelhetőségén. Eddig a képek fölött, a fejlécben volt minden információ a bemutatott modellekről, igen apró betűkkel, ez az új designban már a kép mellé került, kifutóra tördelve a szükséges információkat. Pontosítják azt is, kinek, milyen testalkatra ajánlják a modellt.
Interjúkat, portrékat is közölnek, hogy olvasmányosabbá tegyék a lapot. Minden hónapban készítenek interjút egy neves tervezővel, akit az adott számban tervezésre is felkérnek. A címlapon szereplő ismert személy kapcsán kisinterjút, „címlapsztorit” is kínálnak az olvasóknak.
„Nem tartanánk kihívásnak, ha csak egy üzletben kellene kiválasztani és lefotózni a mintadarabot – mondta a főszerkesztő. – Arról már nem is beszélve, hogy ilyen minőségi darabokat valószínűleg nem is találnának…” Ezt pedig Tiszttartó Johannának, aki maga is tizenkét évet töltött a divatfotómodell-szakmában, elhihetjük.


A kötés-horgolás iránt érdeklődő kreatív olvasóknak több magazin is kínál ötleteket. A Médiamix Bt. gondozásában három lap – a Sabrina, a Diana és a Sandra – lát napvilágot 2005 óta, mindháromnak német „felmenői” vannak. A Diana több tematikus számmal jelenik meg, különválasztva a kötést, a horgolást és a filéhorgolást. A modellek leírása a legkényesebb pontja a lapoknak, tudtuk meg De Boer Szilviától, a Médiamix Bt. cégvezetőjétől. Ezt azonban a szakfordítók segítségével megoldják, mi több, a fordítóknak a német mintadarabok készítőivel is módjukban áll konzultálni. A kiadványonként bemutatott modellek száma 18–35 között van.
Tavaly júliusban egy új hazai fejlesztésű kiadvány is napvilágot látott: az Alice. A kiadó tájékoztatása szerint 15 ezer példányban jelenik meg a magazin, lapszámonként 20-22 modellt ismertetve. A havonta standokra kerülő lap egy ötfős team munkája, a saját tervezésű modelleket maguk készítik, fotózzák, és ők adják meg hozzájuk a leírásokat is. A kötés-horgolás ötletek mellett „átváltoztatjuk” és lakáskultúra-rovat gazdagítja a tematikát. A magazin kiadói további témabővítést is terveznek, de nem „egyéb kreatívval”, hanem szabás-varrás rovatot indítanak a jövőben – tudtuk meg Kovács Csaba főszerkesztőtől. A bemutatott modellek leírását nem mellékletként, hanem a lap második felében adják közre. A magazin kiadója Sárközi Kata, aki a Fürge Ujjak korábbi főszerkesztője volt.

100 GB mobilnet féláron a Telenortól a 26 év alattiaknak

7 órája

A Telenor a fiataloknak szóló YES! ajánlatával fél áron, mindössze 2500 forintért teszi elérhetővé a Telenor Blue+ havidíjas tarifákhoz megvásárolható 100 gigabájtos havi adatcsomagját a 26 év alatti ügyfelek számára.

Megérkezett a zöld KITKAT

7 órája

Számos európai ország után már nálunk is elérhető a japán fogyasztók egyik kedvenc csokoládéja, a Matcha teás zöld KITKAT. A Nestlé újdonsága a Távol-Kelet népszerű ízeit kombinálja az ikonikus ropogós ízvilággal.

A Kométa a Próbakővel folytatja

9 órája

A világszínvonalú termékeiről ismert Kométa sajtókapcsolati PR tendert írt ki a közelmúltban, a meghívottak köre nem volt nyilvános.

Digitálisan generált katarzis

10 órája

Generálhat-e mesterséges intelligencia újabb portrét a mosolygó Mona Lisáról? Vagy inkább azt kéne kérdezni: lehetséges, hogy korunk legnagyobb művésze épp az az ember, aki ezt az intelligenciát megalkotja?

Itt a legnépszerűbb desszertek listája

10 órája

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszert.

Ganxta Zolee meseautózik

11 órája

Hamarosan új oldaláról mutatkozik be a hazai közönség egyik kedvenc énekese, Ganxta Zolee.

Fel kell pörgetni a vállalaton belüli mobilitást

1 napja

A folyamatos tanulás erősítése, a pénzbeli és nem pénzbeli ösztönző elemek továbbfejlesztése, a HR-t támogató digitális technológiák alkalmazása, a vállalaton belüli mobilitás fokozása.