2009. 5-6. szám | Komment

10 kérdés Kovács Tiborhoz

Az utóbbi hetek hazai és külföldi történéseit Kovács Tibor, a Népszabadság Zrt.  elnök-vezérigazgatója kommentálja.

1    A Magyar Reklámszövetség nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint a sajtó 2,4 százalékkal, az internet mintegy 44 százalékkal növelte nettó hirdetési bevételeit 2008-ban. A Népszabadság már multimédiás tartalomszolgáltatóként definiálja önmagát. Hol tart az átmenet az első csoportból a másodikba?
Elindultunk ezen az úton. A ­lap­piacon belül persze nagy a szórás, a magazinok jobban teljesítenek, a napilapok kevésbé. A Népszabadság lap hirdetési bevétele elég stabil, bár évek óta megfigyelhető lassú erózióval. Az internetes bevételeink gyorsan emelkednek, a tavalyi rekordnövekedés után idén az első negyedévben megdupláztuk a bevételünket, éves szinten nyolcvanszázalékos gyarapodással számolunk. A Népszabadság Online megújult, látogatottsága nő, és ezt a piac is honorálja. Jól működik az integrált szerkesztőség is, ennek köszönhetően folyamatosan új, komoly tartalmak jelennek meg a NOL-on, egyre gyakrabban frissülünk a nagy hírportáloknál gyorsabban.
Nemcsak a bevételek szempontjából, hanem a hírfogyasztók elérése terén is nagyot léptünk előre. A kiugró növekedés abból fakad, hogy éltünk az interaktivitás lehetőségeivel. A média egyik feladata a közösség formálása, miközben a szerkesztők inputokat kapnak a fogyasztóktól. A NOL Tv-ben megjelentek a mozgóképek és az interaktív grafikák. Még keressük az utunkat, de az IPTV és a digitalizáció is át fogja írni ezt a képet.

2    Milyen lesz az élet a Mátrixban?
Azon dolgozunk, hogy amilyen szerepet játszott a Népszabadság a 20. században, olyan helyet vívjon ki magának a 21. század digitális világában is: minőség, megbízhatóság, vállalható vélemények közlése jellemezze.
Jó ideje uralkodik az a szemlélet, hogy a fogyasztók mondják meg, milyen legyen a média. A most elindult Hírmátrix arról ad képet, mi érdekli leginkább a felhasználókat. Ez a visszajelzés támpontot nyújt a szerkesztőknek, hisz megmutatja, mely tartalmak keltették föl leginkább a látogatók figyelmét, és ­melyeket kell tovább gördíteni. A szerkesztők, illetve a fogyasztók vezérelte médiára azonos hangsúlyt kell fektetni. Távlatilag a Hírmátrix nemcsak a NOL anyagait, hanem a másutt közölt tartalmakat is meg fogja jeleníteni.

3    A megújuláshoz segítséget nyújthat a környezetváltozás is. Szeretne új irodába költözni?
Nemrég kialakítottuk az új szerkesztőségi teret, amely korszerű newsroomként funkcionálva megfelelő környezetet biztosít az előbb említett integrált szerkesztőségi munkához. Ez egyelőre elég. Szándékunkban állt költözni, de amíg van saját tulajdonunk, ésszerűtlen lenne bérelt irodába menni. A Ringier-vel való összeköltözés egyelőre nem hozott volna elegendő előnyt. Ha az ingatlanpiac helyre áll, és jó áron el tudjuk adni a jelenlegi irodaházunkat, ismét napirendre kerülhet ez a kérdés.

4    Magyarország öt éve lépett be az Európai Unióba. Ilyennek képzelte akkor az évfordulót?
Nem. Sem Magyarország, sem az Európai Unió jövőjét nem így képzeltem. Máig nem derült ki, hogy nemzetek uniója lesz, vagy egy nemzetközi unió. Sok minden megváltozott, de legalább annyi az elmaradt lépés, intézkedés. Az EU közössége nem döntötte el, milyen mértékű lesz az integráció. Sajnos hagytuk szétverni a visegrádi négyek együttműködését. Sokkal több a tag, hangunk nem hallatszik eléggé, érdekérvényesítő képességünk csökkent. A tőke beáramlása nem növekedett, kereskedelmi kiszolgáltatottságunk viszont igen. Az egész világot érintő globális válságban az EU nem volt képes megvédeni magát. A protekcionizmus remélhetőleg nem jelenik meg az országok szintjén. Az uniós védelem hatékonyabb tud lenni, mint a nemzeti megoldások. Nem élünk jobban, mint öt éve, de sok területen előreléptünk, több a vállalkozás, bár azok egy része ígéretesből kérdőjelessé vált.

5    A csatlakozás évfordulójára csomagot is kaptunk, Bajnai Gordontól. Kell csodálkoznunk, míg bontogatjuk?
A saját vállalatomon is érzem a hatását, és olyan ez az egész, mint egy fordított matrjoskababa: a kisebb figurákból kerülnek elő az egyre nagyobbak. Ami a csomagból látszik, az védekezési reakciók sorozata. Nemzetgazdasági döntések születnek, de nem tudom, van-e most már elegendő időnk arra – amire egyébként volt vagy lehetett volna –, hogy végiggondoljuk, milyen országban szeretnénk élni. Nem volna jó, ha Magyarország az esetlegességek országa lenne.

6    A kulturális járulékot eltörölhetik, de veszélyben az eva, az ekho, és ki tudja, mi változik az adórendszerben. Mi várhat a médiára?
A kormányzatnak el kell döntenie, hogy a média mennyire gazdasági és mennyire társadalmi szereplő. Az emberek informálásáért vagyunk felelősek, és a politika is szereti eljuttatni az üzeneteit az állampolgárokhoz a médián ­ke­resztül. Ha a médiát a gazdaság részé­­nek tekintik, számolni kell annak multi­plikátorhatásával is, a médiában elköltött összegek öt-hatszoros hatást generálnak a gazdaság egyéb területein.
A kormányzatnak fel kell mérnie, hogy tisztán vállalkozói alapon megvalósítható-e ez a funkció, vagy bizonyos eszközökkel (kedvezményes áfa, ekho stb.) érdemes támogatni, mert az másutt megtérül.
A kulturális járulék egyszerre teher és a gondolat szabadságát garantáló lehetőség. Rengeteg kulturális termék nem működtethető gazdaságosan, piaci alapon. Más kérdés, hogy mennyire hatékony a kultúra finanszírozására befizetett járulék felhasználása, véleményem szerint ugyanis öt-hat százaléknál többet nem lenne szabad a rendszer fenntartására fordítani.
Talán a médiaszereplők maguk is képesek lennének ezt az alapot működtetni, nem csak a pénzt tenni bele. Ez megérne egy vitát. A kulturális járulék esetleges eltörlése pedig könnyítené a média terheit.

7    Londonban, a G20 tanácskozásán újabb nagyszabású gazdaságélénkítő lépésekről döntöttek. Ön szerint pénzügyi-gazdasági válság van, amelyből előbb-utóbb kilábalunk, vagy véget ért a „fenntartható fejlődés”, és globális méretekben újra kell gondolni a világot?
Válság, amelynek vége lesz, de készül egy nagyobb változás. A magyar politikai elit nem döntötte el, milyen a viszonya a tőkéhez, a munkához, a természeti javakhoz, a globális folyamatokhoz. Vannak kisebb viták itthon és nemzetközi szinten, miközben már nem is a holnapot, a mát éljük fel. Óriási aránytalanságokat találunk egyes térségek, kontinensek között. Fenntartható fejlődés? Azt hiszem, inkább a fenn nem tartható fejlődés miatt kellene elgondolkozni.

8    Sok területen vannak súlyos gondok, de azért van, ahonnan már nincs lejjebb. Ilyen például a metróalagút, a túszul ejtett fúrópajzsokkal. El tud képzelni egy tiszta, dugómentes, élhető Budapestet?
Sok furcsaság zajlik nálunk. Úgy emlékszem, a hajdani eocénprogramban valami hasonló történt, a Pécs környéki, el sem indított bányákban is lent maradtak a fúrópajzsok… Nálunk valamiért a Combino sem akar úgy működni, mint másutt, a vadonatúj sínpályán meg összeakadnak a villamosok tükrei. Bár ami a dugókat illeti, mintha idén tavasszal jobban lehetne közlekedni, mint korábban. És egyre többen járnak biciklivel. Biztos vagyok benne, hogy lesz tiszta, élhető Budapest. Csak azt nem tudom, én megérem-e…

9    Egy napilap olvasását a legtöbben az utolsó oldalon, a sportnál szokták elkezdeni. Segíthet e szép hagyomány ápolásában Talmácsi, a BL-döntős Győr vagy a Puskás Öcsi óta leghíresebb magyar „sportember”, Overdose?
Hadd jegyezzem meg, Overdose-ról a Népszabadság írt elsőként a magyar sajtóban. Büszke vagyok arra, hogy először mi kaptuk föl a fejünket erre a fantasztikus képességű versenylóra. Visszatérve a kérdéshez, nehéz időkben, ha nem jut egyszerre kenyér és cirkusz, általában a cirkusz marad. De ne becsüljük le az egyéni teljesítmények jelentőségét, amelyek a közösség összetartozását képesek szimbolizálni. Az ország ki van éhezve a sikerekre. Remek érzés harmincezer ember között ülni egy stadionban, és átérezni, hogy mi győztünk.
A sportesemények egy komoly lap számára is fontosak, színesebbé, izgalmasabbá, vidámabbá teszik. Emlékszem, amikor a franciák 1984-ben megnyerték a labdarúgó-Eb-t, a L’Équipe másnapi számából ötször annyit adtak el. Ha Magyarország egyszer legalább csoportelső lehetne, az a mi eladásainkon is sokat javítana.

10    Mi volt az az esemény, ami az utóbbi hetekben leginkább jókedvre derítette?
A legutóbbi hétvégén a feleségemmel, fiaimmal együtt kirándultunk a közeli hegyekben, és ilyenkor az ember „helyre teszi magát” a világban. Az első napsütés, az ébredő természet és az, hogy kiszabadultunk a városból, csak mi voltunk az erdőben, a régi gondtalan időket idézte.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2020. február 20.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.