2009. 5-6. szám | Marketing

Az év legsikeresebb promóciója 2008

Díjátadó

Mikor az FMCG tágabb szakmai körei – kereskedők, gyártók, ­szolgáltatók, piackutatók, média – összegyűlnek, gyakran felvetődik: vajon mi lesz a szezon, az év promóciója? Ki rukkol elő valami újjal, szokatlannal, érdekessel? A kérdések eddig ­meg­vála­szolatlanok maradtak, hiszen a napi munkán kívül eső területekről már csak elfoglalt magánemberként szerezhetnek némi benyomást a szakemberek. Ezért is jelentett hiánypótló és nagy érdeklődésre számot tartó eseményt a Trade Magazin szervezésében megrendezett Az év legsikeresebb promóciója verseny és a hozzá kapcsolódó díjátadó ünnepség.

K. I.   |   szerk@lapkiadas.hu

A rangos seregszemlére április 16-án a Novotel Budapest Congress Hotelbe hívták a pályázókat és az érdeklődőket. Az összegyűlt közel száz főt már az előtérben, a frissítők mellett, több szakmai kiállító (Bemis, Branaldi, Mekkora Print, P.O.S. Almási) beszélgetésre csábító kihelyezése fogadta.
A hagyományteremtő eseményt Hermann Zsuzsanna, a Trade Magazin főszerkesztője nyitotta meg. Ismertette a versenykiírás és a megmérettetés részleteit. A sikerességről a kereskedelmi láncok képviselői döntöttek, míg az alkalmazott promóciós eszközök hatékonyságát és a kreatív munkát szakmai zsűri bírálta el. A versenyben együtt indulhatott a legköltséghatékonyabbnak tartott promóció a legkreatívabbal vagy a legnagyobb bevételnövekedést hozóval. Élelmiszer, ital és non-food kategóriában összesen 22 pályázat érkezett.
Az eredményhirdetés előtt öt prezentációt hallgathatott meg a közönség. Elsőként Németh Krisztián, a Nielsen modellezési és elemzési vezetője az in-store kutatások területén rendelkezésre álló vizsgálati módszereket, elemzési lehetőségeket ismertette. Melisek Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója ugyanakkor valós példákon keresztül keltette életre előadásában a rideg elméletet. Többek közt bemutatta, hogyan lehet a promóciók hatékonyságát illetően – a számsorok és diagrammok sokasága mögé tekintve – trendeket és a mindennapi üzleti döntéseket befolyásoló tényezőket kiemelni.
Krencsey Viktor, a Branaldi üzletkötője azt fejtette ki, hogy számtalan papírból készült egyedi display és kihelyezési megoldás létezik, kis és nagy példányszámban egyaránt, a minipultállványoktól a gigaszigetekig. Típustermékeik mellett szívesen gondolkodnak együtt a márkagyártókkal vagy ügynökségeikkel, hogy a valódi, integrált marketing nevében a vásárlás helyén is ugyanazzal az üzenettel találkozzon a fogyasztó, mint a médiában. MacTac sokkoló címmel Sándor Attila, a Bemis Hungary ügyvezetője pedig azt bizonyította, hogy egy olyan egyszerűnek tűnő alapanyag, mint a vinil, mennyi izgalmas lehetőséget rejt magában. A csúcstechnológiával készült MacTac fólia ugyanis harci repülők és anyahajók vagy olajfúró tornyok bevonására épp úgy alkalmas, mint reklámcélokra. Képsorai igazolták, hogy bármit be tudnak csomagolni, mégpedig meghökkentő és rendkívül figyelemfelkeltő módon, a lehetőségeknek tényleg csak a kreativitás szab határt.
Az esemény névadó témájához Nevihostényi Éva, a Nielsen marketingigazgatója Az év legsikeresebb promóciója 2008 kutatásának bemutatásával tért vissza. A vizsgálat szerint a megkérdezett kereskedők egyetértettek abban, hogy a marketingtámogatás és a promóciós eszközök kombinált, minél szélesebb körű felhasználása tesz egy-egy akciót kiemelkedően sikeressé. Ilyen bőséges felvezető után a közönség felcsigázva várta a díjkiosztót, hiszen a rendezők senkinek sem árulták el a helyezéseket.
A jutalmazottak herendi emlékplakettet, Trade Magazin-kedvezménycsekket és különböző időtartamú és tartalmú wellness-ajándékutalványokat vehettek át, sőt a különdíjasoknak ötletes meglepetésajándékok is jártak.
A három kategória aranyérmesei be is mu­tathatták a nyertes pályamunkákat. Élel­miszer kategóriában a rendkívüli elisme­rést Fekete Zoltán, az Unilever ­Magyar­ország customer operation assistant managere vehette át a Főzzön 8 játszóteret! elnevezésű promócióért. Prezentá­cióján átsütött a személyes elkötelezettség ez iránt a társadalmi felelősségvállalás jellegű komplex aktivitás iránt, amelynek belső előkészítése egészen 2006-ra nyúlt vissza. Mivel Delikát ételízesítő termékük a főzéshez, ezen keresztül pedig a családokhoz kapcsolódik, adódott az ötlet, hogy a játszóterek siralmas állapotán ­javítsanak. Semmilyen hivatali vagy társadalmi erő nem jelentkezett az ügy felkarolására, pedig az EU-konformitás je­gyé­ben az elavult játszótereket hamarosan be kell zárni. Nem csoda tehát, ha sosem hallott, mesebeli nevezetű települések is – például Hernádkak, Garabonc – összefogtak a gyermekek érdekében. A közösségi erőt önkéntes, lelkes tanárok, diákvezetők, önkormányzati tagok vagy éppen a helyi pap koordinálta nagy sikerrel. Így lett 2007-ben 8 + 1, majd 2008-ban ismét 8 + 1 játszótere az országnak. A program 2009-ben tovább folytatódik.
Az ital kategória első helyezettje a Heineken Hungária Sörgyárak A Nagy Soproni Számshow elnevezésű aktivitása lett. Tóth Gergely, a vállalat group brand managere videobejátszásokkal elevenítette fel a Boros–Bochkor duó nevével fémjelzett, fergeteges hangulatú számsorsolásokat. A szakember külön kiemelte a kereskedelem elkötelezettségét, hiszen a promóció ideje alatt az üzletekben naponta kézzel kellett kiírni a nyerő számokat, amit a boltosok nagy lelkesedéssel meg is tettek.
Non-food kategóriában, amely a háztartási vegyi árukat és a kozmetikai termékeket együttesen öleli fel, a Reckitt Benckiser Magyarország Foltmentes adomány nevezetű promóciója került a dobogó csúcsára. Somlai Anna brand mananger előadásából kiderült, hogy a kampányarcként Deutsch Anita színésznőt segítségül hívó aktivitás során – a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve – több mint 27 ezer zsák ruhát gyűjtöttek össze, mostak ki és osztottak szét. Külön büszkeségük a ma is üzemelő mosoda, amely kizárólag hajléktalanokat foglalkoztat, így duplán jótékony küldetése van.
Az esemény hangulatos, ínyencségekben gazdag vacsorával és jóízű beszélgetésekkel zárult. A résztvevők már azt latolgatták, vajon mi lesz a 2009-es év promóciója, ki rukkol elő valami újjal, szokatlannal, érdekessel. Jövő áprilisban ez is kiderül.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2020. február 20.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.