2009. 5-6. szám | Eset

Csőbe húzva

Médiamókák

Véznácskára sikerült az idei április elseje ­média­tréfa-termése, s akadnak kutatók, akik a műfaj válságáról vizionálnak. Eközben azért néha még megesik, hogy maguk a szerkesztőségek is felülnek az álhíreknek.

Benedek B. Levente   |   szerk@lapkiadas.hu

„Kedves olvasóink! Az április elsején (!) kiadott »Tilos lesz részegen netezni« című cikkünk teljes egészében a képzelet szüleménye volt” – kezdte exkuzáló sorait másnap az egyik hazai portál, egyaránt bocsánatot kérve azoktól, akiket sikerrel átejtettek, de azoktól is, akiknek nem okozhattak meglepetést. Például azért, mert feltűnt nekik az az érdekes egybeesés, hogy a „megszólaltatott” német szakértő neve magyarra fordítva sávszélességet jelent. Megesik persze, hogy a „tettes” nem hagy maga után nyomot; ezért kellett például az egyik hírügynökségnek egyik anyaga után közrebocsátania a figyelmeztetést: az amerikai társcég svájci szemetesek aranytömbleletéről szóló cikke csak a jeles napnak szóló móka volt.
Az áprilisi médiatréfa története 1957-ig nyúlik vissza, ekkor ajándékozta meg ugyanis a BBC a svájci spagettirekord hírével nézőit. A ticinói tájképekhez fűzött kommentár szerint az utóbbi idők legjobb spagettitermését szüretelhetik az alpesi országban, hála az enyhe tavasznak. Majd annak rendje-módja szerint bemutatták, miként szedik kosárba nagy szakértelemmel a helyiek a hosszú szálakat. Mire a tévétársaság beismerte, hogy csak a bolondok napjához méltó hír volt az anyag, már százak hívták a szerkesztőséget, kérdéseikkel bombázva a munkatársakat – a műfaj pedig ezzel bevonult a médiatörténetbe.
De brit humorzsák agyából pattant ki az a pár évvel ezelőtti hír is, amellyel több száz embert sikerült egyszerre a tengerpart egy bizonyos pontjára csalogatni. Mégpedig azzal az ígérettel, hogy ott majd feltűnik a Titanic élethű mása. Szakértők az internet elterjedését sejtik az április elsejei tréfák mind szofisztikáltabbá válása mögött, hiszen senkinek nem tűnik fel, ha egy ismeretlen kútfőre hivatkozik a cikk. De nemcsak a források, hanem a közönség igényei is változnak: teljesen hihetőnek tűnt pár éve az az álhír, amely szerint meglelték a módszert, hogyan lehet metán helyett a környezetre sokkal kevésbé káros szén-dioxid kibocsátására bírni az indiai szent teheneket, akárcsak az a tíz ével ezelőtti orosz kacsa, miszerint az ökológai sokszínűség megteremtése érdekében tíz krokodillal gazdagították a Bajkál-tó állatvilágát.
Az idei nemzetközi termésben nemigen lelhettünk túl sok újdonságot: Nicolas Sarkozy elnököt lovas szoborral „ajándékozta meg” egy korzikai portál, a korosodó Angela Merkelt közelgő gyermekáldással hozták hírbe, míg az adóparadicsomok felszámolását követelő pénzügyminiszterét azzal „vádolták meg”, hogy ő is Svájcban optimalizálja járulékbefizetéseit.
A 188 éves brit The Guardian rajongóinak azzal az álhírrel kellett szembesülniük, hogy kedvenc újságjuk lesz az első, amely csak Twitter-formátumban jelentkezik, maximum 140 karakteres anyagokkal látva el olvasóit. Az ötlet máris vándormotívumnak bizonyult: az USA Észak-Karolina államának egyik lapja szintén azzal hökkentette meg olvasóközönségét, hogy „a nemzet első Twapere” lesz. Az Amazon.com égfelhősítési eljárást, az Expedia utazási portál Mars-túrát kínált – ez utóbbi ára 99 dollártól indult.
A médiamókák azért is lehetnek népszerűek, mert egyes szakértők szerint válságban van a saját gyártású áprilisi tréfa. Gunther Hirschfelder, a bonni egyetem kutatója úgy véli, a jelenség magyarázatát önmagunkban kell keresnünk: mind jobban félünk ugyanis a felsüléstől, ráadásul a televíziók humoros műsoraiból kész megoldásokat kapunk, így tornáztatás híján megfakul kreativitásunk. A szakember úgy tartja, azért van remény, hiszen a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél mélyebb a válság, annál jobban elharapóznak a viccek. Más kérdés, hogy megállapítása szerint a mindenkit lázba (és rekeszizomrángásba) hozó mókák kora leáldozott: olyannyira nivellálódtak a nyugati társadalmak, hogy ma már nem mondhatjuk el, amit fél évszázada. Vagyis hogy ugyanazon nevet a kormányfő, mint az utcaseprő.

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

23 órája

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

1 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

1 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.