2009. 5-6. szám | Elektronikus média

Ha nincs garancia, nincs rádióhálózat sem

Az Advertumnak még az ORTT-vel is egyezségre kell jutnia

Ellentmondásos információk keringtek a nyíregyházi Advertum Kft. 5,2 milliárd forintos hitele körül, amelyből a cég országos rádióhálózatot építene. A feltételes mód érvényes: ha lesz ­kormánygarancia, akkor lesz hálózat is, ha nem lesz kezességvállalás, akkor hálózat, hitelfelvétel sem lesz. Az Advertum a végleges kormánydöntésre vár.

Raffai Ferenc   |   szerk@lapkiadas.hu

Közel egy éve figyelemre méltó megállapodás köttetett a Magyar Köztársaság kormánya és a nyíregyházi székhelyű Advertum Kft. között. Hogy pontosan idézzünk a Magyar Közlönyben megjelent 1031/2008. (V. 20.) számú kormányhatározatból: a kormány „a labdarúgás szervezetrendszere műszaki, technikai és infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében egyedi állami kezességet vállal az Advertum (…) által felvételre kerülő 5,2 milliárd forint hitel tőkeösszegének visszafizetéséért, (…) a kezességvállalás feltételeként szabja, hogy a) a hitel futamideje legfeljebb 15 év, b) a hitelösszegből 3,1 milliárd forintot a Profi Liga Kft.-nek az állami kezességvállalás mellett kibocsátott, hivatásos labdarúgás-fejlesztési kötvény névértékének visszafizetéséből eredő, a Magyar Állammal szemben fennálló tartozása rendezésére kell fordítani, c) a hitelösszegből 2,1 milliárd forintot országos elérésű médiarendszer kiépítésére és működtetésére kell fordítani”.
Lapunkat az érdekelte, hogyan is áll az a bizonyos médiarendszer-kiépítés, hiszen számtalan információ jelent meg a sajtóban erről. Többek között az, hogy az Advertum a projekt keretében megvett néhány megyeszékhelyi rádiót, az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) ugyanakkor megszüntette a korábban a médiacéghez tartozó, most az MTC-Jonathán Rádió Kft. által üzemeltetett miskolci, debreceni és nyíregyházi Gold FM adók műsor-szolgáltatási jogosultságát
a felhalmozott koncessziósdíj-tartozás miatt. Azt is olvasni lehetett ráadásul, hogy a kormány visszavonta a kezességvállalását. Finoman fogalmazva is elég kusza az ügy. (Mindehhez hozzátartozik még, hogy a Profi Liga Kft.-tulajdonos Magyar Hivatásos Labdarúgóligával az Advertum már megegyezett a 3,1 milliárdos tartozása kiegyenlítéséről, továbbá 2009. július elsejétől a cég megkapta valamennyi első osztályú csapat stadionjában öt-öt reklámtábla értékesítési jogát. Tehát már azon tüsténkedik, hogy a hitel összegét mihamarabb „kitermelje”.)

Kivárnak
„Az igaz, hogy a garancia visszavonását még miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, amivel a pénzügyminisztérium nem értett egyet, viszont azóta nem ő az első ember a kormányban, tehát a kezességvállalás él – szögezte le Klausmann Viktor, az Advertum Kft. szóvivője. – Most arra várunk, hogy kiderüljön, Bajnai Gordon, az új kormányfő és a szaktárca új vezetője mit akar tenni az ügyben.” (A beszél­getés még a parlamenti beiktatás előtt, ­április 6-án zajlott – a szerk.)
Mint azt a szóvivő elárulta, az eredeti elképzelés szerint az egyik külföldi kereskedelmi banktól felvenni tervezett 3,1 milliárd forint az Advertum érintése nélkül szinte egyből az adóhivatalhoz kerülne, míg a 2,1 milliárdos Magyar Fejlesztési Bank-kölcsön több részletben érkezne a cég számlájára, és ennek felhasználását, illetve a részletfizetést a pénzintézet biztosa felügyelné.
„Egyelőre megállt minden a kormányváltás miatt. Az 5,2 milliárdból még egyetlen forint sem jelent meg az Advertumnál, viszont több százmilliót költöttünk, például a hitelkérelmekre, a rádióvásárlásokra. Mindenesetre nagyon rossz üzenet lenne a külföldi pénzügyi szektor számára a garancia visszavonása, ezt követően ugyanis joggal feltételezhetné, hogy akár a magyar államkötvényekre vonatkozó kezességet is bármikor felmondhatják. Mi azt szeretnénk, hogy a magyar labdarúgás adóssága megszűnjön, és ehhez kapcsolódva a médiarendszer révén munkahelyeket teremtsünk” – mondta a szóvivő.
Azt Klausmann Viktor nem titkolta, hogy a futball, illetve saját csapatuk, a Nyíregyháza Spartacus FC megsegítése érdekében találták ki az országos rádióhálózat kiépítését, amely a sportág rádiós közvetítési és marketingjogainak mozgatásán, értékesítésén alapul. A szóvivő megfogalmazása szerint a hálózatban jelenleg kettő plusz három csatorna szerepel (az egri Rádió 7 és a Gold FM Tatabánya, valamint a már említett debreceni, miskolci és nyíregyházi Gold FM), a távlati cél pedig az, hogy az élvonalbeli fociklubokkal rendelkező megyeszékhelyeken is legyen egy-egy rádióállomásuk.

Rádiók függőben
A teljes képhez az még hozzátartozik, hogy az MTC-Jonathán Kft. felszámolás alatt áll, a korábban az Advertum tulajdonában lévő, majd a Jonathánnak – a médiatörvénybe ütköző összeférhetetlenség miatt – eladott három Gold FM sugárzási engedélyét az ORTT felmondta, sőt a Nemzeti Hírközlési Hatóság a debreceni adó berendezését és antennacsatlakozóját le is pecsételte, így a hajdúsági rádió csak az interneten keresztül hallható.
Az Advertum tulajdonosai a Jonathán nevében egyezséget ajánlottak az ORTT-nek a három kelet-magyarországi állomásra, vagyis megfizetnék tetemes tartozását, ha az MTC-Jonathán Kft. visszakapná a debreceni, miskolci és nyíregyházi műsor-szolgáltatási jogosultságát.
„Hadd hangsúlyozzam, hogy a Jona­thán tulajdonjogilag tőlünk független, tulajdonosaink mégis átvállalnák az adósságát, mert hisznek az üzleti konstrukció és a befektetés sikerében. De ezt az ajánlatot a médiahatóság első körben nem fogadta el – jegyezte meg Klausmann Viktor. – Az egyeztetést azonban továbbra is napirenden tartjuk, mert nem hiszem, hogy egy állami hatóság érdeke az volna, hogy a három adó megszüntetésével egyben tízmillióktól is elessen, és a gazdasági válság közepette több tucat munkahelyet megszüntessen. Ha mégsem kapjuk meg a kezességvállalást, akkor ugrik az egész ügylet, nem rendeződik a magyar futball évek óta húzódó adóssága, és nem lesz rádióhálózat sem! A pénzügyi válság előbb-utóbb elmúlik, mi pedig tizenöt évre szerződtünk. ­Ez­alatt a sportág idehaza bőven olyan állapotú lesz, amire büszkék lehetünk majd, és a befektetett milliárdok is minden számítás szerint megtérülnének.”


Nincs hivatalos válasz
A Lapkiadás és Médiapiac természetesen megkereste az ügy állami „gazdáját”, a pénzügyminisztériumot, hogy megtudja hivatalos álláspontját. Több héten át tartó telefonálgatás és e-mail váltás után sem érkezett azonban válasz az alábbi kérdésekre:
– Egyes megjelent hírek szerint a Pénzügyminisztérium mégsem vállalt garanciát az 5,2 milliárdos hitelre. Igaz-e ez?
– Ha igaz, miért nem vállalt? Egyúttal: tavaly mégis miért döntött a kezesség ­mellett?
– Mi volt fontosabb szempont az ügyletben: a futballklubok adósságának rendezése vagy az országos rádióhálózat kiépítése? Ha utóbbi, akkor az államnak miért fontos egy magántulajdonú rádióhálózat létrejötte, támogatása?
Hivatalos reagálás híján feltehetően a márciusi kormányszóvivői információ van érvényben, miszerint Veres János akkori szakminiszter kezdeményezte a kabinetnél a kezességvállalás megszüntetését. Úgy tudjuk, a kormány- és miniszterváltás miatt sok más egyéb ügyhöz hasonlóan a döntést ebben is elnapolták.
Az utolsó kérdésre azonban részben sikerült választ találni egy, a pénzügyminisztérium honlapján fellelhető rövid, 2008-as közleményben: „Azért, (…) hogy ne kelljen a magyar futball meghatározó klubjait felszámolni, született a kormány döntése a kezességvállalásról, és tette lehetővé az Advertum Kft. számára, hogy visszafizesse a korábbi tartozást. Amennyiben ez nem történik meg, az APEH végigvitte volna a végrehajtást az adósoknál, és nem lehetett volna megrendezni az I. és II. osztályú labdarúgó-bajnokságot.”

Dexter Fletcher újból megrendezi Az Angyalt

2 órája

A Rocketman és a Bohém rapszódia rendezője, Dexter Fletcher újra filmet forgat a hatvanas évek népszerű tévésorozata, Az Angyal nyomán - osztotta meg értesülését kedden a Variety.com

670 millióra bírságolták a Telekomot

4 órája

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Telekom megtévesztette a fogyasztókat 0 Ft-os vagy kedvezményes készülékárakat reklámozó kampányaival - írják a közleményükben.

Változatlan bevételre számít az idén a Magyar Telekom

5 órája

Nagyjából változatlan árbevételre számít a Magyar Telekom idén és jövőre - mondta Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese a cég éves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Pély Barna: a legfontosabb zsűri a közönség

6 órája

Pély Barna szerint a legfontosabb zsűri a közönség A Dal 2020-ban, ezért jó döntés volt, hogy átalakították a műsor pontozási rendszerét, amelyben a nézők a korábbinál nagyobb szerepet kapnak - írja az MTI.

Korhatáros lesz a Mulan

8 órája

A Mulan lesz a Disney élőszereplős remake-jei közül az első, amelyet korhatáros besorolással játszanak majd a mozik.

Adóztatnák a Google-t a spanyolok

9 órája

Technológiai nagyvállalatok meghatározott digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló javaslatot fogadott el a spanyol kormány keddi ülésén Madridban - írja az MTI.

Az újrahasznosítást támogatja a Coca Cola

1 napja

Egyedi kupakokkal támogatja a Coca Cola az üdítőital-csomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését, visszaválthatóságát célzó kormányzati kezdeményezést.

Új autóbuszokat vett a Volán

1 napja

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 29 új, emelt padlós, szóló autóbusz áll forgalomba nyár végéig - írta az MTI.

Díjat kapott a Huawei

1 napja

Kiemelkedő munkáltatói tevékenységéért díjazta a Top Employer Institute a Huawei Technologiest.

Sophia Loren is a Netflixhez igazol

1 napja

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait - írja az MTI.