2009. 5-6. szám | Eset

Hatalmas választék, csökkenő árak

A digitális fotózás túlkínálatot hozott magával

A minőségi illusztrációra vágyó képszerkesztők az internetnek köszönhetően ma már jószerivel végtelen kínálatból válogathatnak. Persze nem mindegy, mit honnan és milyen áron lehet megvásárolni. Körülnéztünk néhány fotóügynökség háza táján.

Váradi Piroska   |   szerk@lapkiadas.hu

MTI – a legrégibb „A Magyar Távirati Iroda a világ egyik legrégibb hírügynöksége, 1881 óta működik. Bár feladata alapvetően az események dokumentálása, külön figyelmet fordít az ország mindenkori életének képi megörökítésére” – mondta lapunknak Manek Attila, az MTI fotószerkesztőségének vezetője, amely részleg naponta 250-300 friss sajtófotót kínál ügyfeleinek. Ennek mintegy 65-70 százaléka belföldi, míg 30-35 százaléka külhoni vonatkozású. A külföldi képek forrása döntően két ügynökség, az Associated Press (AP) és a European Pressphoto Agency (EPA).
„Nemcsak vásárolunk a külföldi partnereinktől, hanem a világ számottevő képügynökségeinek mi is kínálunk fotókat. A belföldi vonatkozású felvételek jelentős részét az MTI saját fotóriporterei készítik. Ezenkívül rendszeresen dolgozunk úgynevezett stringerekkel, és egyedi megállapodások alapján is veszünk képeket. Az MTI nyitott a citizen journalism forrású fotók felhasználására. Erre jó példa a http://fotobank.mti.hu-ról elérhető »Van egy hírfotóm az MTI számára« aloldal” – tette hozzá a Manek Attila.
Az értékesítés nagyon megváltozott az idők során. Az ötvenes–hatvanas években motorkerékpáros és gépkocsis futárjáratok egy erre a célra rendszeresített óriási bőrtáskában szállították az MTI-fotók „napi kiadását”, amellyel egyenként felkeresték a szerkesztőségeket, és ajánlották az MTI saját riporterei által készített eseményfotókat, valamint a külföldi ­hírügynökségektől származó képek másolatait. Ma már a hírügynökség szerverén és internetes fotóbankrendszerén keresztül lehet a képekhez hozzájutni. Az MTI teljes fotóarchívuma mintegy 13 millió negatívot tartalmaz, a digitalizált adatbázis pedig már több mint egymillió fényképet kínál. Az ár megállapodás kérdése, de leginkább a felvétel készítésének időpontja határozza meg. A legrégebbi képek a legdrágábbak.

Europress – az első konkurens Az Europress Fotóügynökség 1991-ben alakult. Kezdetben a világ vezető ügynökségének, a Getty Imagesnek a kizárólagos magyar­országi forgalmazói voltak. Sajtófotók esetében szintén a legnagyobbakkal dolgoztak – tudtuk meg Jóri-Kraviánszky ­Júliától, az Axel Springer Magyarország Kft. Europress Fotóügynökségének főszerkesztőjétől.
Hazai tartalommal 2004 óta foglalkoznak. Egyrészt az anyakiadó, az Axel Springer fotósainak anyaga, másrészt szerződéses fényképészek, illetve magyar ügynökségek (például DFP, Theater) fotói kerülnek adatbázisukba. Jelenleg 50-60 ezer fény- és mozgókép jogdíját értékesítik, ebből 8-10 százalék a belföldi tartalom aránya. A stockfotóválasztékot kétheti-havi rendszerességgel frissítik, ilyenkor néhány ezer új képpel gazdagodik az állomány. A sajtófotók köre naponta nagyjából három-négyezer felvétellel bővül, emellett footage- és audioanyagokat is kínálnak ügyfeleiknek. „Az egyik legkomolyabb kihívás a fotók tárolása – mondta Jóri-Kraviánszky Júlia. – Egy-egy kép tömörített mérete 2-3 MB körül van, a jelenlegi adatbázisunkban körülbelül húszmillió fotó szerepel.”
Az ezredfordulóig kizárólag diapozitívokon kapták a felvételeket, így van egy kétmilliós diaarchívumuk is, amelyet ma már igen ritkán használnak. Az árak sokféle szempont alapján alakulnak. A hagyományos jogdíjas fényképek (ide tartoznak a sajtófotók is) árait a felhasználás paraméterei alapján állapítják meg. A royalty free termékek esetében az ár csak attól függ, hogy milyen méretben rendeli meg ügyfelük a képet (kicsi, webes mérettől egészen akár 300 MB-osig is lehetséges), azt bármilyen célra korlátlanul veheti igénybe a vásárlást követően. Igaz, ilyenkor előfordulhat, hogy különböző cégek párhuzamosan használják ugyanazt a fotót.
Előfizetéses lehetőségeket is kínálnak, teljes hozzáféréssel és akár korlátlan képletöltéssel. Ez a legrugalmasabb vásárlási modell, egy-egy felvétel ára pedig akár száz forint alá is csökkenhet. A verseny jelenleg elsősorban a közepes és annál gyengébb minőségű fotók piacán a legerősebb – tudtuk meg Jóri-Kraviánszky Júliától. Ezek azok a tartalmak, amelyeket a felhasználók a microstock weboldalakról ötszáz–ezer forintos áron meg tudnak vásárolni.

Profimedia – új érkező A Profimedia-cégcsoport nemcsak képügynökségi funkciót lát el, hanem szoftverfejlesztési tevékenységgel is foglalkozik. Korábban az egyik meghatározó itthoni lapkiadó is a Profimedia által kifejlesztett programot vette át. A magyar piacon szerzett tapasztalatok inspirálták a társaságot, hogy két éve irodát nyissanak hazánkban is – tudtuk meg Pavel Krejčíktől, a Profimedia ügyvezető igazgatójától, aki elmondta, széles, kiváló minőségű kínálatuknak és erős technológiai hátterüknek köszönhetően gyorsan a vezető képügynökségek közé kerültek Magyarországon. „Aktuális ajánlatunk – több mint 12 millió kép – 95 százalékát beszállítóink fotói, míg a fennmaradó 5 százalékot saját készítésű felvételek teszik ki” – árulta el Pavel Krejčík.
„Ha a képválaszték frissítéséről, bővítéséről beszélünk, két kategóriát különböztetünk meg, a kreatív (stockként is emlegetett) és az editorial fotókat. Az előbbieket általában különböző témájú cikkek illusztrálásához használják (egészséges életmód, szórakozás, női témák stb.), az utóbbiak pedig a való élet eseményeit közvetítik (például »vörösszőnyeges« események, paparazzoképek, hírek, sport). Az editorial fotók folyamatosan, napi szinten több ezer felvétellel frissülnek, a kreatív képek kínálata ritkábban bővül, de jelentősen nagyobb mennyiségű anyaggal” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. A képeket természetesen digitális formában tárolják, az ügyfél egyetlen kattintással letöltheti a kiválasztott fotót. Ez eléggé költséges az ügynökségnek, de teljes kontrolt jelent a rendszer felett, rögtön képes reagálni, és azonnal ki tudja szolgálni a vásárló igényeit.
Az értékesítés során a Profimedia különbséget tesz a kreatív és az editorial képek között. Exkluzív kategóriába tartoznak a kivételesen jó minőségű kreatív fotók, illetve az egyedülálló paparazzofelvételek. A felhasználás módja is befolyásolja a végső árat. Magazinokban, újságokban való megjelenéskor az árak kedvezőbbek, mint reklámcélú esetén.

Red Dot – a képviseleti ügynökség
A Red Dotot 2001-ben alapította két üzletember. Egyikük, a svéd Daniel Jonsson ma is a cég ügyvezetője. Jelenleg a régió kilenc országában vannak jelen, feladataikat egy budapesti és egy új zágrábi irodából látják el. „Editorialpartnereink összesen átlag ötezer képet küldenek naponta, míg stockpartnereinktől általában havonta egyszer kapunk új fotókat változó mennyiségben – tájékoztatta lapunkat az ügyvezető. – Közel ötmillió felvételt tárolunk saját rendszerünkben, számos partner képeit viszont azok weboldaláról érik el ügyfeleink.” Áraikat vásárlóik igényeinek megfelelően dolgozzák ki: csomag- és online árazást, sávos kedvezményeket, promóciókat, valamint egyéb megoldásokat ajánlanak. A felhasználástól függően jogdíjas fotóik ára ezer és több százezer forint között lehet.
A jogdíjas és az editorial képeket mindig a lehető legnagyobb felbontásban küldik el az ügyfeleiknek, hiszen árazásukat az határozza meg, milyen célra veszik igénybe őket, ellentétben a royalty free fotókkal, amelyeknél a fájlméret alapján partnereik által szabott, fix árazást alkalmaznak. Az egyedi képeken felül számos stockpartnerük ajánl royalty free CD-ket, melyeken 50–100 tematikusan válogatott felvétel van, így a képenkénti ár igen alacsony lehet.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ

2020. február 13.

A szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Németh Ottó távozik a Henkeltől

2020. február 13.

Új igazgatót neveztek ki a Henkel magyarországi Beauty Care üzletág lakossági területének irányítására. Szak Zsuzsanna 2020. február 1-től tölti be a pozíciót.

A fiatalok a legmotiváltabb munkavállalók

2020. február 13.

A Monster állásportál és a TNS intézet tanulmányában több, mint 2000, különböző generációkat képviselő embert kérdeztek arról, hogy mi az, ami a munkával kapcsolatban fontos számukra.

Az IGN Hungary az Atmediával szerződött

2020. február 12.

Az amerikai alapítású videó játékokra és szórakoztatófilmek híreire, tesztjeire szakosodott weboldal magyar verziójának, az IGN.hu reklámértékesítésével bővült a multimédiás kereskedőház online portfóliója.