2009. 5-6. szám | Editorial

Sanghaj, L’Aquila, Budapest

Valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekel, mégis elárulom, hogy tavaly májusban üzleti ügyben Sanghajban jártam. Egy napos hétfő ­regge­len érkeztem. A tizenkét órányi repülés után egész délelőtt kó­vályogtam az álmosságtól, végül kora délután elnyomott az álom. Ébredés után mindjárt a CNN műsorára kapcsoltam, ahol rettenetes képsorokat láttam: Kína középső részét szörnyű földrengés rázta meg, egész városok dőltek romba, emberek tízezrei lelték halálukat a kártyavárként összeomló épületek alatt. A földrengést Sanghajban is érezték.
Legalábbis azok, akik ébren voltak. Én speciel mélyen aludtam a Sofitel Pudong tizennyolcadik emeletén.
Az idén hazánkhoz sokkal közelebb rengett a föld, Olaszország középső részén tett földönfutóvá sok ezer embert. A rombolás képei után jöttek a hírek a csodás túlélésekről. Egy kilencvennyolc éves nénike például két napig üldögélt eltemetve háza romjai alatt, és – jobb híján – kötéssel, horgolással múlatta az időt. Hiszen jó lesz az a terítő vagy pulóver, ha esetleg kijut a romok alól.
Vajon hogyan élhetők túl a nagy kataklizmák? Ha valaki ágyastól zuhan tizennyolc emeletet, aztán ráesik a fölötte lévő harminc szint, annak aligha lesz módja kiérlelni a válságtervet. De mit tegyenek a többiek, akik nem kerültek a romok alá? Ugyanis minden katasztrófa közös jellemzője, hogy a túlélők többen vannak, mint az áldozatok.
Az, ami a világgazdaságban történt-történik néhány hónapja, sokakat tölt el aggodalommal, és nem is alaptalanul. A válság a világ valamennyi országát érinti, ha nem is mindegyiket azonos mértékben. Nálunk például most hozza meg végső gyümölcseit az orvosi értelemben minden bizonnyal épelméjű M. Péter korszakos víziója, a hitelekből finanszírozott jóléti rendszerváltás.
Azt már elég régóta tudjuk, hogy cégek sora a marketingköltségek visszafogásával szokott reagálni a piaci nehézségekre. Azt is tudjuk, hogy a takarékosságnak ez a fajtája már középtávon is önveszélyes, hosszú távon pedig öngyilkos eljárás. Keressük meg és mutassuk be a hatékony kommunikáció jó példáit, a sikeres újításokat, a nyerő taktikákat, hogy a hirdető és a médiatulajdonos is jól járjon. Ahogy a vendéglős bonmot mondja: „Ha nem jön be hozzám ebédelni, mind a ketten éhen halunk.”
A földrengésnél csak egy dolog rosszabb: a földrengés utáni pánik. De kellő kitartással a legrosszabb helyzetet is a magunk javára fordíthatjuk. A tengerészek évezredek óta tudják, hogyan lehet ellenszélben vitorlázni. Vagy gondoljunk arra, ami a Brian élete című filmben elhangzott a keresztre feszítés kapcsán: addig is friss levegőn van az ember.
Én egyébként már tanulok kötni, horgolni.

Szakács László

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

1 napja

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

1 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

1 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.