2009. 5-6. szám | Editorial

Sanghaj, L’Aquila, Budapest

Valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekel, mégis elárulom, hogy tavaly májusban üzleti ügyben Sanghajban jártam. Egy napos hétfő ­regge­len érkeztem. A tizenkét órányi repülés után egész délelőtt kó­vályogtam az álmosságtól, végül kora délután elnyomott az álom. Ébredés után mindjárt a CNN műsorára kapcsoltam, ahol rettenetes képsorokat láttam: Kína középső részét szörnyű földrengés rázta meg, egész városok dőltek romba, emberek tízezrei lelték halálukat a kártyavárként összeomló épületek alatt. A földrengést Sanghajban is érezték.
Legalábbis azok, akik ébren voltak. Én speciel mélyen aludtam a Sofitel Pudong tizennyolcadik emeletén.
Az idén hazánkhoz sokkal közelebb rengett a föld, Olaszország középső részén tett földönfutóvá sok ezer embert. A rombolás képei után jöttek a hírek a csodás túlélésekről. Egy kilencvennyolc éves nénike például két napig üldögélt eltemetve háza romjai alatt, és – jobb híján – kötéssel, horgolással múlatta az időt. Hiszen jó lesz az a terítő vagy pulóver, ha esetleg kijut a romok alól.
Vajon hogyan élhetők túl a nagy kataklizmák? Ha valaki ágyastól zuhan tizennyolc emeletet, aztán ráesik a fölötte lévő harminc szint, annak aligha lesz módja kiérlelni a válságtervet. De mit tegyenek a többiek, akik nem kerültek a romok alá? Ugyanis minden katasztrófa közös jellemzője, hogy a túlélők többen vannak, mint az áldozatok.
Az, ami a világgazdaságban történt-történik néhány hónapja, sokakat tölt el aggodalommal, és nem is alaptalanul. A válság a világ valamennyi országát érinti, ha nem is mindegyiket azonos mértékben. Nálunk például most hozza meg végső gyümölcseit az orvosi értelemben minden bizonnyal épelméjű M. Péter korszakos víziója, a hitelekből finanszírozott jóléti rendszerváltás.
Azt már elég régóta tudjuk, hogy cégek sora a marketingköltségek visszafogásával szokott reagálni a piaci nehézségekre. Azt is tudjuk, hogy a takarékosságnak ez a fajtája már középtávon is önveszélyes, hosszú távon pedig öngyilkos eljárás. Keressük meg és mutassuk be a hatékony kommunikáció jó példáit, a sikeres újításokat, a nyerő taktikákat, hogy a hirdető és a médiatulajdonos is jól járjon. Ahogy a vendéglős bonmot mondja: „Ha nem jön be hozzám ebédelni, mind a ketten éhen halunk.”
A földrengésnél csak egy dolog rosszabb: a földrengés utáni pánik. De kellő kitartással a legrosszabb helyzetet is a magunk javára fordíthatjuk. A tengerészek évezredek óta tudják, hogyan lehet ellenszélben vitorlázni. Vagy gondoljunk arra, ami a Brian élete című filmben elhangzott a keresztre feszítés kapcsán: addig is friss levegőn van az ember.
Én egyébként már tanulok kötni, horgolni.

Szakács László

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ

2020. február 13.

A szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Németh Ottó távozik a Henkeltől

2020. február 13.

Új igazgatót neveztek ki a Henkel magyarországi Beauty Care üzletág lakossági területének irányítására. Szak Zsuzsanna 2020. február 1-től tölti be a pozíciót.

A fiatalok a legmotiváltabb munkavállalók

2020. február 13.

A Monster állásportál és a TNS intézet tanulmányában több, mint 2000, különböző generációkat képviselő embert kérdeztek arról, hogy mi az, ami a munkával kapcsolatban fontos számukra.

Az IGN Hungary az Atmediával szerződött

2020. február 12.

Az amerikai alapítású videó játékokra és szórakoztatófilmek híreire, tesztjeire szakosodott weboldal magyar verziójának, az IGN.hu reklámértékesítésével bővült a multimédiás kereskedőház online portfóliója.