2009. 5-6. szám | Lapkiadás

Tavaszi kuponos akciók a glossykban

Jó az olvasónak, a hirdetőnek és a lapoknak is

Tavasszal több glossy kiadója is kuponfüzetes shoppingakcióval jelentkezett. A kedvezményes vásárlási ­lehetőségekkel két legyet is ütnek egy csapásra, egyrészt a lapok felhívják magukra az olvasók figyelmét, másrészt az amúgy is tavaszra tervezett vásárlásokat nagy kedvezménnyel szervezik meg hirdető ­part­nereik bevonásával, akiknek fellendül a forgalmuk. Az ötlettel, úgy tűnik, mindenki megtalálja számítását.

Váradi Piroska   |   szerk@lapkiadas.hu

Harmadik alkalommal rendezte meg a Marquard Média Magyarország Kft. a Joy & CKM Vásárlási Láz nevű akciót március 27–29. között. A kiadó tavaly tavasszal szervezte meg az első ilyen eseményt. Az olvasói és a hirdetői jelzések alapján úgy döntöttek, hogy a Joy sikereit ezen a téren is kamatoztatni fogják. A magazin tízéves születésnapi rendezvénysorozata megfelelő alkalom volt az akció elindítására – tudtuk meg Kertesi Antal hirdetési igazgatótól. Akkor ­elsősor­ban a divatszektort vonták be, amely­nek egyébként is erős a hirdetői jelenléte a Joyban.
Idén tavasszal a glossypiac szereplői közül elsőként indították akciójukat: március utolsó hetének végére, három napra szervezték meg az eseményt. Ezúttal nemcsak a divatszegmens legjobb brandjei voltak jelen a kuponfüzetben, hanem olyan márkák is, mint a Kika, a Burger King, az ESET számítógép-biztonsági programcsomag és az Ulpius-ház Kiadó. Az olvasók 20–30 százalékos kedvezménnyel vásárolhattak összesen hatvan ismert márka termékeiből, több mint 1040 üzletben.
„Szerencsére a Marquard Média a prémiumszegmensben érdekelt, amelyet érezhetően később ér el a gazdasági válság hatása – véli Kertesi Antal –, hirdetőink zöme ebbe a körbe tartozik. Valószínű, hogy a forgalom-visszaesés is kisebb náluk. Saját elmondásuk szerint e napokon karácsonyközeli forgalmat tudnak elérni, ami megkönnyíti az akcióban részt vevők bevonását is.
A szervezés folyamán annyiban érződött csupán a gazdasági válság, hogy több ügyfél azt remélte, egy ilyen aktivitással fellendítheti majd – az amúgy néhol gyengélkedő – tavaszi forgalmat.”
E kezdeményezések nem titkoltan az érintett magazinok eladását is nagyban segítik. Ezért is nyomtatják ilyen alkalmakkor emelt példányszámban e lapokat, például a Joyt már másodjára jelentették meg a magyar piacon rekordot jelentő százezer példányban. Bár az idei végleges értékesítési adatokat még nem tudják pontosan, de például egy éve közel kilencvenezer eladott lapszámot hozott az akció. Ez 10-12 ezer értékesített pluszpéldányt jelent, árulta el a hirdetési igazgató, de az aktivitás révén a hirdetési bevételek is jelentősen megnőnek. A Vásárlási Láz főtámogatója idén az új Ford Fiesta volt, amiből az is látszik, hogy az autóforgalmazók minden kreatív lehetőséget megragadnak az eladásaik növelése érdekében.
Az akcióhoz intenzív marketingkommunikáció is társult. Rádiókampány, sajtómegjelenések, online jelenlét, valamint látványos POS- és Lapker-promóció népszerűsítette a kezdeményezést.
A Joy & CKM Vásárlási Láz kapcsán kínált együttműködési lehetőségek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy áprilisban a Joy növelni tudta hirdetési bevételét.

Glamour-napok
A vásárlási akciók úttörője, az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. április 1–5. között már nyolcadszor rendezte meg a hagyományossá vált Glamour-napokat. A magazin évente kétszer szervezi meg kuponakcióját, ősszel és tavasszal vásárolhatnak ennek keretében az olvasók kedvezményesen. Idén áprilisban a kuponfüzet-tulajdonosok 108 márka kö­zül válogathattak, több mint ezer üzletben, amelyekben 20–30 százalékos kedvezményt kaptak.
Az aktivitáshoz ezúttal is kapcsolódott nyereményjáték, amelyre a résztvevőknek online kellett regisztrálniuk, vagy a nyereménykupon visszaküldésével pályázhattak. Három szerencsés egyenként százezer forint költőpénzt is nyert, és miután a Glamour-napok főtámogatója a SEAT volt, két pályázónak lehetősége nyílt arra is, hogy az akció ideje alatt a legújabb SEAT Ibizával furikázzon. Az eseményt egy hónapos beharangozó kommunikáció kísérte, elsősorban az Axel Springer saját portfóliójában, valamint árushelyi reklámok, rádió- és online megjelenések formájában.
„A kuponakció több célt is szolgál.
A hirdető partnereinknek nem lehet annál jobb direkt visszajelzést biztosítani, mint hogy garantáljuk a vásárlást boltjaikban” – mondta Lengyel András hirdetési igazgató. – Az olvasó is azt kapja a stílus­magazintól, ami mindig vonzó: ­ked­vez­ményeket az országban fellelhető leg­keresettebb márkák, termékek, szolgáltatások árából. A hirdetési bevétel növelése ezen alkalmakkor természetes; bár ez a lehetőség pénzbe kerül, cserébe sok pénzt hoz partnereinknek.”
A kuponfüzeteket a Glamour magazinon kívül célzottan az üzletek vonzáskörzetében, valamint a célcsoportnak megfelelő termékekben, saját portfólión belül terjesztették. Ezenkívül a főszponzor, a SEAT szalonjaiban is megtalálhatóak voltak országszerte.
Az idei esemény eredményeit még nem tudják összefoglalni a kiadónál, de a legutóbbi őszi Glamour-napok óriási siker volt: kilencven márka vett részt az akcióban, közel ezer üzletben vásárolhattak az olvasók 20 százalék kedvezménnyel. Több mint hetvenezer kupont váltottak be országszerte, a lapból pedig 73 864 példányt adtak el.
„A mostani akció szervezése során sem érzékeltük a válságot, hiszen nem volt még soha ennyi fizető együttműködő partnerünk, mint a tavaszi Glamour-napok alkalmával” – tette hozzá Lengyel András.

Trend Fesztivál
A leghosszabb tavaszi akció idén a Sanoma Budapest glossyportfóliójához kapcsolódik: harminc napon keresztül, április 16. és május 15. között hat glossy lapja jegyzi az első Trend Fesztivált.
„A Trend Fesztivál divat- és szépségrendezvényeket, számtalan kedvezményes vásárlási lehetőséget és ­sok-sok nyereményjátékot kínál. Célja egyrészt az olvasói lojalitás erősítése, másrészt kedvezményes vásárlási lehetőség nyújtása az olvasóknak, emellett a legfrissebb irányzatok, trendek bemutatása a divat és a szépségápolás terén” – mondta Lipták Tímea lapigazgató.
A Trend Fesztivál olyan rendezvényekre hívta-hívja el (hiszen lapunk megjelenésekor még javában tart az eseménysorozat) a magazinok olvasóit, mint az április 16-án megtartott Cosmopolitan Bikinishow, ahol a nyár legtrendibb fürdőruháit mutatták be, vagy az FHM 100 Bombázó választás május 14-i díjátadó partija, ahol a hirdetők együtt bulizhatnak a magazin „lányaival”.
A harminc nap során más és más termékre – a szezon legdivatosabb árucikkeire – lehet szert tenni a kiadó akcióban részt vevő magazinjaiban fellelhető kuponok segítségével. A kuponlapot az FHM, a Cosmopolitan, a Marie Claire és a Wellness májusi kiadásába húzták be teljes példányszámban, ezek mellett a Maxima és a Nők Lapja Évszakok is közreműködik a kampányban.
„A kuponfüzetet több mint 150 ezer példányban nyomtuk, a magazinok nyomtatottpéldány-számait a szezonalitásnak megfelelően alakítottuk ki. Ahol csak lehetséges volt, ott bevontuk az akcióba a kupont nyújtó partnerek vidéki üzleteit is, hogy a Budapesttől távolabb élők is részt tudjanak venni a játékban, ne csak a fővárosra korlátozódjon a fesztivál” – mondta Lipták Tímea.
A Trend Fesztivál nyereményjátékai révén a szerencsések az esemény után a török Riviérán pihenhetnek, luxus­kozmetikumokkal, trendi cipőkkel és szépségápolási csomagokkal lehetnek gazdagabbak. Az akciónak harminc partnere van, főtámogatója a MasterCard.
Először rendezik meg a Trend Fesztivált, így eredményességéről természetesen nincsenek korábbi adatok, a kiadó azonban nagyon bízik a sikerben, mondván, ilyen hosszan tartó aktivitás ennyi lap bevonásával még nem volt a hazai magazinpiacon.

Borsodi YouTube sztárról készül mozifilm

1 napja

Egy kelet-magyarországi szociodráma, és egy Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készülő sci-fi animáció gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Mentes gasztrofesztivál lesz Budapesten

1 napja

A tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatnak az érdeklődők.

Még bárki lehet az év fiatal vezetője

1 napja

Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként.