2009. 7-8. szám | Elektronikus média

Esernyő került a régi weboldalak fölé

A neon.hu vázát is hét nagy témacsoport adja

Figyelemfelkeltő kampánnyal indította el új – fiatal felnőtteknek szóló – weblapját a Ringier Kiadó. A neon.hu úgynevezett ernyősite, ez alá vonták a nyomtatott ifjúsági magazinok portáljait, és a kor szokásainak megfelelően az új internetes oldal szerkesztősége integrált formában működik együtt a lapok stábjával. A cél a kiadó piaci pozíciójának további erősítése.

Raffai Ferenc   |   szerk@lapkiadas.hu


Egy új internetes portál bevezetésekor hasznos, ha a név kellőképpen figyelemfelkeltő, hiszen már csak kíváncsiságból is odanavigál a gyakorlott netező. A Ringier Kiadó Kft. új ifjúsági site-ja kétségkívül eleget tesz ennek a követelménynek. De honnan a név? Valamiféle mozaikszó, vagy utalás az egykori fényreklámok közismert elnevezésére?
„Egy fantázianév, ami figyelemfelkeltő – oszlatott el mindenfajta merengést Illés Csaba, a neon.hu főszerkesztője. – Volt tíz-tizenöt név a kalapban, amelyeket aztán elkezdtünk a reklámügynökséggel és a 16–24 év közöttiek célcsoportja képviselőivel is vizsgálni, végül a befutó a Neon lett. Elsősorban azért, mert ez volt a teszteken a legnépszerűbb, ráadásul a domain is elérhető volt hozzá.”
A Ringier nagyon is tudatosan lépett a fiatal felnőtt korosztály felé. A főszerkesztő megfogalmazása szerint ez a réteg ugyanis nagy mennyiségben fogyasztja az internetet, használja levelezésre, információszerzésre, „beszélgetésre” otthon és házon kívül egyaránt, így biztosan lehet rájuk építeni.
„2003 volt az első mérföldkő, ekkor vette át a Ringier a Sanomától a Bravo és a Bravo Girl! magazint, majd 2004-ben az IM és az akkor már létező im-net.hu került a portfólióba. Ekkor született meg az új koncepció, a Teen Network-stratégia, mely a Ringier fiataloknak szóló aktivitásait fogta össze – utalt a folyamatos építkezésre Czövek Hajnalka lapigazgató. – Majd a bravo.hu és a bravogirl.hu is elindult, a fejlesztések azonban messze nem követték a piaci igények gyors változásait. Egyre határozottabban fogalmazódott meg az igény az új ifjúsági portálra. Azt tapasztaltuk, az internet e korosztály fogyasztói szokásaira volt a legnagyobb hatással, s annak, aki ebben a szegmensben piacvezető szeretne maradni, ez a média kihagyhatatlan. A szervezeti átalakulások és a cégprioritások mostanra tették lehetővé, hogy megvalósíthassuk a terveinket, amelyek mind a Ringier magyarországi, mind pedig svájci anyavállalatunk online törekvéseivel összhangban születtek meg.”
„Tény, hogy az online megjelenés a jövő. A kiadó a nyomtatott ifjúsági lapok piacán közel 70 százalékos részesedést tudhat magáénak, és szeretnénk pozíciónkat netes jelenléttel tovább erősíteni. Ezért gondoltuk azt, hogy szerencsésebb, ha a magazinok (Bravo, Bravo Girl!, IM) eddigi webes oldalait egybevonjuk, és inkább egy nagy, úgynevezett umbrella site-ot hozunk létre – tette hozzá Illés Csaba. – A nyomtatott lapokhoz hasonlóan itt is hét nagy témacsoport adja a vázat, az ezekhez kapcsolódó interaktív kiegészítő elemek, valamint a videoanyagok és a social network funkciók is mind-mind megtalálhatóak. A neon.hu tehát erős tartalmat kínál közösségi funkciókkal kiegészítve, a kettő ötvözése pedig újdonság.”


Szubjektív körkép az ifjúsági fronton
Körülnéztünk a világhálón, mely weboldalak jöhetnek számításba a neon.hu versenytársaiként. A böngészés eredménye alapján a kategóriába leginkább a graffiti.hu, a hotdog.hu, az ifinet.hu és a zsiraf.hu portálok tartoznak. Közülük is a legerősebb konkurensnek a hotdog.hu tűnik. Ez szintén közösségépítésre, -teremtésre épül, fotós és videós blokkokat is felvonultat, illetve a mondanivaló, a tartalom terén is igyekszik követni az aktualitásokat.
A képzeletbeli erősorrendben a harmadik helyre a graffiti.hu – amely önmagát „onlájn ifjúsági magazinként” határozza meg – tehető, de csak azért, mert szerkesztői nem kapkodják el a frissítéseket. A június 12-i (utolsó) szörföléskor a nyitóoldal vezető anyaga egy május 27-i írás volt. Talán kicsit több odafigyeléssel versenyképessé lehetne tenni. A maradék két site-ról annyit: látszik rajtuk, hogy nem szakértő kezek gondozzák. A honlapok látogatottságát mérő Webaudit szolgáltatás oldalán a fentiek közül egyedül a hotdog.hu adatai lelhetők fel; 2009. májusában 192 555 volt a napi átlagos látogatásszáma.


Persze el is kell találni, hogy a fiatalokat mi foglalkoztatja. Illés Csaba szerint ez a legfontosabb és egyben legnehezebb szerkesztési feladat. Mint mondta, szerkesztői szemmel hibás dolog abból kiindulni vagy visszagondolni arra, hogy mi milyenek voltunk 19-20 évesen, ­hiszen azóta nagyot fordult a világ, a média roppant mértékben szegmentálódott, és maguk a médiafogyasztási ­szokások is gyökeresen megváltoztak, folyamatosan átalakulóban vannak. Léteznek bevált módszerek, amelyekkel kiszűrik napjaink legnépszerűbb témáit. Egyrészt rendszeresen szemlélik a más oldalak fórumain, chatszobáiban zajló párbeszédeket, másrészt a fiatal munkatársak privát baráti körükben is éberen figyelnek, s a kettő összegzése adja a napi vagy heti új témákat, irányokat.
„Együtt kell élni, lépést kell tartani a korosztállyal. Ha ugyanis nem azt adjuk, amire kíváncsiak, ami náluk a »menő«, az uralkodó vonal, akkor pillanatok alatt más felé fordul a figyelmük – tette hozzá a főszerkesztő. – De ez nem merül ki abban, hogy híreket adunk a celebritásokról vagy a zenei eseményekről. Igyekszünk segíteni az iskola- és/vagy a pályaválasztásban, a szexuális felvilágosításban, valamennyi terület egy-egy avatott szakértője segít ebben, akik rendszeresen válaszolnak a hozzájuk intézett kérdésekre. A fiatalok – sajnos – velünk hamarabb osztják meg problémáikat, mint a szüleikkel, ezért tisztában vagyunk a felelősségünkkel, semmiképpen sem akarunk visszaélni a helyzettel.”
Az ernyősite ugyan még csak május elején indult, de Illés Csaba már vont amolyan „minimérleget”. Mivel a Bravo, a Bravo Girl! és az IM weboldala is a neon.hu-ra van átirányítva, az ezekre kattintók is gyarapították a látogatószámot az első hetekben, és azóta is növekvő tendenciát figyeltek meg. A főszerkesztő szerint a portál hasznos és informatív oldal lesz a jelenlegi fiatal felnőttek számára. Úgy véli, e szegmensben a folyamatos fejlesztés és a megújulások – elsősorban új funkciók, extra szolgáltatások alkalmazása – különösen fontos alapfeltételei a sikernek, mivel ez a célcsoport nagyon gyorsan változik.
„Ugyanazt tudom mondani, mint a tartalmi résznél – jegyezte meg Illés Csaba. – A neten is létszükséglet, hogy egy médium minél előbb adaptálja az új technológiákat, és figyelje a változásokat. Éppen ezért a neon.hu még nagyon sok fejlesztés előtt áll, de ez így természetes.”


Vonzza a hirdetőket a korosztály
A neon.hu főszerkesztője a tervezett hirdetési bevételről érthetően még nem ­szívesen beszélt, ám azt azért megjegyezte, hogy rengeteg lehetőség előtt áll a portál:
„A cégek  felismerték, hogy a brandépítést korán el kell kezdeni, és hajlandóak is erre áldozni. A 16–24 évesek korosztálya az a réteg, amelyik a legjobban befolyásolható, és ha valamely márka meg tudja ezt a csoportot fogni, szinte biztosra vehető, hogy a későbbiekben mellette is marad. Szintén ez a célcsoport az, amelyik a családi költést is nagyban befolyásolja.” Czövek Hajnalka lapigazgató elmondta, a bevezető kampány koncepciója arra épül, hogy a neon.hu megmutatja, mi a menő a fiatalok világában, így veszélyes, ha idősebbek is rákattannak. Az oldal látogatása éppen ezért 24 éven felülieknek kizárólag fiatalok felügyelete mellett ajánlott. „Online ügynökségünk a Neo Interactive volt, meghívásos tenderen nyerte el a megbízást. A portál keresőoptimalizálással készült, a szerkesztőség tagjai és a marketingosztály munkatársai keresőmarketing-tréningen is részt vesznek, továbbá gerilla- és vírusmarketing-eszközökkel is élünk” – tette hozzá a lapigazgató.

Pénzt gyűjtöttek a MOM Park vásárlói

1 napja

Tavaly decemberben a MOM Park karácsonyi fotózást szervezett. A fotók értékesítéséből összegyűlt 850 000 forintot január 22-én adták át a Kis Lépések Alapítványnak.

Elindult az ÉletMentő applikáció

2 napja

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást.

Az MNB 5 millió forintra bírságolta a 4iG Nyrt.-t

2 napja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulását vizsgálva, megbírságolta a 4iG Nyrt.-t, egyúttal a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is intézkedett - írja az MTI.

Elkezdődött a nevezés a Magyar Mozgókép Szemlére

2 napja

Elkezdődött a nevezés a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlére, a Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26. és 29. között rendezi meg az eseményt - írja az MTI.