2009. 7-8. szám | Lapkiadás

PLT-lapok a környezetért

Egy cikk (szemét)hegyeket mozgathat meg

A környezetvédelem ügye már része mindennapjainknak. Legalábbis a deklarációk szintjén. A Pannon Lapok Társasága (PLT) szerkesztőségei most megmutatták, hogy a környezetszennyezés elleni fellépés leghatékonyabb eszköze – a takarítás.

Munkatársunktól   |   szerk@lapkiadas.hu


„Ha csak annyit érünk el ezzel az akcióval, hogy az emberek, elolvasva cikkeinket, egy kicsit körülnéznek a környékükön, már megérte belevágni” – mondta egy újságíró azon a sajtótájékoztatón, amelyen a PLT-lapok meghirdették környezetvédelmi akciójukat.
A Tegyünk rendet a környezetünkben! szlogenű kampányhoz a szerkesztőségek segítségül hívták olvasóikat s a megyékben működő többi helyi médiumot. Utóbbiak közül 24-en támogatták a kezdeményezést. Ilyen példás média-összefogás még nem volt Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában.
A szerkesztőségek bejelentéseket, ­fotókat vártak arról, hogy hol vannak környezetre ártalmas, engedély nélküli hulladéklerakók. Megyénként egy-egy elekt­ro­mos fűnyíró gépet is kisorsoltak azok között, akik hasznos információval szolgáltak. Az akció eredményeképpen 91-en jelezték a szerkesztőségeknek, hol vannak környezetkárosító helyek, és 78 fényképet is küldtek ezekről. A hatóságok 14 esetben eljárást indítottak a környezetrongálókkal szemben, s 16 jelentősebb illegális szeméttelepet sikerült felszámolni. Nem volt hatástalan tehát az a 75 jelentősebb publikáció, amelyet ennek a témakörnek szenteltek a szerkesztőségek.
Nemcsak fotókkal és tollal küzdöttek a szerkesztőségek a környezet megtisztításáért, hanem tevőlegesen is, hiszen a helyi médiával csapatot alkotva, személyesen is szedték a szemetet, számoltak fel több illegális hulladéklerakót.
A kampány véget ért ugyan, de a szerkesztőségek úgy döntöttek, addig írnak egy-egy illegális szeméttelepről, ameddig azt el nem tüntetik az illetékesek.


Néhány akció

A Fejér Megyei Hírlap cikkei, fotói nyomán egy lelkes, lakókból álló csapat eltüntette a sárszentmihályi temető mögötti csalitos mintegy húsz köbméternyi illegálisan lerakott hulladékát. A fehérvári Püspökkertváros lakónegyed körzeti képviselője a lap akciójában is megmutatkozó lakossági nyomásra felszámoltatta a szelektív gyűjtőszigetnél tapasztalt áldatlan állapotokat. Elindult egy adatbázis létrehozása, ebben egy magánszemély GPS-készülék segítségével folyamatosan feltérképezi Székesfehérvár területén az illegális lerakókat.
A Napló – a Reflex győri természetvédő egyesület jelzése alapján – az országos kéktúra útvonala mellett talált egy illegális szeméttelepet. A terület tulajdonosa, a Bakony Termelőszövetkezet elnöke azonnal ígéretet tett arra, hogy az önkormányzattal közösen megszüntetik az illegális lerakót. Veszprémben egy olvasó jelezte, hogy társasházuk előtt egy éve csúfítja a szép, virágosított közterületet a Digi Tv által ott hagyott építési törmelék. A riport megjelenésének napján a Digi Tv eltüntette az illegális törmelékhalmot. A Napló csapata a balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola diákjaival az ökoiskola környékét tisztította meg az eldobált hulladéktól, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület fiataljaival pedig az Eger-patak medrét és környékét takarította ki közösen.
A Vas Népe cikkei nyomán Szombathely belvárosából elszállították a konténer mellett gyűlő szemétkupacokat. Sárváron a környezetvédő és természetbarát egyesület több illegális lerakóról is tett bejelentést, s a föld napjára szemétszedési akciót is meghirdettek. A városban és a környező településeken gyerekek és felnőttek közösen gyűjtötték a szemetet. Megyehídon a lapban közölt cikk után a polgármester azonnal ismertette a terveket, hogyan számolják fel a falu szélén lévő lerakót.
A Zalai Hírlapban megjelent információk hatására a zalaszentgróti önkormányzat kitakaríttatta a kerékpárút melletti területet, a zalaegerszegi önkormányzat pedig elszállíttatta a pózvai bicikliút mellé lerakott bútordarabokat és fürdőszoba-maradványokat. A zalaegerszegi polgármesteri hivatal felszólítására a MÁV megszüntette a Zalabesenyőben talált szeméttelepet. Németfalu önkormányzata közmunkásokkal takarítatta ki a Salomvárra vezető út szélét, Söjtör vezetése pedig a 74-es főút mellett található csurgópusztai illegális lerakót számoltatta fel.

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

23 órája

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

1 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

1 napja

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.