2009. 7-8. szám | Lapkiadás

PLT-lapok a környezetért

Egy cikk (szemét)hegyeket mozgathat meg

A környezetvédelem ügye már része mindennapjainknak. Legalábbis a deklarációk szintjén. A Pannon Lapok Társasága (PLT) szerkesztőségei most megmutatták, hogy a környezetszennyezés elleni fellépés leghatékonyabb eszköze – a takarítás.

Munkatársunktól   |   szerk@lapkiadas.hu


„Ha csak annyit érünk el ezzel az akcióval, hogy az emberek, elolvasva cikkeinket, egy kicsit körülnéznek a környékükön, már megérte belevágni” – mondta egy újságíró azon a sajtótájékoztatón, amelyen a PLT-lapok meghirdették környezetvédelmi akciójukat.
A Tegyünk rendet a környezetünkben! szlogenű kampányhoz a szerkesztőségek segítségül hívták olvasóikat s a megyékben működő többi helyi médiumot. Utóbbiak közül 24-en támogatták a kezdeményezést. Ilyen példás média-összefogás még nem volt Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában.
A szerkesztőségek bejelentéseket, ­fotókat vártak arról, hogy hol vannak környezetre ártalmas, engedély nélküli hulladéklerakók. Megyénként egy-egy elekt­ro­mos fűnyíró gépet is kisorsoltak azok között, akik hasznos információval szolgáltak. Az akció eredményeképpen 91-en jelezték a szerkesztőségeknek, hol vannak környezetkárosító helyek, és 78 fényképet is küldtek ezekről. A hatóságok 14 esetben eljárást indítottak a környezetrongálókkal szemben, s 16 jelentősebb illegális szeméttelepet sikerült felszámolni. Nem volt hatástalan tehát az a 75 jelentősebb publikáció, amelyet ennek a témakörnek szenteltek a szerkesztőségek.
Nemcsak fotókkal és tollal küzdöttek a szerkesztőségek a környezet megtisztításáért, hanem tevőlegesen is, hiszen a helyi médiával csapatot alkotva, személyesen is szedték a szemetet, számoltak fel több illegális hulladéklerakót.
A kampány véget ért ugyan, de a szerkesztőségek úgy döntöttek, addig írnak egy-egy illegális szeméttelepről, ameddig azt el nem tüntetik az illetékesek.


Néhány akció

A Fejér Megyei Hírlap cikkei, fotói nyomán egy lelkes, lakókból álló csapat eltüntette a sárszentmihályi temető mögötti csalitos mintegy húsz köbméternyi illegálisan lerakott hulladékát. A fehérvári Püspökkertváros lakónegyed körzeti képviselője a lap akciójában is megmutatkozó lakossági nyomásra felszámoltatta a szelektív gyűjtőszigetnél tapasztalt áldatlan állapotokat. Elindult egy adatbázis létrehozása, ebben egy magánszemély GPS-készülék segítségével folyamatosan feltérképezi Székesfehérvár területén az illegális lerakókat.
A Napló – a Reflex győri természetvédő egyesület jelzése alapján – az országos kéktúra útvonala mellett talált egy illegális szeméttelepet. A terület tulajdonosa, a Bakony Termelőszövetkezet elnöke azonnal ígéretet tett arra, hogy az önkormányzattal közösen megszüntetik az illegális lerakót. Veszprémben egy olvasó jelezte, hogy társasházuk előtt egy éve csúfítja a szép, virágosított közterületet a Digi Tv által ott hagyott építési törmelék. A riport megjelenésének napján a Digi Tv eltüntette az illegális törmelékhalmot. A Napló csapata a balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola diákjaival az ökoiskola környékét tisztította meg az eldobált hulladéktól, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület fiataljaival pedig az Eger-patak medrét és környékét takarította ki közösen.
A Vas Népe cikkei nyomán Szombathely belvárosából elszállították a konténer mellett gyűlő szemétkupacokat. Sárváron a környezetvédő és természetbarát egyesület több illegális lerakóról is tett bejelentést, s a föld napjára szemétszedési akciót is meghirdettek. A városban és a környező településeken gyerekek és felnőttek közösen gyűjtötték a szemetet. Megyehídon a lapban közölt cikk után a polgármester azonnal ismertette a terveket, hogyan számolják fel a falu szélén lévő lerakót.
A Zalai Hírlapban megjelent információk hatására a zalaszentgróti önkormányzat kitakaríttatta a kerékpárút melletti területet, a zalaegerszegi önkormányzat pedig elszállíttatta a pózvai bicikliút mellé lerakott bútordarabokat és fürdőszoba-maradványokat. A zalaegerszegi polgármesteri hivatal felszólítására a MÁV megszüntette a Zalabesenyőben talált szeméttelepet. Németfalu önkormányzata közmunkásokkal takarítatta ki a Salomvárra vezető út szélét, Söjtör vezetése pedig a 74-es főút mellett található csurgópusztai illegális lerakót számoltatta fel.

Dexter Fletcher újból megrendezi Az Angyalt

1 órája

A Rocketman és a Bohém rapszódia rendezője, Dexter Fletcher újra filmet forgat a hatvanas évek népszerű tévésorozata, Az Angyal nyomán - osztotta meg értesülését kedden a Variety.com

670 millióra bírságolták a Telekomot

3 órája

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Telekom megtévesztette a fogyasztókat 0 Ft-os vagy kedvezményes készülékárakat reklámozó kampányaival - írják a közleményükben.

Változatlan bevételre számít az idén a Magyar Telekom

4 órája

Nagyjából változatlan árbevételre számít a Magyar Telekom idén és jövőre - mondta Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese a cég éves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Pély Barna: a legfontosabb zsűri a közönség

5 órája

Pély Barna szerint a legfontosabb zsűri a közönség A Dal 2020-ban, ezért jó döntés volt, hogy átalakították a műsor pontozási rendszerét, amelyben a nézők a korábbinál nagyobb szerepet kapnak - írja az MTI.

Korhatáros lesz a Mulan

7 órája

A Mulan lesz a Disney élőszereplős remake-jei közül az első, amelyet korhatáros besorolással játszanak majd a mozik.

Adóztatnák a Google-t a spanyolok

8 órája

Technológiai nagyvállalatok meghatározott digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló javaslatot fogadott el a spanyol kormány keddi ülésén Madridban - írja az MTI.

Az újrahasznosítást támogatja a Coca Cola

1 napja

Egyedi kupakokkal támogatja a Coca Cola az üdítőital-csomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését, visszaválthatóságát célzó kormányzati kezdeményezést.

Új autóbuszokat vett a Volán

1 napja

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 29 új, emelt padlós, szóló autóbusz áll forgalomba nyár végéig - írta az MTI.

Díjat kapott a Huawei

1 napja

Kiemelkedő munkáltatói tevékenységéért díjazta a Top Employer Institute a Huawei Technologiest.

Sophia Loren is a Netflixhez igazol

1 napja

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait - írja az MTI.