2010. 11-12. szám | Lapkiadás

Középkorú Ifjúsági Magazin

Egy legenda ünnepel

 

Van ma Magyarországon egy generáció, amelynek könnybe lábad a szeme, ha felemlegetik előtte az Ifjúsági Magazint (IM).Annak ellenére vad nosztalgiázásba kezdenek, hogy a lap ma is létezik, és átlagosan harmincezernél is több példányban kelt el 2010 második negyedévében. Novemberben pedig negyvenötödik születésnapját ünnepli – mint sokan az egykori rajongók közül.

Ifjúsági Magazin
Ifjúsági Magazin

A Kádár-rendszer konszolidációjának maradandó terméke lett a magazin, amelyet a rebellis fiatalok elcsendesítésére ötlöttek ki. A koncepció pofonegyszerű volt: ha olyan tartalmat adnak a lázadó nemzedéknek, amely tetszik neki, akkor azt fogja fogyasztani – ennek révén pedig kezelhetőbbé tehető, kisebb-nagyobb kompromisszumokra kényszeríthető.

Hőskor

Az első számot messze megelőzte a híre, a második nyomásánál pedig már őröket állítottak a gépek mellé, nehogy egy szemfüles nyomdász a pakkból lenyúlva jusson (egy vagy több) saját példányhoz. A kor stílusának megfelelően ugyanis kétféle piaca is kialakult a lapnak. Beindult a feketekereskedelem, az újságosok pedig rákaptak az árukapcsolásra. Aki IM-re áhítozott, könnyen azt a választ kaphatta a standnál, hogy van, de csak „párba kötve” valamelyik ideológiailag pallérozott, ám (talán éppen ezért) nem annyira kelendő kiadvánnyal.

A többség behódolt a zordon újságosoknak, de akadtak, akik megdöngették az árushely falát, esetleg felborították a bádogbódét, benne az ellenszenves terjesztési szakemberrel. Az Ifjúsági Magazinnak mindez ingyenreklám volt, s az újság lassan a fiatalok életének elengedhetetlen kelléke lett. Idővel pedig a példányszámon is emeltek, s véget ért a friss lapszám utáni hajsza.

A csúcson

A hetvenes évekre aztán enyhült (de azért megmaradt) az ideológiai nyomás, „cserébe” viszont olyan témákba is belekaphatott az újság, amelyekről azelőtt hírből is alig hallottak a hazai fiatalok. Írhatott nyugati együttesekről, zenékről, filmekről, és a barátság mellett a szerelemről. No és belépett a másik örök téma: a szex. A negyven év felettiek közül aligha akad olyan, aki ne emlékezne Veres Pál szaktanácsaira, amelyek néha szájbarágósan, előre megírtnak tűnő kérdésekre válaszolva, de sok humorral és tagadhatatlanul hatékonyan igazították el a felnövekvő nemzedéket a testi szerelem ügyeiben.

1980-ban érte el egyik csúcsteljesítményét a magazin. Egy tandem tagjaként két koncert erejéig összerántotta a legkedveltebb hazai renitens bandákat, a Beatricét, a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt – nem véletlenül lett a rendezvény címe Fekete Bárányok. A Hajógyári-szigeten nagyjából 25 ezren, Körmenden ennél valamivel kevesebben hallgatták végig a „dübörgést”. Akkoriban ez a szám országos közönségrekordnak számított.

Az IM még ekkor is tartotta egyeduralmát (hazai versenytársa nemigen volt, külföldi tinilapokat pedig csak a koffer alján becsempészve hozhattak haza a Nyugatra utazók); a konkurencia csak a kilencvenes évek elején kezdte szép lassan elcsalogatni a törzsközönséget. A csúcson százezer példányban fogyó havilapból manapság 30-35 ezer kel el, de ezzel is megőrizte piacvezető helyét saját szegmensében.

Napjaink, lapjaink

A mai tulajdonosa, a Ringier Kiadó Kft. kezébe 2004-ben került IM egy évvel korábban ment át fennállása talán legnagyobb ráncfelvarrásán; ekkortól nyomják glossy papírra a magazint. A Ringier, amely szívesen házasítja az ifjúsági termékek számára létrehozott Neon.hu-val az újságot, szlovákiai „kistestvért” is adott a lapnak. Ott licencszerződés alapján, IN néven jelenik meg – szintén havonta – a tinikiadvány.

A magyarországi „eredeti” pedig most ünnepli negyvenötödik születésnapját. A jubileumi számban összegezték is, hogy számszakilag mit is jelent a négy és fél évtizedes fennállás. Az induláskor 64 (ma 84) oldalas lapból összesen 540 szám látott napvilágot; nyomtatásukhoz négyezer tonna papírt és 116 tonna festéket használtak fel. Így állt össze a harmincmilliós összpéldányszám. Amelyhez járulnak még „adalékok”. Például hétmillió ajándék, amelyeket meglehetős praktikummal válogatott össze a kiadó. Ügyeltek például arra, hogy mindenből több stílusban, színben válogathassanak az olvasók.

 

Szerző: Benedek B. Levente

Borsodi YouTube sztárról készül mozifilm

11 órája

Egy kelet-magyarországi szociodráma, és egy Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készülő sci-fi animáció gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Mentes gasztrofesztivál lesz Budapesten

14 órája

A tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatnak az érdeklődők.

Még bárki lehet az év fiatal vezetője

18 órája

Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként.

Tájékoztató napot tart a Nemzeti Filmintézet

1 napja

Öt filmes hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet, a részletekről február 6-án tájékoztató napot tart az intézmény - hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.