2010. 3. szám | Eset

Az olvasók elégedettségére hajtanak

Kuriózumnak számít a Whiskas honlapja

Jól rátalált a piaci résre a macskakommunikációs fronton a whiskas.hu, hiszen egyediségével egyre népszerűbb a netező cica­barátok körében. Hasonlóan beágyazott ­szereplő a „másik oldalon”, a nyomtatott kiadványok között is akad.


Raffai Ferenc   |   szerk@lapkiadas.hu


Macskák itt, macskák ott, macskák mindenütt. Szó sincs arról, hogy valamiféle invázióról számolnánk be, sokkal inkább egy sikeres újdonságról. A tavaly novemberben az Internet Marketing Klub által rendezett Az Év Honlapja 2009 versenyen a whiskas.hu nyerte a legjobb site-ért járó díjat az internetes márkaoldalak kategóriájában. A macskákkal foglalkozó számtalan újság és honlap mellett miért volt szükség egy új weboldalra?
„Szerepet játszott ebben az is, hogy éreztünk egyfajta űrt a hasonló témájú site-ok között. A vállalat célja nem a márkaoldal felépítése volt, hanem egy portál létrehozása a cicakedvelők számára, ezért a honlap erősen épít a közösségi funkciókra – indokolt Mayer Zsolt, a tulajdonos, a Mars Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója. – A Whiskas márka szeretett volna egy olyan extra szolgáltatást nyújtani fogyasztóinak, amely révén sokféle cicás tartalmat érhetnek el, illetve lehetőségük van kapcsolatba kerülni egymással. Az oldal minden igazi macskabarátnak szól, aki úgy gondolja, hogy a cicák mindennapi életünk részei, ezért különleges gondoskodást és szeretet igényelnek.
A macskakedvelők közül havonta egyelőre több mint tízezren látogatják az oldalunkat.”

Tappancs és dorombolás
A márkasite – amelyet a cég önerőből finanszíroz, és amelyen kizárólag saját reklámok futnak – szerkesztői igyekeztek a brand jellemzőit is megjeleníteni, így a Whiskas-specifikus elemek (szín­világ, tappancs jel, betűforma) ­vissza­köszönnek a látogatókra. További ­érdekesség a honlapon hallgatható dorombolás vagy a képernyővédő- és a csengőhangletöltés lehetősége. A felelős állattartásra való törekvés jegyében az oldalon egy játékprogram segítségével virtuális cicát lehet nevelni, de működik egy börze is, ahol ki-ki találhat apró kedvencet magának. „Ez egy egyedi honlap, a Marsnak más országokban nincs ennyire komplex weboldala” – tette hozzá Mayer Zsolt.
Természetesen a whiskas.hu előtt is volt már pár szereplő a macskakommunikációs szegmensben: A Macska, a Macskamánia és a Cicc… Macska Magazin című nyomtatott lapok, valamint számos site, melyek közül a macska.hu és a macskamania.hu a komolyabb tartalmat kínáló weboldalakat képviseli.
Az 1987 óta megjelenő A Macska főszerkesztője, László Erika a print felől mutatta be a hazai cicás lapvilágot. A kiadvány kezdetben 16 fekete-fehér oldalon, színes borítóval és negyedévente látott napvilágot, ma 68 színes oldalon, kéthavonta 12 ezer példányban, amelynek fele az előfizetőkhöz jut el.

Nem mind hiteles
„Annak idején hiánypótló kiadványként léptünk a piacra. Manapság egyre-másra jelennek meg az olyan site-ok, amelyeken információt közölnek a macskák fajtáiról, tartásáról és minden idevágó témáról – mondta László Erika. – Noha az itt található információk hitelessége és szakmaisága sok esetben megkérdőjelezhető, az emberek mégis több időt töltenek a gép előtt, mint könyvvel vagy folyóirattal a kezükben. Ezért arra törekszünk, hogy a lap látványos, vonzó formában lásson napvilágot, olyan tartalommal, amely másutt nem elérhető. A másik két hazai macskamagazin nem jelent konkurenciát számunkra, mert sem formátumban, sem tartalmilag nem hasonlít kiadványunkra. A Macska több mint két évtizedes piaci jelenlétével vezető szerepet vívott ki magának.”
László Erika érdekes momentumra hívta fel a figyelmet: egy korábbi felmérés szerint Magyarországon minden harmadik családban van macska, ezeknek ugyanakkor csupán elenyésző részét tartják lakásban társállatként; macskákkal foglalkozó lapot viszont csak azok vásárolnak, akik számára a macska családtag. Mint mondta, olvasóik zöme a 20–45 évesek korosztálya alatti, illetve feletti csoportokból tevődik ki.

Elkötelezett macskatartók
„Az elkötelezett macskatartók száma elvileg sokkal jobb lapeladási eredményt tenne lehetővé. A macskatartók között azonban kézről kézre járnak a magazin legújabb számai: valaki megvásárolja, majd továbbadja a barátjának, aki aztán továbbadja az ő barátjának, és így tovább – vélekedett a példányszámban rejlő tartalékokról László Erika. – Becslések szerint az olvasottság mértéke a valóságban így akár ötször, hatszor akkora, mint amekkorára az eladott számokból egyébként az olvasási szokások alapján következtetni lehet. Ez persze nagy öröm, de bevételt nem hoz. Növeli viszont a lap presztízsét, és ez is fontos.”

Az újrahasznosítást támogatja a Coca Cola

16 órája

Egyedi kupakokkal támogatja a Coca Cola A Coca-Cola az üdítőital-csomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését, visszaválthatóságát célzó kormányzati kezdeményezést.

Új autóbuszokat vett a Volán

18 órája

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 29 új, emelt padlós, szóló autóbusz áll forgalomba nyár végéig - írta az MTI.

Díjat kapott a Huawei

21 órája

Kiemelkedő munkáltatói tevékenységéért díjazta a Top Employer Institute a Huawei Technologiest.

Sophia Loren is a Netflixhez igazol

23 órája

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait - írja az MTI.

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

1 napja

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.