2010. 3. szám | Elektronikus média

Erősségük a háttér

Érdemes volt arculatot váltani

A látogatottsági adatok alapján egyre népszerűbb a megújult HetiVálasz.hu. Az elismerés az egyedi forma mellett annak is köszönhető, hogy a szerkesztőség gazdagabb tartalommal igyekszik az olvasó információigényét kielégíteni. A kiadó üzleti oldalon is kiemelten számol az online lappal.


Raffai Ferenc   |   szerk@lapkiadas.hu


„Szívből gratulálok a megújult honlaphoz, végre az online kiadás minősége is eléri a lap tartalmi színvonalát! Alapvetően old school és passzív médiahasználó vagyok, és kifejezettem utálom
a (névtelen) blogokat, a posztokat és a Facebookot, de ha kedvet kapnék a kommenteléshez, ez egy jó hely lenne elkezdeni. Sikeres netes térfoglalást kívánok 2010-ben!” A tavaly december elsejével új formát öltött HetiVálasz.hu-ra írt megjegyzés jelzi, hogy az oldal kitalálói megszólítottak egy újabb potenciális felhasználói réteget.
„Már régóta tisztában voltunk vele, hogy váltani kell – szögezte le Dévényi István, a HetiVálasz.hu főszerkesztője. – Mi csak úgy hívtuk házon belül magunkat, hogy internetes hetilap – ez nonszensz, ilyen voltaképpen nincs. Három nagy hibája volt az előző oldalnak. Egyrészt egyre több cikk került fel, és ezt már nem tudta kezelni. Az egész abból az ősállapotból fakadt, hogy éveken át három anyagot raktunk föl naponta, ám miután elkezdtük követni a napi történéseket, az újakat alig lehetett elhelyezni a meglévő keretbe. Másrészt honlapunk döntően a Heti Válasz hetilapot tükrözte vissza, de ezt a nagy keresőoldalak nem szerették. Konkrétan: a saját cikkeinket a Google nem nálunk találta meg. Ebből adódóan keresőoptimalizálatlan és -barátságtalan site-nak csúfoltuk magunkat. Harmadrészt pedig egyszerűen elment az idő mellettünk. Egyes hirdetőknek voltak olyan kérései, amelyeket szépen, igényesen már képtelenek voltunk teljesíteni.”
Mivel abból indultak ki, hogy más magyar weboldalra még csak véletlenül sem szeretnének hasonlítani, az előkészületek során inkább külföldi honlapokat nézegettek, méregettek.

Fél év előkészítés
„A weboldal kialakítása közel fél évet vett igénybe, a részletes specifikációtanulmány összeállítása után meghívásos tenderen választottuk ki a site készítőjét – mondta Bánhegyi Zsófia lapigazgató-helyettes. – Ezt követte az alapoldal wireframe-jeinek összeállítása, a munka egy része volt az úgynevezett card sorting módszer. Ennek során számos külföldi hírportált néztünk át a funkcionalitás szempontjából, és amelyik alkalmazás az általunk követendő mintának tartottak közül megtetszett, azt kinyomtattuk, majd a részletek, illetve a saját elgondolások segítségével kidolgoztuk az alapoldalak funkcionális elrendezését, a menünavigációt. Ezt a későbbi architektúrapontosítás során figyelembe vettük. Így sikerült alapvetően a legújabb nemzetközi trendeknek megfelelően kialakítani a site-ot, amely nem hasonlít egyetlen magyar hírportálra sem.”
Néhány elem az újdonságok közül.
A HetiVálasz.hu jobb szélén, alul látható egy doboz, amely az e-mailen és egyes közösségi felületeken megosztott legnépszerűbb cikkeket mutatja. A főszerkesztő erre különösen büszke, mint mondta, ez a site egyik unikuma. Ehhez a vonalhoz kapcsolódik egy másik, márciusban elinduló újítás: attól kezdve facebookos jelszóval is be lehet lépni a HetiVálasz.hu-ra. Dévényi István szerint ez azért hasznos, mert egy íráshoz való hozzászólás után az adott cikk azonnal megjelenik a kommentelő Facebook-oldalán, ami aztán pluszlátogatottságot generál.
„Napvilágot látott például weblapunkon egy jól megírt, kiváló anyag a középiskolai felvételi vizsga nehézségéről, amely téma a közösségi felületek aktív felhasználóit erősen érinti. Mindjárt született is körülbelül kétszáz iWiW-es és mintegy háromszáz facebookos megosztás, ami rendkívül jó arány. Így ezzel az egy cikkel elértünk egy csomó olyan fiatalt, akihez amúgy soha az életben nem jutottunk volna el.”
Ugyancsak újdonság lesz a blog, melyet a szerkesztőség munkatársai írnak. A főszerkesztő szerint ez amolyan köztes megoldás: akadnak olyan hírek, amelyek nem érnek meg bővebb feldolgozást, viszont ahhoz túl informatívak, hogy egyszerűen veszni hagyják őket, így a kollégák az alaphírrel kapcsolatos saját álláspontjukat közlik az olvasókkal.
Továbbra is hiányzik viszont a HetiVálasz.hu-ról a számos honlap alapelemeként funkcionáló fórum. A szerkesztőség nem kívánt ennek teret biztosítani. „A cikkekhez korlátlanul hozzá lehet szólni, a szabad fórumot azonban szándékosan nem kapcsoltuk még be! Egyrészt ehhez munkába kellene állítani két embert, aki folyamatosan figyelemmel kíséri, nézi, olvassa, átfésüli, moderálja a bejegyzéseket, de pillanatnyilag nincs keret két új kollégára. Másrészt meg túl közel van a parlamenti választás, ami váratlan gondokat okozhat. Néhány hónapja az egyik internetes lapot elmarasztalta a bíróság, mert bennhagyott a fórumban egy olyan hozzászólást, amellyel a beíró rágalmazást követett el. Nagyon ügyelni kell minden egyes fórumozó minden egyes szavára” – magyarázta Dévényi István.


Növekedésben
A weboldal egyúttal üzleti vállalkozás is. Bánhegyi Zsófia elmondta, hogy a HetiVálasz.hu tavaly a kiadó teljes hirdetési bevételének a 20 százalékát produkálta.
„A Heti Válasz brand erejét mutatja, hogy már nem vagy csak a lapban, vagy csupán az online kiadásban akarnak egyes partnerek megjelenni, hanem gyakran mindkettőben egyszerre – magyarázta. – Egy speciális kutatás szerint jelenleg 308 ezer azon olvasók száma, akik vagy a printet, vagy az online-t figyelik, míg ennek három százaléka ezt is, azt is. Ezt a jelentősnek mondható tábort előszeretettel kommunikáljuk régi és leendő hirdetőinknek. Az elmondottakból kiindulva 2010-re kicsit többet várunk a HetiVálasz.hu-tól, szeretnénk, ha az a 20 százalékos mutatószám 30-ra növekedne.”
„Sokat tudunk a fogyasztóinkról. Ha például a hirdető arra kíváncsi, olvasóink közül mennyien használnak bankkártyát, vagy rendelkeznek biztosítással, mi naprakész információkkal tudunk szolgálni” – tette hozzá a lapigazgató-helyettes.Exponenciális növekedés
Az első mért eredmények igazolják, hogy érdemes volt arculatot váltani. „Már az rendkívül örvendetes dolog, hogy a keresőoptimalizálás szépen alakul: bizonyos keresőszavak esetén elsők vagyunk a Google-ban – mutatott az egyik mérföldkőre a főszerkesztő. – Annak idején, amikor a hetilap egyszerű utánközlő változata voltunk, átlagosan nyolcszáz látogató keresett fel minket naponta.
A megújulás előtti utolsó hónapban napi átlag 38 ezer, januárban napi átlag 63 ezer internetező kattintott ránk, míg februárban akadt olyan nap, amikor 83 ezren nézték az oldalt. Utóbbi körülbelül a nagy hazai híroldalak látogatottsági tartományának az alsó széle… Tehát valamit jól csinálunk. Lehet, hogy elfogult vagyok, de számomra úgy tűnik, az egész honlapnak jó a hangulata. Biztos vagyok benne, hogy ha az olvasó a gazdag tartalmat szép külsőben kapja, akkor máskor is szívesebben visszatér.”
Az örömbe azért némi üröm is vegyül. Bánhegyi Zsófia fájlalja, hogy minden erőfeszítés ellenére egyelőre nem nőtt a kisebb településeken lakó olvasók aránya, 50 százalékban a budapestieket és a nagyvárosokban élőket képesek továbbra is elérni, az előbbi közönséget a helyi, megyei hírportálok „tartják fogva”.
„Vidéken nagyon erősek ezek a portálok, látogatószámuk a 80–100 ezret is eléri. Ezek a számtalan helyi aktualitás mellett az országos híreket is hozzák, tehát a felhasználók egy felületen mindent megkapnak egyszerre, rájöttek, hogy felesleges nekik az országos médiumokat figyelniük – adott magyarázatot az okokra Dévényi István. – Persze nekünk rossz ez a helyzet. Az országnak mint nagy közösségnek azonban kifejezetten jó és előnyös. Nekünk amúgy sem a hírversenyt kell megnyernünk. Mi, minden nagyképűség nélkül, a háttér révén vagyunk erősek: ha például lemond egy politikus, azt szinte mindenki azonnal közzéteszi, mi viszont az alaphírhez bőséges háttéranyagot rakunk, és ha később is, de tőlünk többet, mást kap az olvasó. Ezt a vonalat próbáljuk tartani.”

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2020. február 20.

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.