2010. 3. szám | Elektronikus média

HVG.hu: közelebb az olvasóhoz

A net újdonságait integrálni kell

Februárban megújult a HVG.hu weboldal. A patinás hetilap online hírportáljáról Dely Tamással, a HVG Online Zrt. vezérigazgatójával és Marinov Iván főszerkesztő-helyettessel beszélgettünk.


Munkatársunktól   |   szerk@lapkiadas.hu


A hetilap és az online kiadás összetett viszonyrendszerét firtató kérdésünkre Dely Tamás úgy válaszolt, a kettőt mindenekelőtt a hitelesség köti össze. A HVG.hu a nyomtatott HVG hagyományos értékeit képviseli. Miként a lap, ez is objektív, átfogó és pártatlan, nem „fúj fel” indokolatlanul dolgokat. „Manapság minden médium előtt nagy a kísértés, hogy elmenjen a könnyedebb témák felé – tette hozzá Marinov Iván. – Tőlünk azonban sem az olvasók, sem a hirdetők nem ezt a megközelítést várják. Miközben persze bármivel lehet foglalkozni: akár a celebek is beleférnek, ha a jelenséget, annak hátterét, működését mutatjuk meg.”
Ha a print és az online viszonyát praktikus szempontból vizsgáljuk, elmondhatjuk, hogy a két csatornától mást vár az olvasó – magyarázta Dely Tamás. Míg a lapban a mélyre ásó háttérelemzések vannak túlsúlyban, a hírportál erőssége az, hogy „percről percre közvetítéseiben” folyamatosan figyelemmel kísérhető egy-egy esemény alakulása. Marinov Iván azonban hangsúlyozta, a weboldalon is csak megbízható forrásból szerzett, ellenőrzött információkat közölnek.
A HVG és a HVG.hu külön szerkesztőséggel működik, de a két szerkesztőségi gárda vezetői hetente kétszer összeülnek egyeztetni.
A HVG.hu mostani megújulásának egyik kulcsszava a közösségi média. Miközben őrzik a HVG márkanév tradícióit, igyekeznek átvenni, kipróbálni a neten megjelenő újdonságokat is. „Azokat az új technológiákat, fogyasztói, médiahasználati szokásokat, amelyek olvasóink kényelmét, illetve a hírszerzés hatékonyságát növelik, érdemes figyelembe venni, integrálni – mondta Dely Tamás. – Ilyenek a blogok, a Facebook, a Twitter. Az együttműködés jó a civil oldalak szerkesztőinek és a HVG.hu olvasóinak is.”

Aranybánya
„Az öt éve elindított Goldenblog verseny óta egyre erősödő törekvésünk közelebb vinni a HVG-t a fogyasztókhoz – fogalmazott Marinov Iván. – A civil újságírás, a közösségi média hatalmas mennyiségű, de egyenetlen színvonalú anyagot termel. Mi kiválogatjuk ebből azt, ami érdekes lehet olvasóinknak, és ezekből a tartalmakból ajánló cikkeket készítünk. Folyamatosan figyeljük a blogszférát. Tudjuk, melyek azok a témák, amelyeket az adott blogger mindenki másnál jobban ismer, és akár a Twitter 140 karakterében is képes megfogalmazni értékes tartalmakat.”
Dely Tamás lapunknak elmondta, hisz a fizetős internetes tartalmak elterjedésében. „Ehhez azonban szükség lenne még egy jó eszközre, egy jó szoftverre vagy egy jól kitalált szolgáltatásra – tette hozzá. – A fogyasztó még nem szokta meg idehaza – de talán még a világban sem –, hogy tartalmakért fizessen. Ha adott helyzetben, akkor és ott szüksége van egy sürgős információra, hajlandó küldeni egy fizetős SMS-t, de egyébként ma még kevés affinitást mutat a pénzért kínált tartalmak iránt.”
A HVG.hu-n is van már fizetős tartalom, az archívum cikkeit pénzért lehet olvasni. Egyelőre azonban messze nem ez a cég meghatározó bevételi forrása. Bár a piacon sok szó esik a display hirdetés visszaeséséről, Dely Tamás szerint, megrendelői oldalról nézve a ­hir­detéseket, márkát építeni elsősorban továbbra is ezzel érdemes.
A vezérigazgató úgy véli, a felhasználók összetétele és a hirdetés hatékonysága fontosabb, mint a mennyiségi mutatók. A HVG Online-csoport internetes oldalait idén januárban egyébiránt
1 690 412 egyedi látogató kereste fel a Webaudit adatai szerint.
A megújulás főbb tartalmi és formai elemeit Marinov Iván foglalta össze. Az új szerkesztőségi rendszer közös a többi HVG-site-tal. Minden weboldal az új CMS alatt fut. Ez saját fejlesztés, hat-hét főnyi, belsős csapat készíti és gondozza.

Átláthatóság, minimáldizájn
A megújulás során a tartalmak átláthatóbb tálalására törekedtek, a napjainkban divatos minimáldizájn alkalmazásával. Tavaly indított, Nagyítás nevű, jó minőségű fotókat nagy felbontásban bemutató rovatukban tovább növelték a képek méretét. A Napi Merítés néven futó ajánlóban egy-egy blogról rövid összefoglalót közölnek, aki többet akar, továbbléphet a szemlézett írásra. Az olvasók is küldhetnek ajánlásokat, de azok nem jelennek meg automatikusan, csak szerkesztői jóváhagyás után. A rovatajánlókban mindig három anyag, a legfontosabb, a legnépszerűbb és a legfrissebb tűnik fel. A cégcsoporthoz kapcsolódó, tematikus oldalak cikkei közül egyre-egyre hívják fel a figyelmet.
A Vélemény rovatot „arcosították”, így is promotálják a szerzőiket. Elsősorban saját anyagaikhoz engednek kommenteket fűzni, valamint azokhoz az írásokhoz, amelyektől komolyabb vitát remélnek. Az olvasók regisztrált tagként, illetve Facebook-profiljukat használva is hozzászólhatnak egy-egy cikkhez, utóbbi esetben megjegyzéseiket közösségi oldali ismerőseikkel is megoszthatják. A Facebookot és a Twittert tartalmaik népszerűsítésére és közösségépítésre használják, s e felületeken is reflektálnak az olvasói kérésekre, kérdésekre.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ

2020. február 13.

A szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Németh Ottó távozik a Henkeltől

2020. február 13.

Új igazgatót neveztek ki a Henkel magyarországi Beauty Care üzletág lakossági területének irányítására. Szak Zsuzsanna 2020. február 1-től tölti be a pozíciót.

A fiatalok a legmotiváltabb munkavállalók

2020. február 13.

A Monster állásportál és a TNS intézet tanulmányában több, mint 2000, különböző generációkat képviselő embert kérdeztek arról, hogy mi az, ami a munkával kapcsolatban fontos számukra.

Az IGN Hungary az Atmediával szerződött

2020. február 12.

Az amerikai alapítású videó játékokra és szórakoztatófilmek híreire, tesztjeire szakosodott weboldal magyar verziójának, az IGN.hu reklámértékesítésével bővült a multimédiás kereskedőház online portfóliója.