2010. 5-6. szám | Elektronikus média

VoD-vízi evezés

Milyen lesz az új modell?

Fizetős tartalomlekérő szolgáltatásokat (VoD) vezetne be a TV2. Előképet ugyan jelentenek a tulajdonos külföldi projektjei, de a magyarországi igényekre fazonírozott megoldást ígérnek. A második legnagyobb hazai televízióadót minden üzleti modell érdekli. „Korábban, a Megasztár 2. esetében egyébként történt már kísérlet a tartalomértékesítésre. Ingyenes webes tartalmainkhoz pedig 2007 óta férnek hozzá a felhasználók a tv2.hu oldalon” – emlékeztetett lapunk megkeresésére a csatorna.

A készlet a jelek szerint szépen, komótosan gyarapszik; jelenleg több mint 60 ezer videót nézhetnek meg a felhasználók a társaság weboldalán. Ez mintegy ötezer órányi tartalmat jelent – magyarán, aki odatéved, és éjt nappallá téve csak nézeget, nem eszik, nem alszik, és még mindig csak nézeget, az a tél beköszönte előtt aligha szabadul.

A TV2 közléséből az derül ki, egyelőre nem véglegesítették, milyen üzleti modellben működne a szolgáltatás. Mindenesetre tulajdonosaik nyugat-európai cégeinél már vannak adaptálható megoldások. Ezek között említették Belgium, Németország és Hollandia médiapiacát. (Utóbbi kettőn a Maxdome-mal, illetve a Veamerrel nyomul a TV2-t birtokló vállalatbirodalom.) Az viszont, hogy ott mit adnak pénzért, nem lehet iránymutató a magyarországi tervekre. „Természetesen felhasználjuk a cégcsoport tapasztalatait, de országonként egyéni stratégiát követünk, mert a piaci viszonyok mindenhol különbözőek” – közölték, az ugyanakkor már most világos, hogy ebből a forrásból majd csak évek múltán kezd megtelni a kassza.

Nagyobb lépték

„Középtávon nullszaldós beruházásként tervezünk vele, hosszabb távon azonban profitot is képes lesz termelni a szolgáltatás. Fontos piacnak tartjuk, és hiszünk benne, hogy az igényes profi videós tartalom a jövőben érték lehet” – tájékoztatott lapunk érdeklődésére a TV2, amely filmeket, sorozatokat, realityket tenne elérhetővé VoD-alapon, más-más célcsoportokat, összességében pedig minél szélesebb közönséget megcélozva ezzel.

A nagy kérdés persze az, hogy mikorra derül ki: Magyarországon ez vagy a hagyományos (lineáris) műsorfogyasztás, esetleg ezek keveréke, netán valami teljesen más a közönség képernyő előtt tartásának módja. Például az iPad vagy európai riválisa (lásd keretes írásunkat).

Az idehaza rémálomszerű tavalyi évet, azon belül 16 százalékos reklámpiaci csökkenést elszenvedő televíziós ágazat ugyanis eléggé védtelennek látszik. Nemzetközi viszonylatban is csak néhány szereplő indult meg felfelé – a TV2 nagy szerencséjére ezek között tudható német anyacégük, a ProSiebenSat.1. A társaság napokkal lapzártánk előtt publikált első negyedéves adatai azt mutatják: 2010 első három hónapja annál is jobban alakult, mint ahogyan azt várták.

Pénzeső?

Az első negyedéves, egyszeri hatásoktól megtisztított (recurring) EBITDA 37,1 százalékkal múlta felül a maga 128,6 millió eurójával az egy évvel korábbi értéket. Ugyanekkor 21,2 milliós nyereséget mutatott ki a vállalat – szemben a 2009 eleji mínusszal. A cég mindezt a nagyobb németországi reklámbevételeknek tulajdonítja.

Jutna tehát pénz új, VoD-barát formátumok fejlesztésére a médiabirodalomban – van azonban egy bökkenő, ami talán a magyarországi terveknek is gátat szabhat. Még mindig a korábban felhalmozott gigantikus adóssághegyek alatt nyög a ProSiebenSat.1. Noha a tartozásokat sikerült 81 millió euróval mérsékelni, azok március végén 3,431 milliárd euróra rúgtak.

Itt a német ellentitok

Sajátosra sikeredett az amerikai Apple által bemutatott iPad európai kihívójának debütálása: a riváliséhoz igencsak hasonlatos kinézetén kívül alig lehetett megtudni valamit a WePadről. Az első visszajelzések alapján pedig akár kasszasiker is lehet az Apple táblagépének német konkurense. Az alakulófélben lévő WePad GmbH mögött egy berlini és egy müncheni informatikai cég áll, de a svájci Ringier kiadó és a hamburgi Gruner + Jahr médiaház is jelezte már, hogy érdeklődik a projekt iránt. A 16 gigabájtos Flash-tárolóval felszerelt alapmodell a maga 449 eurós árával valamivel olcsóbb lesz, mint az Apple-féle rivális. Aki kétszer ekkora tárhelyre, UMTS-kapcsolatra, GPS-re és egy teljesen HD videokártyára vágyik, annak is csak 120 euróval kell mélyebben a zsebébe nyúlnia. A júniusban boltokba kerülő termékre máris több tízezer előrendelést vettek fel. Az új eszköz nem várt „segítséget” kaphat az Apple-től, amely – szállítási nehézsége miatt – csúszhat az európai starttal.

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.