2010. 7-8. szám | Elektronikus média

Három képernyő és még több partnerség

A versenyhelyzet egyre fokozódik

Az Origo Zrt. átfogó fejlesztéseinek középpontjában a három képernyős tartalomszolgáltatási stratégia megvalósítása áll. Új műsorokkal gazdagodik a LifeNetwork és az OzoneNetwork kínálata. Az iWiW közösségi oldal innovatív alkalmazásokkal bővül, és mobilplatformon keresztül is elérhető lesz. A Freemail levelezőrendszer felhasználónkénti tárhelykapacitása jelentősen, 10 GB-ra növekszik, s hamarosan indul a felhasználói tartalmak előtt új lehetőségeket nyitó Postr blogszolgáltatás.

Az Origo Zrt. vezetői, Vaszily Miklós vezérigazgató, Novák Péter vezérigazgató-helyettes, Weyer Balázs főszerkesztő és Koltai Péter, a tévéüzletág igazgatója júniusban kötetlen beszélgetés keretében tájékoztatták a szaksajtó képviselőit a menedzsmentváltás óta eltelt néhány hónap főbb fejleményeiről, és a következő hónapok várható eseményeiről, fejlesztéseiről.

„Az Origo Zrt. célja, hogy piacvezető pozícióját kihasználva a digitalizálódó médiaipar élen járó szereplője legyen” – foglalta össze törekvésüket Vaszily Miklós, aki úgy fogalmazott, az Origo Zrt. a három képernyős stratégia megvalósításában látja a fejlődés kulcsát. A tavalyi, nehezebb év után idén már gyarapodó bevételt terveznek a cég vezetői. „Bevételeink növekedését a már folyamatban lévő és indulás előtt álló termékfejlesztésektől, a fókuszált üzletfejlesztéstől, illetve a kereskedelmi csapatunk megerősítésétől várjuk” – mondta Novák Péter.

A vezérigazgató-helyettes visszautalt a médiapiac két évvel ezelőtti helyzetére: „A válság kitörésének kezdetén a kutatók azt jósolták, hogy a gazdasági krízis nem fogja drámaian átrendezni a médiafogyasztást, de nem lett igazuk, a változás ugyanis felgyorsult. A képernyők szerepe egyre fontosabb, és közülük mind többet magukkal is tudnak vinni a fogyasztók.”

Novák Péter arra számít, hogy a forgalom egy része át fog menni a mobilplatfomra. Ezért célul tűzték ki, hogy a teljes origós tartalom elérhető legyen mobiltelefonon is. „Vannak olyan lyukak, amelyeket csak a mobil tud kitölteni, például a sorban állással elvesztegetett idő vagy a breaking news helyzetek – fejtegette. – A mobiltartalmak elterjedése valószínűleg gyorsabb lesz, mint a világháló térhódítása volt. Az internet indulásakor még meglehetősen kevés PC volt forgalomban, mobiltelefon viszont ma már rengeteg van, a felhasználók számára adott az eszköz.”

Az idei évre tervezett fejlesztések egyaránt és arányosan érintik a tévé-, a webes és a mobilszegmenst. A tavaly ősszel indult OzoneNetwork és LifeNetwork tévécsatornák 1,2 millió háztartásban váltak elérhetővé, és a kábelszolgáltatókkal jelenleg is folynak tárgyalások a további terjeszkedés lehetőségeiről. A valós idejű 3D-s megjelenítéssel készülő OzoneNetwork időjárási műsorok sikerrel mutatkoztak be a világ legnagyobb televíziós vásárán, a Las Vegas-i NAB Show-n. A saját gyártású műsorok súlya nő az elkövetkező hónapokban. Ezek közül az első a LifeNetworkön május végén, nagy érdeklődés mellett debütált életmódreality, a 2030 – Ki öregszik hamarabb?, amely már teljes mértékben a három képernyős stratégiai koncepció alapján készült. A LifeNetwork csatorna valamennyi tematikus versenytársát maga mögé utasította a nézettségi versenyben a premier napján. „Az elmúlt egy hónapban 253 ezer iWiW-felhasználó próbálta ki a műsor webes alkalmazását, közülük több mint hatezren jelentkeztek a műsorba is. Az iphone-os és a más mobiltelefonokhoz készült alkalmazást pedig eddig több mint ötezren töltötték le” – számolt be az első eredményekről Koltai Péter tévéüzletág-igazgató.

Az Origo Zrt. egyik legsikeresebb szolgáltatása az iWiW közösségi oldal, amelynél tartalmi, funkcionális és megjelenésbeli változásokat is hoznak a következő hónapok. „Célunk, hogy olyan márkává tegyük az iWiW-et, amelyhez érzelmileg még inkább tudnak kötődni a felhasználók, kihasználva a lokális relevanciát” – hangsúlyozta Novák Péter. Hozzátette, hogy jelenleg a legtöbb figyelem az iWiW-re összpontosul, és kiemelt projektként kezelik. Az iWiW mobilra optimalizált változatára sem kell sokat várni, s a fejlesztők a közösségi oldal és a felhasználói videók közzétételére szolgáló Videa site összekapcsolásán is dolgoznak.

Az Origo portál is jelentős mobilfejlesztésekre készül. Most zajlik a honlap iPadre, iPhone-ra és Androidra való optimalizációja. A közelmúltban befejeződött az archív tartalmak címkézése, az adatbázis segítségével 370 ezer cikk böngészhető és kereshető immár kulcsszavak segítségével is.

„Jelentős állomáshoz ért az Origo portál a viselkedésalapú tartalomszolgáltatás megteremtésével. Az új hirdetés- és tartalomtargetálási lehetőségekkel arra törekszünk, hogy a fogyasztó és a hirdető is a lehető legelégedettebb legyen azzal, amit kínálunk neki. Az olvasók számára érdeklődési körükbe tartozó tartalmakat tudunk ajánlani. A hirdetők pedig a kommunikációjukban hatékonyabban tudják elérni a célközönségüket. Az új hirdetési megoldás révén pontos demográfiai csoportokat, földrajzilag akár megyéket, illetve érdeklődési csoportokat tudnak holtszórás nélkül megszólítani” – fogalmazott Weyer Balázs.

A főszerkesztő bejelentette azt is, hogy a közeljövőben a vállalat blogszolgáltatást indít, amely meg fog felelni minden mai elvárásnak, másrészt több, a magyar piacon még nem elérhető funkciót is nyújt majd. Az iWiW-vel ugyancsak szorosan integrálják a szolgáltatást. Bevezetésével az Origo egyik célja az, hogy a közösségi tartalmakat az eddigieknél lényegesen hangsúlyosabban jelenítse meg a portfólióban.

 

Szerző: Tokaji F. Tamás

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

1 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

1 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.